Ev kiralarken cinsiyet ayrımı yapanlara şok ceza!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), evini sadece aile ve kadın öğrenciye kiraya vermeye çalışan ev sahibi ile birlikte emlakçı ve ilan sitesine ceza kesilecek. Merak edilenler Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haber Detaylarında…

Ev kiralarken cinsiyet ayrımı yapanlara şok ceza!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), evini sadece aile ve kadın öğrenciye kiraya vermeye çalışan ev sahibi ile birlikte emlakçı ve ilan sitesine ceza kesilecek. Birçok alanda yaşanan cinsiyet ayrımcılığı bu kez TİHEK'in radarına takıldı. Üniversite öğrencisine erkek olduğu gerekçesi ile kiralık ev için red cevabı kiracı beklemediği bir ceza ile karşı karşıya kaldı. 
Cinsiyet ayrımcılığı iddiası ile tihek'e gitti
Beğendiği daireyi kiralayamayan  erkek öğrenci emlakçı, ev sahibi ve ilanı yayınlayan internet sitesinin cinsiyet ayrımcılığı yaptığını öne sürüp TİHEK'in kapısını çaldı. Kiralamak istediği dairenin emlakçı tarafından erkek olması gerekçe gösterilerek kiraya verilmemesinin cinsiyet temelinde ayrımcılık oluşturduğunu iddia etti.

Ev sahibi cevap vermedi
Kiralama talebinin erkek olması sebebiyle kabul edilmediğini, bunun ayrımcılık yasağına aykırı olduğunu dile getiren mağdur üniversite öğrencisi, karşılaştığı muamele dolayısıyla muhatap ile yazılı olarak iletişime geçemediğini ve ilan konusu evi kiralayamadığını böylece ayrımcılığa maruz kaldığını kaydetti. Emlak danışmanı, ev sahibinin erkek öğrenciye evinin kiralanmamasını istediğini, gerekirse ev sahibiyle erkek öğrencilere evini kiralaması konusunda ikna etmek için görüşme yapabileceğini belirttiğini söyledi.  İnternet sitesi yetkilileri de ilanlara müdahale etmediklerini bildirdi. Ev sahibi yanıt vermedi.

Cinsiyet ayrımcılığına 102 bin tl ceza
Kurumumuza yapılan başvuruda, muhatap ev sahibi, objektif bir gerekçe olmaksızın başvuranın cinsiyeti sebebiyle söz konusu taşınmazı başvurana kiralamamış, emlak danışmanı ayrımcı talimatı uygulamak suretiyle farklı muamelenin gerçekleştirilmesine iştirak etmiştir. Bütün bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde başvuranın cinsiyeti sebebiyle ayrımcı bir muameleye maruz kaldığı dolayısıyla da eşit muamele ilkesi ile ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaatine varılmıştır. Başvuruda ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığı için 102 Bin para cezası kesildi.