Eslik: 'Sırp kasabına verilen ceza yaramızı tazelemiştir'

Aralarında soykırım dahil birçok suçtan yargılanan ve birçok Müslüman Boşnak'ı katleden eski Sırp lider Radovan Karadziç'in insanlığa karşı suç işlemekten 40 yıl cezaya çarptırılması Kayseri'deki Boşnak'ları üzdü.

Eslik: 'Sırp kasabına verilen ceza yaramızı tazelemiştir'

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Bosna Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Naşit Eslik, "Bu katile bu kadar az bir cezanın verilmesi tekrar bizleri üzmüştür, yaramızı tazelemiştir" dedi.

MÜEBBET İSTEMİYLE BAŞLADI, 40 YILA KARAR VERİLDİ

Konu ile ilgili düşüncelerini paylaşan ve Sırp kasap için açılan davanın müebbet istemi ile başladığını ancak 40 yıllık bir hapis cezası ile sonuçlandığını ifade eden Dernek Başkanı Eslik: "1992 yılında başlayan Bosna Harbi'nde 200 bini aşkın Müslüman Boşnak katledilmiştir. Bu Sırpların lideri olan Radovan Karadziç denen Sırp kasap, 40 yıl hapis cezasına çarptırılmış olup bu cezayı bizler az görüyoruz ve Birleşmiş Milletler'deki Milletlerarası İnsan Hakları Mahkemesi'ni kınıyoruz. Bu kadar Müslüman Boşnak insanı katleden bir zalime verilecek ceza müebbet hapis istemiyle başlamış ancak 40 yıla karar verilmiştir. Bu katile bu kadar az bir cezanın verilmesi tekrar bizleri üzmüştür, yaramızı tazelemiştir. Kayseri'de yaklaşık 400 hanelik Boşnak halkı olarak bu kararı kınıyoruz ve lanetliyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

BOSNA'DAN AÇIKLAMALAR GELDİ

Verilen karara Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'ten de açıklama geldi. Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'in 40 yıl hapse mahkum edilmesine ilişkin İzzetbegozviç: "Karadzic hakkındaki karar, Nuremberg'den sonra Avrupa'daki en büyük savaş suçu kararı" derken, Karadziç'in kurucularından olduğu Sırp Demokratik Partisi (SDS) Genel Başkanı Mladen Bosic ise, kararın adil olmadığını savundu. Bosic, düzenlediği basın toplantısında, Lahey'deki mahkemenin siyasi amaçlarla kurulduğunun bir kez daha gözler önüne serildiğini belirterek: "Adil olmayan bu kararın en kısa sürede düzeltileceğine inanıyorum" açıklamasında bulundu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ