ERÜ Teknopark'tan hijyen alanında bir ilk

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Teknopark ile gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde sadece 1 saniye içerisinde mikroplardan arındıran portatif sterilizasyon cihazı yapıldı.

ERÜ Teknopark'tan hijyen alanında bir ilk

Buluşun sahibi Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ülgen, verdiği bilgilerde, söz konusu buluş ile özellikle acil durumlarda ve sahra hastanelerinde bu cihazın hizmet verebileceğini ifade etti.

1 SANİYEDE STERİLİZASYON!

Plazmalı Sterilizasyon Cihazı adını verdiği buluşunun, portatif nitelikte olduğunu, bu yönüyle de Türkiye'de hatta dünyada bir ilk olduğunu söylediği sterilizasyon cihazının, 1 saniye içerisinde mikroplardan arındırılması gereken metal türünden malzemeleri sterilize edebildiğini ifade etti. Patenti alınan ürün hakkında açıklamalarda bulunan Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen, "Bu cihaz ile hastanelerin acil bölümlerinde, anında sterilizasyon gereken durumlarda tam bir hijyen sağlamak mümkün. Özellikle de sahra hastanelerinde sterilizasyonun istendiği durumlarda, bütün metal içerikli biyomedikal malzemelerin anında mikroplardan arındırılması sağlanabilecektir" dedi.    

MİKROORGANİZMALARA YÜZDE YÜZ ÇÖZÜM

Buluş ile ilgili bilgilerde, özellikle dişçilikte kullanılan metal medikal malzemelerin ve bunun gibi ameliyathanelerde, sahra hastanelerinde bulunan üzerinde mikrop, mikroorganizma olmaması gereken aletlerin sterilizasyonunda hem çok hızlı, hem de kesin çözüm sağlandığını dile getiren Ülgen, "Biz, elektrik akımını, haznenin içerisine koyduğumuz soy gazlar ile birlikte plazmaya dönüştürüyoruz. Plazma ile sterilize edilen ortam adeta bir cehenneme dönüşüyor ve bırakın canlı kalmasını, canlıların en küçük yapısı olan kromozomlar bile dağılıyor. Ortamda canlılık adına hiçbir şey kalmıyor. Bu sayede de saniyeler içerisinde yüzde yüz, kesin bir sterilizasyon sağlanmış oluyor" şeklinde konuştu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ