Etin kokmaması için ne yapılmalı?

Kurban Bayramı geldi çattı. Peki sıcak havalarda etin kokmaması için ne yapılmalı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberlerinde...

Etin kokmaması için ne yapılmalı?

Kurban Bayramı geldi çattı. Havaların ısınmasıyla müslümanlar sabah erkenden kurbanlarını kesip etlerini hazır etmek istiyor.

Bayram öncesinde vatandaşlar etin kokmaması ile ilgili neler yapılması gerektiği sorusuna cevap arıyor.

Etin tazelik ve kokusuzluk açısından uygun bir şekilde saklanması ve işlenmesi büyük önem taşıyor.

Hijyenik koşullara dikkat edilmesi ve uygun depolama yöntemlerinin uygulanması, etin sağlıklı ve lezzetli bir şekilde tüketilmesini sağlıyor.

ETİN KOKMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?

Kurban Bayram'nda sofraları süsleyen kavurmaların misafirleri ve sizi rahatsız etmemesi adına "Etin kokmaması için ne yapılmalı?" başlıklı konuyu sizler için derledik.

Kurban'ın hızlıca ve temiz kesilmesinin hemen ardından soğutma işlemi yapılmalıdır.

Soğutulmuş et, hava geçirmez ambalajlara paketlenmelidir. Vakumlu poşetler, etin oksijenle temasını engelleyerek tazelik süresini uzatır. Ayrıca, paketlenmiş etin güneş ışığından uzak tutulması da önemlidir.

Dana eti olduğu kadar koyun eti de Türk mutfağı'nda sıkça tercih ediliyor. Fakat bilinir ki koyun eti en çok kokan et türüdür. 

Taze eti pişirirken özellikle koyun etinin kokmasını engellemek için, pişirme esnasında etin içine defne veya kereviz yaprağı koymak kokuyu hafifletebilir. 

Yemek türüne göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu dağıtabilir.

Bazı baharatlar da koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik  baharatları en çok tercih edilenler arasındadır. 

Genel olarak kurban etinin kokmaması için öncelikle eti iyi dinlendirmek gerekir. 

Ayrıca, marine sosunda bekletmek de kokunun azalmasını sağlayacaktır.

Tencere veya fırın tepsisinin içerisine limon kabuğu bırakmak da kurban eti kokusunu büyük ölçüde yok eder.

Yalnız limon kabuğu eklenirken beyaz kısım olmamalıdır. Beyazlıklar, ete acı bir tat verebilir.

Biberiye de et yapımında en çok tercih edilen baharatlardan biridir.

Eti pişirdikten sonra evi havalandırırken bir bardak suyun içerisine karanfil veya sevdiğiniz türde bir koku, yağ bırakıp kısık ateşte kaynatmak da etkili olacaktır.