Eşsiz Kayseri'nin benzeri çok

Dünya üzerindeki toplam 9 ülkenin 14 şehrinin Kayseri'ye benzediği belirlendi.

Eşsiz Kayseri'nin benzeri çok

THE WORL BANK (Dünya Bankası, Sosyal, Kentsel, Kırsal Kalkınma ve Afet Yönetimi Küresel Uygulama Grubu) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) beraber yaptığı 2015 yılı 'Anadolu Kaplanlarının Yükselişi - Türkiye’de Şehirleşmenin İncelenmesi' araştırmasında, Kayseri'nin dünyanın diğer ülkeleri ile benzer olan şehirleri tespit edildi.

Buna göre Kayseri'nin benzediği, aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu 9 ülke ve 14 şehrin listesi ise şu şekilde oldu:Padang (Endonezya), La Plata (Arjantin), Kumamoto (Japonya), Nottingham (İngiltere), Allentown, PA, NJ (ABD), Liaoyang, LN, JS (Çin), Winnipeg, MB (Kanada), Cueurnavaca, (Meksika) ve Danyang (Zhenjiang).

ÖBEKLENME ANALİZİNDE ORTAYA ÇIKTI

Gerçekleştirilen araştırmada kullanılan yöntemin öbeklenme yöntemi olduğu bildirilirken, öbeklenme analizinin yöntemi ise şu şekilde aktarıldı: "Öbek analizi, gözlemleri doğal altta yatan gruplara sınıflandırmanın birçok çok değişkenli tekniklerinden birisidir. Öbeklemenin amacı aynı öbek içerisinde diğer öbeklerdeki gözlemlerden daha çok birbirlerine benzeye gözlemlere sahip olmaktır. Diğer çok değişkenli analiz tiplerinin (örneğin değişkenler üzerinde çalışan faktör analizi) aksine, öbek analizi gözlemler üzerinde çalışır ve her bir değişken alt kümesinin sahip olduğu altta yatan faktörleri bulmayı amaçlar. Farklı ülkelerden, aralarında Türkiye’nin 13 şehrinin de bulunduğu 1.500 şehri öbeklere ayırdık. Seçim kriteri olarak her bir şehrin nüfus büyüklüğünü ve yoğunluğunu kullandık. İki tekrarlayan algoritma arasında –K-ortalama ve K-ortanca (ortalama ve ortancaya dayalı)- öbekleme analizi için “K-ortanca” algoritmasını kullandık. Algoritma, verileri k gruplarına veya öbeklerine ayıran tekrarlayan bir prosedürdür. Başlangıç değeri 999 olmak üzere 10.000 tekrarlama kullandık. Bununla birlikte, k-ortalama/ortanca yaklaşımının bir dezavantajı, prosedürün optimal grup sayısını belirlemesine izin vermek yerine grupların sayısının önceden belirlenmesidir. Optimal öbek sayısını belirlemek için öbek analizi durdurma kuralları kullanılmıştır. Her bir öbek çözümü için bir durdurma kuralı değeri (endeks olarak da adlandırılmaktadır) hesaplanmıştır. Daha büyük değerler daha ayrı bir öbeklemeyi gösterir. İki durdurma kuralı arasından [(i) Calinski ve Harabasz (C&H, 1974) psödo-F endeksi ve (ii) Duda ve Hart (D&H , 1973) endeksi], ikincisi hiyerarşik veriler ile çalıştığından dolayı birincisini kulandık. Bu kurala göre, analizimiz için 200 grupla devam etmenin optimal olacağını bulduk."

ÇALIŞMADA 12 İLİN DAHA BENZERİ BULUNDU

Gerçekleştirilen şehirlerin benzerliğini ortaya koyan öbeklenme analizi çalışmalarında, Kayseri'nin dışında 12 ilin daha dünya üzerinde benzerleri bulundu.  Bu iller ve diğer ülkelerdeki benzerleri ise şu şekilde paylaşıldı: İzmir-Kiev, (Ukrayna), Lizbon, (Portekiz), Pyongyang, (Kuzey Kore), Urumqi, XJ, (Çin), Changzhou, JS, (Çin), Cezayir (Cezayir), Diyarbakır-Kolhapur, MAH, (Hindistan), Hubli, KL, (Hindistan), Yangquan, SAX, (Çin), Tiran, (Arnavutluk), Zahedan, (İran), Bokaro Steel City, JHA, (Hindistan), Mersin-Cagayan de Oro, (Filipinler), Changzhi, SAA, (Çin), Trujillo, (Peru), Huangshi, HUB, (Çin), Veracruz, (Meksika), Acapulco, (Meksika), Gaziantep-Kopenhag, (Danimarka), Qiqihar, HL, (Çin), Samara, (Rusya), Sofya, (Bulgaristan), Liuzhou, GX, (Çin), Durg Bhilainagar, CH, (Hindistan), Maceio, (Brezilya), Joao, Pessoa, (Brezilya), Omsk, (Rusya), Ankara-Porto Alegre, (Brezilya), Suzhou, JS, (Çin), Barcelona, (İspanya), Coast Abidjan, (Fildişi Sahili), Salvador, (Brezilya), Monterey (Meksika), Phoenix, AZ, (ABD), Roma, (İtalya), İstanbul-Kahire, (Mısır), Kolkota, WB, (Hindistan), Rio de Janeiro, (Brezilya), Buenos Aires, (Arjantin), Shenzhen, GD, (Çin), Lagos, (Nijerya), Los Angeles, CA, (ABD), Bursa-Lome, (Togo), Brisbane, QLD, (Avustralya), Vittoria, (Brezilya), Montevideo, (Uruguay), Santos, (Brezilya),  Conakry, (Gine), La Paz, (Bolivya), Thiruvanantha puram, KL, (Hindistan), Santa Cruz, (Bolivya), Luoyang, HEN, (Çin), Adana-Meerut, UP, (Hindistan), Davao City, (Filipinler), Rajkot, Guj, (Hindistan), Varanasi.UP, (Hindistan), Yangzhou, JS, (Çin), Mogadişu, (Somali), Mjubi Mayi (Bakwanga), (Kongo (Dem. Cum.)), Kannur, KER, (Hindistan), Tarsus-Suqian, JS, (Çin), Petropavlosk-Kamchatka, (Rusya),Lanxi (Jinhua),ZJ, (Çin), Konya-Salt Lake City, Utah, (ABD), Nay Pyi Taw, (Myanmar), Chandigarh, (Hindistan), Ufa, (Rusya), Haifa, (İsrail), Nürnberg, (Almanya), Merida, (Meksika), Adelaide, (Avustralya), Eskişehir- States, (ABD), Machackala, (Rusya), Jaroslavl, (Rusya), Chabarovsk, (Rusya), Liepzig, Mannheim, (Almanya), Nagano, (Japonya), Acron, OH, (ABD), Kanazawa, (Japonya) ve Antalya-Kingston, (Jamaika), Quetta, (Pakistan), Voronezh, (Rusya), Upon Tyne, (İngiltere), Palermo, (İtalya), Guilin, GX, (Çin), Daqing, (Çin), Raleigh, NC, (ABD), Aba, (Nijerya). ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ