EYT'de Yeni Gelişme – Kimler Etkilenecek?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Emeklilikte Yaşa Takılanları (EYT) ilgilendiren önemli bir karara imza attı. AYM, devletten yardım alan dernek ve vakıflarda emekli çalıştırılmasına izin veren Ek Madde 20'yi iptal etti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

EYT'de Yeni Gelişme – Kimler Etkilenecek?

Karar Kimleri Etkileyecek?

AYM'nin iptal kararı, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı gibi devletten yardım alan kurumlarda çalışmaya devam eden emeklileri doğrudan etkileyecek. Bu kapsamda, EYT yasası ile geçen yıldan bu yana emekli olup bu kurumlarda çalışmaya devam eden birçok kişi, aylıklarını kestirerek çalışmayı sürdürme veya çalıştıkları kurumlardan ayrılma seçenekleri ile karşı karşıya kalacak.

EYT'de Yeni Gelişme – Kimler Etkilenecek?

Genç Nüfusun İstihdamının Arttırılması Amaçlanıyor

AYM'nin karar gerekçesinde, genç nüfusun kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamının artırılması amacıyla yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmış kişilerin bu kurumlarda çalışmasının yasaklanmasının hedeflendiği belirtildi. Yeniçağ Gazetesi’nin haberine göre, ek Madde 20 ile belirli dernek ve vakıflara getirilen istisnanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade edilerek iptal kararı verildi.

Bu gelişme ile birlikte, devletten yardım alan dernek ve vakıflarda emekli çalıştırılması uygulaması sona erecek. EYT kapsamındaki emekliler, bu yeni duruma göre planlarını gözden geçirmek zorunda kalacak.

Kayseri haber bülteninde yer alan bu önemli gelişme, EYT'liler ve devletten yardım alan dernek ve vakıflarda çalışan emekliler için kritik bir dönüm noktası olabilir. Kararın uygulanması ve sonuçları ilerleyen günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak.