Evde bunu yapan para cezası yiyecek: Apartmanda oturanlara duyuruldu

Çevre Kanunu'na göre apartmanlarda rahatsız edici davranışlar sergileyenlere yönelik ağır para cezaları uygulanmaya başlanıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan bu yeni düzenlemeye göre, apartman yöneticileri komşulardan gelen şikayetler doğrultusunda ceza verebilecek.

Evde bunu yapan para cezası yiyecek: Apartmanda oturanlara duyuruldu

Apartmanlarda gürültü yapanlar için ağır para cezaları getiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan bu düzenlemeye göre, apartman yöneticileri komşulardan gelen şikayetler doğrultusunda ceza uygulama yetkisine sahip olacak. Yüksek sesle müzik dinlemek, televizyonu yüksek sesle açmak gibi davranışlar, para cezasına neden olabilir. Bu yeni düzenleme, apartman içindeki huzuru koruma amacıyla devreye sokuldu ve rahatsız edici davranışlara karşı caydırıcı olmayı hedefliyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre apartman sakinlerinin  bir daireye taşınmalarından itibaren bazı yükümlülükleri otomatik olarak kabul ediliyor. Bu yükümlülükler arasında, komşuları rahatsız etmemek de bulunuyor. Yüksek sesle müzik dinlemek, televizyonu yüksek sesle açmak veya telefonda yüksek sesle konuşmak gibi rahatsız edici davranışlar, komşular tarafından şikayet edilebilir. Böylece yüklü cezalar gelebilir.

Apartman sakinlerine yönelik bu karar, Resmi Gazete’de de yayımlanarak vatandaşların bilgisine sunuldu. Üstelik tek bir şikayetin yeteceği de açıklandı. Bu yüzden apartmanda oturanların dikkat etmeleri gerektiği belirtiliyor.

Gürültü yapan komşular için zabıta ya da karakola yapılan şikayetler sonucunda idari para cezalarına yol açabilir. Bu cezalar, olayın şiddetine göre farklılık gösterir ve genellikle yüksek tutarlarda olabilir.

APARTMAN YÖNETİCİSİ PARA CEZASI UYGULAYABİLİR
Apartman yöneticisi göreve başladığında, tüm daire sakinlerine uyulması gereken kuralları ve olası cezaları açıklama yükümlülüğü taşır. Eğer bu kurallara aykırı davranılırsa ve yöneticiye şikayet edilirse, yönetici, yasal sınırlar çerçevesinde para cezası uygulama yetkisine sahiptir. Ancak bu yetki, sadece para cezası uygulamayı kapsar; apartman sakinlerini evden çıkarma yetkisi bulunmamaktadır.

DETAYLAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Çevre Kanunu'na göre belirlenen idari para cezalarının detayları Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Çevre Kanunu'na göre, apartman sakinlerinin kurallara uymaması halinde uygulanacak idari para cezaları belirlenmiştir. Bu cezalar, apartman yöneticisi veya yetkili merciler tarafından kararlaştırılabilir ve uygulanabilir. Apartman içinde huzuru ve komşuluk ilişkilerini korumak amacıyla bu kuralların ihlali durumunda cezai işlemler devreye sokulur.

CEZALAR ZAMLANDI
Son olarak, yeni tebliğe göre, gürültü seviyelerinin azaltılması için eğlence mekanları, fabrikalar, iş yerleri, konutlar ve ulaşım araçlarında alınması gereken önlemler zorunlu hale getirilmiştir.

Ayrıca, Ocak ayından itibaren aşırı gürültü yapanlara uygulanacak cezalar %58,46 oranında artırılarak daha ağır hale getirildi.

Bu kapsamda, konutlarda standart dışı gürültü ve titreşim yayan kişilere 7.667 TL, ulaşım araçlarının gereksiz yere korna ve egzoz gürültüsü yapması durumunda 23.155 TL ceza uygulanacak.

İş yerleri ve atölyelerden kaynaklanan gürültüler için ceza 77.372 TL, fabrikalar, şantiyeler ve eğlence mekanlarından kaynaklanan gürültüler için ise 232.264 TL olarak belirlendi. Bu düzenlemelerle vatandaşların ruh ve beden sağlığını korumak amaçlanıyor.