Eset ve TEB, bilgi güvenliği konusunda Kayseri'yi bilgilendirdi

ESET-TEB'in ortaklaşa olarak 10 ilde yürüttükleri Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları'nın son durağı Kayseri oldu.

Eset ve TEB, bilgi güvenliği konusunda Kayseri'yi bilgilendirdi

Gerçekleşen toplantıda yazılım ve bilişim ile uğraşan, bunun yanısıra yazılım ile bilişim sayesinde iş yeri faaliyetlerinde bulunan konuklar, Eset Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Şahin Gör ve  Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü‘nde görevli Bilişim Suçları Uzmanı İsa Altun tarafından bilişim ile yazılım suçları ve güvenliği konusunda bilgilendirildi.

Yapılan toplantıda sunumlar eşliğinde katılımcıları bilgilendiren dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından Eset Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Akkoyunlu, Türkiye çapında 15 bin kuruma yazılım ve bilişim güvenliği konusunda hizmet verdiklerini ifade ederek, bilişim ve yazılım güvenlikleri nedeniyle yapılan harcamaların maliyetinin 7 milyar Dolar’ı aştığını ifade etti. Yazılım ve bilişim dünyasında en önemli unsurun güvenlik olduğunu vurgulayan Akkoyunlu, gerçekleşen bilgilendirme toplantısında katılımcılara güvenli bir şekilde bilişim araçlarının nasıl kullanılacağına dair yapılması gerekenleri anlattı. 

AJANLARIN YERİNİ CASUS YAZILIMLAR ALIYOR

Verdiği bilgilerde “James Bond tarzı casusluk bitiyor, şimdi casus yazılımlar revaçta” diyen Akkoyunlu, casus yazılımlara dikkat çekti. “Artık dijital çağı yaşıyoruz. James Bond tarzı ajanlık geride kaldı, spyware olarak tanımlanan casus yazılımlarla bilgisayarımızdaki tüm trafik takip edilebilir“ uyarısını yapan Akkoyunlu, bilinçli kullanım ve doğru teknoloji ile buna karşı korunabileceğini söyledi. Akkoyunlu, casus yazılımların özellikle korunmasız bilgisayarlardan ve sistem açıklarından faydalanarak bulaştığını belirterek, “Hepimiz internetin harika avantajlarından faydalanmak istiyoruz. Bu nedenle işletim sistemi yamalarını uygulamak ve güncel güvenlik programı kullanmak, sistemler açısından hayati önem taşıyor. Ayrıca düzenli aralıklarla parolaları değiştirmek, zor şifreler kullanmak ve her linke tıklamamak gibi temel önlemler bile, hem bireyler hem de şirketler açısından dijital sistemlerin korunmasına çok büyük katkı sağlıyor“ dedi.

TÜRKİYE, BANKASINI CEBİNDE TAŞIMAK İSTİYOR

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gör yaptığı konuşmada Türkiye’nin artan mobil bankacılık kullanımına dikkat çekerek Türkiye’de mobil bankacılık müşterilerinin 9 milyon kişiye ulaştığını aktardı. Gör, verdiği bilgilerde bilişim ve beraberinde bilişim bankacılığının dünyada nasıl bir gelişme gösterdiği konusunda da katılımcıları bilgilendirdi. Gör, açıklamalarının devamında Türklerin dijital ve mobil hayata hızla entegre olduğunu söyledi. “Bilgisayar, tablet ya da cep telefonu, artık her ekran bir banka şubesi konumunda. Ancak özellikle mobil bankacılığa güçlü bir yönelim var. İnsanlarımız bankasını cepte taşımak istiyor“ diyen Gör, Türkiye’de mobil bankacılık müşterisinin 2015 yılının ilk yarısında 9 milyon 119 bin kişiye ulaştığını belirtti ve TEB’in mobil bankacılık uygulaması CEPTETEB’i kullanan müşterilerinin yüzde 55’inin, sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini diledikleri zaman diledikleri yerden gerçekleştirebildiklerini dile getirdi. Müşterilerin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayan Gör, dijitalleşme ile oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğunu söyledi. 

HACKERLER, POLİSLERİN ÜNVANINI GASP EDİYOR

Toplantıya katılan Bilişim Suçları Uzmanı İsa Altun, bilişim suçlarının giderek daha fazlalaştığını ifade ederek, siber suçluların hem bireyleri hem de kurumları çeşitli yöntemlerle istismar etmeye odaklandığı belirtti ve meslek hayatı boyunca karşılaştıkları bilişim suçlarından katılımcılarla tecrübelerini paylaştı. Altun’a göre son dönemde yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘ünvan gaspı’. Yani telefonla arayarak, internetten e-mail atarak veya sosyal medya üzerinden mesaj atarak, kendini polis veya savcı gibi tanıtan suçlular, kişilerin özel bilgilerini ya da şifrelerini elde etmeye ve finansal fayda sağlamaya çalışıyorlar. “Ancak polis veya savcılıklar e-mail ya da sosyal medya üzerinden bildirim yapmaz. Duyuru, kanuni olarak yazılı tebligat yoluyla yapılır“ diyen İsa Altun, kişinin e-devlet portalından da kendisini  polis ya da yargı ile ilgili konularda sorgulayabileceğini söyledi. Altun, “Bu tür istismarlara karşı hem bilinçlenerek, hem de bilgisayarın bağışıklık sistemini güçlendirerek korunmalıyız” dedi.  HABER: KAAN AKBAŞ