Evsen: 'Yaşanan bu depremler faydalı'

Kayseri'de son zamanlarda sürekli küçük şiddetli depremler yaşanırken, vatandaşların da tedirginliği arttı. Konu ile ilgili bilgiler aldığımız eski Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Adnan Evsen, 'Kayseri'de yaşanan bu depremler aslında faydalı. Enerjinin boşalmasını sağlar, büyük depremi önler. Kayseri'de yaşanacak en büyük deprem ise 6 buçuk şiddetinde olur' dedi.

Evsen: 'Yaşanan bu depremler faydalı'

Son günlerde merkez üssü Kayseri'ye 18 kilometre uzaklıktaki Saraycık Mahallesi olmak üzere, şiddeti 1.8 ve 3.8 aralığında 4 ayrı deprem yaşanması Kayseri'de büyük bir depremin habercisi olabilir mi kuşkusu vatandaşları düşündürürken, konunun uzmanı eski Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'nin 3. derece deprem kuşağında bulunması ile mevcut fay hattının oluşturacağı en yüksek deprem şiddetinin 6 buçuk seviyesinde olacağını ifade ederek, Kayseri'nin yer yapısı nedeniyle de bu şiddetin ise daha da yükselmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. 

YAŞANAN KÜÇÜK DEPREMLER FAYDALI

Son günlerde Kayseri'de sık sık yaşanan düşük şiddetli depremler hakkında da görüşlerini dile getiren Evsen, düşük şiddette ve ara sıra yaşanan bu depremlerin artçı ya da öncü deprem olmadığını, ana şok denilen depremlerden olduğunu söyledi ve düşük şiddetlerde meydana gelen, artçı veya öncü olmayan ve ara sıra olan söz konusu depremlerin birikmiş olan enerjinin boşaltılması açısından faydalı olduğunu kaydetti. Evsen açıklamalarında; "Eğer ara sıra düşük şiddette bu depremler olmasaydı, orada biriken enerji daha büyük bir şiddette meydana gelebilirdi ve daha yıkıcı olabilirdi. Kayseri'de yaşanan bu depremler Ecemiş fayı üzerindeki Yeşilhisar segmentinde meydana geliyor. Kayseri'deki fay yapısına göre en fazla yaşanacak depremin şiddeti 6 ila 6 buçuktur. Ancak Kayseri'nin yer yapısı dikkate alındığında bu durum risk oluşturmaktadır" dedi.

KAYSERİ ZEMİN İTİBARİYLE SAKINCALI

Kayseri'nin, deprem ve yer yapısı ile ilgili bilgiler veren Jeoloji Mühendisi Evsen, Kayseri'nin riskli olan yer yapısına dikkat çekti ve "Kayseri yer yapısı itibariyle su tutan, çökme potansiyeli olan, bataklıklı, çakıllı ve yeraltı seviyesi yüksek bir yapıda. Bu Kayseri'nin dezavantajı. Eğer kayalık bir yapısı olsaydı depremin şiddeti ne ise o hissedilirdi ve o kadar yansırdı. Ancak Kayseri'nin bu yapısı depremin etkisini arttıran bir özellik taşıyor. Yani örneğin 6 şiddetinde bir deprem olsa Kayseri'de bu deprem 7 şeklinde hissedilir ve bu şekilde etki eder. Kayseri'de belki çok yüksek şiddette depremler olmaz ama yaşanan depremlerde bu nedenden dolayı hissedilme etkisi artar. Bu yüzden hep söylüyoruz, bu nedenlerden dolayı yapılar sağlam yapılmalı, bu durum dikkate alınarak imar çalışması oluşturulmalıdır" ifadelerinde bulundu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ