ERÜ'lülere harika haber: Resmen dönüm noktası!

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) tarafından onaylanan 39 üniversitedeki 129 lisans programının yeterlilikleri TYÇ ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) veri tabanına yerleştirildi. Erciyes Üniversitesi'nden (ERÜ) de 10 lisans programı yer alıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

ERÜ'lülere harika haber: Resmen dönüm noktası!

Türk yükseköğretiminde bir ilk olarak, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu tarafından onaylanan 39 üniversitedeki 129 lisans programının yeterlilikleri TYÇ veri tabanına yerleştirildi. Mezunlar artık diplomalarında TYÇ ve Avrupa Yeterlilikler Çervesi (AYÇ) logolarını kullanarak yurtdışında tanınma ve istihdam avantajı elde edecek. Bu kapsamda Erciyes Üniversitesi'nden (ERÜ) de 10 lisans programı yer alıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Türk yükseköğretim tarihinde bir dönüm noktası yaşandı. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu tarafından 39 Türk üniversitesindeki 129 lisans programının yeterlilikleri, TYÇ veri tabanına resmen dahil edildi. Bu adım, mezunların diplomalarında Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarının yer almasını sağladı.

Böylece bu 129 lisans programından mezun olan öğrenciler, yurtdışında diplomalarının daha hızlı tanınmasının yanı sıra istihdam olanaklarında artış ve öğrenci hareketliliğinde kolaylık gibi avantajlar elde edecek.

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) edinilen bilgilere göre, TYÇ Kurulu, Türkiye genelindeki 39 üniversitede bulunan 129 lisans programının yeterliliklerini TYÇ veri tabanına yerleştirme kararı aldı. Bu programların öğrenme kazanımları, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından onaylandı ve Yükseköğretim Kurulu'na sunuldu. TYÇ Kurulu'nun onayının ardından 129 diploma programı, TYÇ ve AYÇ logolarını diplomalarında kullanma hakkını kazandı.

TYÇ ile AYÇ logolu diplomalar ne işe yarayacak?

TYÇ ve AYÇ logolarını taşıyan diplomaların sahipleri, bir dizi avantajın sahibi olacaklar. Bu logolar sayesinde Türkiye'deki 129 lisans programının mezunları, yükseköğretim ve üst ortaöğretim ile staj yeterliliklerinin ve yurtdışında geçirilen öğrenim dönemlerinin otomatik tanınmasını sağlayacaklar.

Ayrıca, Avrupa Birliği'nin mesleki yeterliliklerin tanınmasına ilişkin direktifi sayesinde, bu mezunlar yurt dışında meslek icrası ve istihdam olanaklarına sahip olacaklar.

Lizbon Antlaşması gereği ise akademik yeterliliklerin Avrupa'da ve dışında tanınmasına imkan tanınacak.

TYÇ Kurulu nedir?

TYÇ Kurulu, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) koordinasyonunda Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli paydaşlardan oluşuyor. Türkiye'nin ulusal yeterlilikler çerçevesini belirleyen TYÇ, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu bir yapıya sahip. Bu sayede Türkiye'deki ve Avrupa'daki yeterliliklerin karşılaştırılabilirliği ve taşınabilirliği artırılıyor.

Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ), farklı ülkelerin yeterlilik çerçeveleri arasında çeviri aracı görevi görerek mezunların uluslararası alanda tanınmasını sağlıyor. 11 ülkenin (AB üye devletleri, aday ülkeler, potansiyel adaylar ve İsviçre) katılımıyla uygulanan AYÇ, mezunların yurtdışında mesleklerini icra etmelerini veya istihdam olmalarını kolaylaştırıyor. TYÇ Kurulu'nun akreditasyon sürecini tamamladığı diploma veren programlar TYÇ Veri Tabanına işleniyor ve TYÇ ile AYÇ logolarını kullanma hakkını kazanıyor.

Anahtar Kelimeler: Türk yükseköğretim, TYÇ, AYÇ, lisans programları, mezun avantajı, ulusal yeterlilik çerçevesi, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi, diploma logosu, yurtdışı tanınma, istihdam imkanı

ERÜ'de hak kazanan lisans programları

ECZACILIK FAKÜLTESİ 

- Eczacılık

EDEBİYAT FAKÜLTESİ
- Sosyoloji

İLETİŞİM FAKÜLTESİ

- Gazetecilik

- Halkla İlişkiler ve Tanıtım

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

- Çevre Mühendisliği

- Elektrik - Elektronik Mühendisliği

- Harita Mühendisliği

- İnşaat Mühendisliği

- Makine Mühendisliği

TIP FAKÜLTESİ

- Tıp