Evim şirketlerine ne oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Bunlar Çiftlikbank işine dönmesin' diye uyarıda bulunduğu bir dönem oldukça rağbet gören faizsiz ev ve araba yani 'tasarruf finansman' şirketlerine ne oldu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..

Evim şirketlerine ne oldu?

Bir dönem ev sahibi olmak isteyenlerin oldukça rağbet gösterdiği evim uzantılı şirketlerin son zamanlarda hiç ses çıkmıyor. Peki birçok ailenin canını yakan bu şirketlere ne oldu? İşte detaylar..

Evim şirketlerine ne oldu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, talimatıyla, TBMM'de haklarında yasa teklifi verilen söz konusu şirketlerle ilgili düzenleme;  'Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' adıyla 7 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon lira olarak düzenlenmiş ve BDDK'ye belli standart ve sınırlamalar getirme yetkisi verilmişti.

Evim şirketlerine ne oldu?
O dönemde Fiyatları olağanüstü yükselten "Evim" şirketleri, vatandaşı mağdur etmeye başlamıştı. Anlaşmayı bozanlar anaparayı alamazken konuyla alakalı her gün çok sayıda şikayet yağıyordu.

Evim şirketlerine ne oldu?
Şikayet yağıyordu
Konu nedeniyle isyan eden vatandaşlar, farklı platformlarda sorunlarını dile getiriyor. En çok şikayet edilen konulardan birisi de, kişilerin başvuru yapmak için verdikleri toplu parayı, cayma hakkı olmalarına rağmen geri alamamaları oluyor. Onlarca insanın ortak noktası olan geri ödeme sürecinde, şirketlerin para vermemek için birçok zorluk çıkardığı belirtiliyor.

Evim şirketlerine ne oldu?
21 şirket tasfiye edilmişti
Yasal düzenleme ile devlet kontrolüne uyum sağlamak için BDDK'ya başvuru yapan 35 şirketten 21'i tasfiye edilmişti. Böylece vatandaşları peşinatsız, faizsiz ve kredisiz sistemle ev ve otomobil sahibi yapan tasarruf finansman modelinde yeterli görülmeyen firmalar elendi.

Evim şirketlerine ne oldu?
6 şirkete faaliyet izni verildi
BDDK, 21 tasarruf finansman şirketinin intibak talebini reddetmiş ve 2 Temmuz 2021'de tasfiyesine karar vermişti. İnceleme ve değerlendirme süreci, 28 Nisan 2022'de 6 tasarruf finansman şirketinin intibak talebinin uygun görülmesi ile tamamlanmıştı. Haziran 2022'de yayımlanan karar ile tasarruf finansman şirketlerinin faaliyet izinleri de karara bağlandı. Buna göre, intibak talebi uygun görülen Emin Evim Tasarruf Finansman AŞ, Fuzul Tasarruf Finansman AŞ, Birevim Tasarruf Finansman AŞ, Katılımevim Tasarruf Finansman AŞ, İmece Tasarruf Finansman AŞ ve Sinpaş Tasarruf Finansman AŞ'ye faaliyet izni verildi.

Evim şirketlerine ne oldu?
Kapatılan şirketlere ne oldu?
15 Nisan 2022’de TBMM’de kabul edilen kanuni düzenlemeyle yeni bir çözüm üretilmiş oldu. Tasfiye işlemleri devam eden 20 “tasarruf finansman şirketi”ndeki yaklaşık 44 bin sözleşmenin faaliyetlerine devam eden şirketlere devredilmesine karar verildi.
TMSF kapatılan şirketlerin tasfiye komisyonlarına 698 milyon TL aktardı. Sözleşmesini devralan yeni şirkette devam etmek isteyen ve istemeyen müşteriler için bugüne kadar yapılan ödemeler toplam 269 milyon TL’ye ulaştı.
Sözleşmeleri devralan şirketler, devam etmek istemeyen müşterilerin fesih dilekçelerini tasfiye masalarına iade etmeye devam ediyor. Kapatılan şirketlerin tasfiye masalarına, bugüne kadar 13 bin 611 adet sözleşme iade edildi. Yeni şirketlerle devam etmek istemeyenlere, tasfiye masaları tarafından bugüne kadar toplam 262 milyon TL ödendi. Yeni şirketlerle sözleşme imzalayan 576 müşteri içinse 7,1 milyon TL mudiler adına devralan şirketlere aktarıldı.