Etna Volkanı Yeniden Patladı – Evsen Erciyes örneği gösterdi

Kayseri Jeoloji Mühendisleri eski Başkanı Adnan Evsen, İtalya'nın en büyük bölgelerinden biri olan Sicilya'da bulunan Etna Volkanı 2022'den sonra yeniden aktif hale geldiğini açıkladı ve Erciyes örneği verdi. Vatandaş, 'Erciyes dağı patlar mı?' diye soruyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberinde…

Etna Volkanı Yeniden Patladı – Evsen Erciyes örneği gösterdi

Etna Volkanı, yeniden patladı. Avrupa kıtasında bulunan en büyük yanardağ olma özelliğini taşıyan ve dağ sonrası. Erciyes'te de patlama olur mu soruları akıllara geldi.

İtalya'nın en büyük bölgelerinden biri olan Sicilya’da bulunan Etna Volkanı 2022'den sonra yeniden aktif hale geldi.
Kayseri Jeoloji Mühendisleri eski Başkanı Adnan Evsen, bu patlamanın ardından Erciyes dağı örneği vererek, açıklamada bulundu. Erciyes Dağı, aktif ama şu an uykuda olan bir volkanik dağ olarak biliniyor. Jeolojik açıdan büyük enerjiye sahip olan bu dağ, volkanoloji alanında sürekli olarak araştırma ve gözlem konusu oluyor. Kayseri Jeoloji Mühendisleri eski Başkanı Adnan Evsen'in, Etna'nın son patlamasının bölgedeki jeolojik dengeler üzerinde mevcut olduğunu vurguladı.
Evsen, 'Etna Volkanı (Sicilya İtalya) 2022 yılından sonra yeniden patladı. Avrupa kıtasında yer alan en büyük yanardağdır. 3357 m yüksekliğinde olan volkanik dağ Erciyes (Kayseri)dağından (3917 m) daha küçüktür. Erciyes Dağı aktif ama uykuda olan bir volkanik dağdır’ dedi.
Etna Volkanı'nın patlaması, jeoloji ve volkanoloji dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Bu olay, Avrupa'nın volkanik yapısını daha iyi anlaşılmasına olanak sağlarken, Erciyes Dağı'nın seçenekleri için önemli bir referans noktası oluşturup oluşturmayacağı tartışılmaya başladı. 

Evsen, daha önce İHA'ya, 'Erciyes’in zirvesiyle ilgili kayaçların yer değiştirdiği yada şeklinin değiştiği yönünde iddialar var. Bu görüntüleri bende izledim. Erciyes’in zirvesindeki bu kayaçların şekil değişikliğinin sebebini sadece depreme bağlayamayız. Burada atmosferik şartlar var. Bütün bunların etkisiyle beraber bu kayaçların şekil değişikliğine uğraması bunlara bağlanabilir. Depremle doğrudan ilişkilendirmek zordur. Meydana gelen depremlerin Erciyes’i tetikleyeceği ve dağın patlayabileceği şeklinde görüş belirtenler oldu. Sadece depremlere bağlı olarak böyle bir çıkış noktası elde etmişler. Volkanik bir dağın patlayabilmesi için sadece depremlerin olması gerekmiyor. O bölgede tektonik bir aktivitenin olması gerekiyor. Bölgenin ısınması gerekir. Hava şartlarında bir değişikliğin olması lazım. Erciyes’in üzerindeki kar örtüsünün hava sıcaklığından ve magmatik faaliyetlerden erimesi lazım. Eğer Erciyes’te muhtemel bir patlama olabilecekse orada gaz çıkışlarının olması lazım. Üstelik bu gaz çıkışlarının içerisinde zehirli gazlarında olması gerekiyor ve bunlara bağlı olarak kuş gibi canlı ölümlerinin olması gerekiyor. Bunun dışında oradaki bacanın kapanmasından dolayı eğer aşağından yeni bir magmatik malzeme gelebilecekse bunun o bölgedeki alanda hacimsel büyümelerini gerçekleştirmiş olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Erciyes’in patlaması için gerekli şartların oluşmadığını belirten Evsen, “Vatandaşların Erciyes’in patlamasıyla ilgili herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yok. Erciyes’in patlamasını gerektirecek şartlar henüz gerçekleşmiş değil. Erciyes aktif bir volkanik dağdır. Ancak uykuda olan aktif bir volkanik dağ. Son 10 bin yıl içerisinde bir kere harekete geçmiş olan volkanik patlamalara biz aktif diyoruz ama uykuda. İnsanlarımızın korkmaması gerekir. Patlamadan önce makro gözlemlerin ortaya çıkması gerekir ama şuanda makro ve mikro gözlem anlamında ortaya çıkan bir husus yok. Kayseri ve civarında yaşayan insanların korkmasına, endişe etmesine ve evlerinden uzaklaşmalarına gerek yok” diye konuşmuştu.