EYT'liler dertli, az farkla kaçıranlar ne olacak! Kritik açıklamalar…

EYT'nin yasalaşmasının ardından yapılan düzenlemeyle emekli olanlar aylıklarını almaya başladı bile. Ancak EYT'lilerin derdi bitmiyor, emekliliği az farkla kaçıranlar ise yeni bir düzenleme bekliyor. Konuyla ilgili gazetemize kritik açıklamalarda bulunan Kayseri Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı İsmail Yılmaztürk, 'Yarım yamalak bir EYT çıktı. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerekir' dedi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

EYT'liler dertli, az farkla kaçıranlar ne olacak! Kritik açıklamalar…

EYT’nin yasalaşmasının ardından yapılan düzenlemeyle emekli olanlar aylıklarını almaya başladı bile. Ancak EYT’yi az farkla kaçıranlar yeni bir düzenleme bekliyor. Kayseri Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı İsmail Yılmaztürk, konuyla ilgili Kayseri Anadolu Haber’e kritik açıklamalarda bulundu. Yılmaztürk, ‘Yarım yamalak bir EYT çıktı. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerekir’ diyerek yetkililere çağrıda bulundu. 

EYT'liler dertli, az farkla kaçıranlar ne olacak! Kritik açıklamalar…

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmıştı. 

8 Eylül 1999 ve öncesinde işe giren kişiler için uygulanan emeklilik şartları değiştirildi ve bu kişiler için yaş şartı kaldırıldı. Böylelikle 1999'da getirilen yaş şartı nedeniyle emeklilik hakkını kaybeden kişiler, bu haklarına yeniden kavuştu. Prim gün ve hizmet yıl şartı dolan kişiler ise emekli edildi. EYT konusunda yeni bir perde olarak, staj ve çıraklık mağdurları için açılıyor haberleri vardı. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı İsmail Yılmaztürk kademeli prim mağduriyeti, kısmi emeklilik, aylık bağlama oranları, staj ve çıraklık mağduriyeti, intibak, Bağ-Kur ve SGK prim adaletsizliği ve son olarak Bağ-Kur prim tescili mağduriyeti hakkında çözüm için yetkililere çağrıda bulundu.

Yarım yamalak bir EYT çıktı!

Yılmaztürk, ‘EYT konusunda birçok platformda çalışmalarımız devam ediyor. Gönül başkanımızın siyasete atılmaya karar vermesinden sonra Arzu Lastikçi başkanım geldi. Onunla devam ediyoruz. Bizi de sağ olsunlar yönetim kurulu üyeliğine getirmişler federasyonda. Biz de orada yönetim kurulu üyeliğine devam ediyoruz. Kayseri'de EYT başkanlığımız devam ediyor. EYT yasasının çıkmasından sonra emekli olamayan birçok arkadaşımız var. Bağkur ile alakalı 7 bin 200 prime 9 bin prime emekli oluyor şimdi. Son günlerde 7 bin 200 prime kadar çekileceği gibi söylendi ama daha da henüz meclis açık olmadığı için çalışma yok. İnşallah 7 bin 500'e çekilecek ama Bağkur'lu arkadaşlarımızın da sıkıntıları var kendisi yanındaki elemanı yıllarca çalıştırıyor 5 bin 700, 5 bin 800, 6 bin gibi primlerle emekli oluyor. Kendisine gelince 9 bin prim veriyor. Emekli oluyor. Burada da biz adalet sistemi olduğunu düşünmüyoruz. Mutlaka bunun da düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

Mağdurların sesine kulak verin!

Emekli olamayan çok fazla mağdur olduğunu kaydeden Başkan Yılmaztürk, 'Emekli olamayan arkadaşlarımız var. EYT'den yaş ve prim bekleyen arkadaşlarımız var. Onların da mutlaka düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü yarım yamalak bir EYT çıktı. Onun da mutlaka düzeltilmesi gerekir. Şimdi EYT yasası 1999'da çıktı. 1 - 2 gün ile kaybeden bir haftayla kaybeden birçok arkadaşımız var. Onlar da faaliyetlerini dernek çatısı altında topladılar ama bizim kadar aktif olamadıkları için biz de onlara yardımcı olabilmek adına 2000 yılı ve sonrası için de intibak yapılması, onların da düzenleme getirmesi gerektiğini düşünüyoruz’ diye konuştu. 

HABER: Selma Kan- Hilal Tekeoğlu