Ev Alacaklar Dikkat! – Kredi Faizleri Düşecek mi?

Ev alacakların gözü kulağı yeni gelecek konut kredisi kampanyasında… Peki uygulama ne zaman hayata geçirilecek? Kredi faizleri düşecek mi? Ne kadar düşecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Ev Alacaklar Dikkat! – Kredi Faizleri Düşecek mi?

İlk kez ev alacakların düşük faizli kredi başvurusu gündemde. Kredi faizleri düşecek mi? Peki faiz oranı ne olacak? Detaylar haberimizde…

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, geçen yıl Ağustos ayında ilk defa konut alacaklar için düşük faizli kredi desteğinden söz edilmişti dedi. Aslında şu anki genel piyasaya baktığımızda konut satışları ciddi bir düşüş gösterdi diyen Özelmacıklı, geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarının yüzde 15 seviyesinde azaldığını söyledi. Bunun en etkili unsurlarından bir tanesi toplum konut satışları içerisinde yüzde 5’e kadar gerileyen ipotekli satışlar olduğunu ifade etti. Özelmacıklı, ipotekli satışların yoğun düşüş yaşadığı inşaat sektöründe, birçok müteahhit ya yeni projelerini durdurdu ya da üretim kısmını yavaşlattılar dedi.

Ev Alacaklar Dikkat! – Kredi Faizleri Düşecek mi?

Konut kredilerindeki daralmalar ve düşen konut kredi hacmi, mevduat faizlerinin yüksek olması nedeniyle gayrimenkul yatırımlarını etkiliyor diyen Özelmacıklı, ‘barınma krizi yaşanırken, konut arzı yetersiz kalıyor. Boşanma, evlenme ve nüfus artışıyla 800 ila 1 milyon yeni konuta ihtiyaç var. Ancak, kentsel dönüşüm ve üretim istatistikleri düşüşte. Daha sürdürülebilir bir mortgage sistemine ihtiyaç var; özel bankalardaki yüksek faiz oranları uzun vadeli borçlanmayı zorlaştırıyor. Düşük faizli kredi paketlerinin sınırlı kullanımı konut fiyatlarını artırmaz, ancak genişletilirse rakamlar artabilir. İkinci ev kredi kısıtlamaları nedeniyle satışlarda zorluk yaşanıyor. Konut fiyat endeksi, reelde düşüş gösteriyor; inşaat maliyetleri ve işçi maliyetlerindeki artışlar yeni üretimleri maliyetli hale getiriyor’ dedi.

Ev Alacaklar Dikkat! – Kredi Faizleri Düşecek mi?

Beklenen konut kredisi kampanyasında faiz oranlarının aylık yüzde 1.50 seviyelerinde olabileceğini dile getiren Özelmacıklı, uzun vadeli borçlanmanın mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, kampanya kapsamında konut alacak kişilere bazı kriterler getirilebileceğini, özellikle ilk defa ev alacaklar için düşük faizli kredi tahsis edilmesinin düşünüldüğünü belirtti.

Bu yeni dönemde düşük faizli kredi paketinin fiyatlarına etki edip etmeyeceği konusunda Özelmacıklı, sınırlı kullanım durumunda fiyatların aşırı yükselmemesini beklediğini söyledi. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışın, yeni konut üretimlerinin maliyetini olumsuz etkilediğini ifade eden Özelmacıklı, konut fiyatlarında genel bir artış olmadığını ancak enflasyon göz önüne alındığında fiyatların gerilediğini belirtti. Konut fiyat endeksine göre geçen ocak ayından bu yana reelde yaşanan yüzde 10'luk düşüşü vurgulayan Özelmacıklı, bu düşüş eğiliminin devam ettiğini kaydetti.