ERÜ 'lü akademisyen zararsız pet ambalajı üretti
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Demirel, yaptığı buluşla, plastik tabanlı pet ambalaj malzemelerindeki insan sağlığı için risk oluşturan kimyasal madde salınımını azalttı.
Doç. Dr. Bilal Demirel, Erciyes Teknopark Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi (ETTO) tarafından ulusal, uluslararası ve Avrupa patent başvuruları yapılmış olan buluş ile pet ambalajlardaki kimyasal salınımı azalttı.
ORGANİK KİMYASALLARDAN OLUŞUYOR
Günlük hayatta kullanılan birçok plastiğin, kanserojen içerikli olmasından dolayı böyle bir çalışma yaptığını belirten Demirel, organik kimyasallardan oluşan ürünün prototipinin, Erciyes Üniversitesi 'ndeki ambalaj laboratuvarında yapıldığını ifade etti. Demirel, "Geliştirdiğimiz kimyasal madde pet granül içerisine çok az miktarda katılmakta ve petin herhangi bir yapısal bozulmasına sebebiyet vermemektedir. Test sonuçlarına göre mevcut ambalajlara kıyasla zararlı kimyasal oranları olabildiğince düşmüş durumdadır. Organik kimyasallardan oluşan ham maddeler reaktörlerde çok kompleks reaksiyonlar neticesinde PET granüller haline gelmektedir. Bu noktadan sonra bu granüller preform dediğimiz ara ürün haline getirilmekte bu aşamadan sonrada üretici arzu ettiği takdirde ilerleyen süreçlerde şişe haline getirilebilmektedir." dedi.
ÇALIŞMA SANAYİ İŞBİRLİĞİNE AÇIK
Patent başvuruları tamamlanan çalışma için üniversite-sanayi işbirliğine hazır olduklarını dile getiren Demirel, “Bu çalışmanın Erciyes Üniversitesi Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla ulusal, uluslararası ve Avrupa Patent başvuruları yapılmış durumdadır. Bu noktada Erciyes Üniversitesi Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi 'ne teşekkürü bir borç biliyorum. Bu patentin lisanslanması ve sanayiye aktarılması hususunda arzu eden sanayicilerimizin Erciyes Üniversitesi Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi 'ne başvurabileceklerini belirtmek istiyorum. Çalışmamızı lisanslamak isteyen sanayicilerimize bir avantaj olması anlamında TÜBİTAK’ın 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı kapsamında TÜBİTAK’tan yapmış oldukları lisanslama veya devir masraflarını yüzde 75 oranına kadarını geri alabilmekteler. Bu destekten KOBİ’ler yüzde 75’e kadar, daha büyük sanayi kuruluşları ise yüzde 60 oranına kadar yararlanabilmektedir.” ifadelerini kullandı. İHA