ERÜ'lü Profesör yazdı - 'Türkiye'nin en büyüğü Kayseri'de kuruluyor'

Kayseri İncesu'da, Türkiye'nin en büyük Uyuşturucu ile Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi Mart ayında hizmete giriyor. Bağımlılıkla mücadelede yeni bir dönem başlatacak bu önemli projeyi ve tarihsel arka planını Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Üyesi Prof. Dr. Gökhan Bolat kaleme aldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

ERÜ'lü Profesör yazdı - 'Türkiye'nin en büyüğü Kayseri'de kuruluyor'

Kayseri, bağımlılıkla mücadelede Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. İncesu ilçesinde, Türkiye’nin en büyük Uyuşturucu ile Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi Mart ayında faaliyete geçecek. Bağımlılıkla mücadelede yeni bir dönem başlatacak bu önemli projeyi Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Üyesi Prof. Dr. Gökhan Bolat kaleme aldı.

Kayseri ile ilgili haberlere göz atarken, İncesu ilçesinde Türkiye’nin en büyük uyuşturucu ile mücadele ve rehabilitasyon merkezinin Mart ayında faaliyete geçeceğine dair bir haberle karşılaştım diyen Bolat, ‘Bu, özellikle son yıllarda gençler arasında artan uyuşturucu madde kullanımını önleme ve bu bağımlılığın pençesine düşmüş insanların (özellikle gençlerin) yeniden rehabilite edilip topluma kazandırılmasına yönelik oldukça önemli bir gelişme’ dedi. Türkiye’de bir ilk olan projenin Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in öncülüğünde, Yeşilay, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve İncesu Belediyesi gibi kurumların desteğiyle bağımlı bireylerin tedavi edilmesi ve topluma yeniden kazandırılması amacıyla hizmet vereceği ifade edildi. 

ERÜ'lü Profesör yazdı - 'Türkiye'nin en büyüğü Kayseri'de kuruluyor'

Uyuşturucu kullanımın tarihsel süreci…

Prof. Dr. Gökhan Bolat yazısında uyuşturucu kullanımının tarihsel sürecine de değimdi. Bağımlılığın, insanlık tarihinin en eski sorunlarından biri olarak karşımıza çıktığını belirten Bolat, ‘Eski Yunan'da Dionysos kültü ile alkol bağımlılığı yaygınlaşırken, Orta Çağ Avrupa’sında uyuşturucu kullanımı ahlaki bir problem olarak görülerek cezalandırılıyordu. Doğu ve İslam coğrafyasında ise Haşhaşiler Tarikatı, müritlerine uyuşturucu vererek onları manipüle etmeleriyle biliniyordu. Osmanlı döneminde de tiryakilik önemli bir sorun haline gelmiş, IV. Murat, kahvehaneleri kapatarak mücadele etmeye çalışmıştı’ ifadelerinde bulundu. Bolat’a göre bağımlılık, uzun yıllar ceza yöntemleriyle çözülmeye çalışılsa da, modern dönemde bilimsel ve psikolojik tedaviler ön plana çıktı. 19. yüzyıldan itibaren grup terapileri, bireysel destek programları ve ilaç tedavileri yaygınlaşırken, 1935’te kurulan Adsız Alkolikler (AA) programı, bağımlılar için dönüm noktası oldu. Günümüzde kişiye özel tedavi yöntemleri ve Medication-Assisted Treatment (MAT) gibi destek programları uygulanıyor.

Türkiye’de bir ilk Kayseri’ye açılıyor! 

Kayseri İncesu ilçesinde, Türkiye’nin en büyük Uyuşturucu ile Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi Mart ayında faaliyete geçecek. Kayseri’de açılacak rehabilitasyon merkezi, modern bağımlılık tedavi yöntemlerini uygulayarak gençleri yeniden hayata kazandırmayı amaçlıyor. Bağımlılıkla mücadelede en büyük faktör olan aile desteği ve eğitim konularında da farkındalık yaratmayı hedefleyen bu merkez, devletin ve toplumun ortak mücadelesine katkı sağlayacak.

Bolat yazısının devamında, ‘Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede öncü bir adım olan bu merkez, hem Kayseri hem de Türkiye genelinde büyük bir ihtiyaca cevap verecek. Devlet destekli bu girişimin, bağımlılık sorunuyla boğuşan bireyler ve aileleri için umut ışığı olması bekleniyor’ dedi.