Faiz Kararı Araç Piyasasını Bakın Nasıl Etkiledi?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz oranını artırdı. Neredeyse bütün piyasalara durgunluk veren faiz kararı bakın araç piyasasını nasıl etkiledi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranını yüzde 45’ten, yüzde 50’ye çıkardı. Bütün piyasalara durgunluk veren faiz kararı 2. El araç piyasasını da etkiledi.
İkinci el araç piyasasında durgunluk sürüyor. Vatandaşlar uygun fiyatlı ikinci el araç almak için araba pazarlarına ve galerilere yönelirken, fiyatlarda yaşanan artışlar satın almaktan vazgeçiriyor.
Kayseri’de 2. El araç piyasası için galeri sahibi Bilal Çetin bazı açıklamalarda bulundu. Çetin, piyasalarda yaşanan durgunluğun faiz kararının artmasından kaynaklandığını ifade etti. Merkez Bankası’nın faiz kararını artırmasından sonra vatandaşların araç satın almak yerine daha çok getirisi olacağını düşünerek yatırımı bankalara yaptığını açıkladı. Ayrıca döviz kurlarında yaşanan artışı değerlendirmek isteyen vatandaşların, yerel seçimlerden sonra öngörülen döviz kuru artışına dayanarak, yatırımlarını döviz kurlarına yaptığını ifade etti. Sadece gerçek ihtiyaçtan dolayı araba sattıklarını ifade eden Çetin, ‘Eskiden araç piyasası da, ev piyasası da yatırım olarak görülürdü. Zaten baktığınız zaman araç piyasasının temeli de inşaat sektörüne dayanır. İnşaat sektöründe müteahhitler binaları tamamlıyor fakat satamıyorlar. İnşaat sektörü de zaten durgun. İnsanlar malzeme alamıyor. Şimdi sadece ihtiyacı olanlar, mecbur olanlar alım yapıyor. Bunun dışındaki herkes daha çok getirisi olan kanallara yöneliyor’ dedi.
İnsanların uygun fiyatlı ve yakıt yönünden mantıklı araçlara yöneldiğini söyleyen Çetin, bu araçların fiyatının da 600-700 bin TL bandında değiştiğini söyledi. Kredi çekmek veya banka yoluyla transfer yapmak isteyen müşterilerin yüksek faiz oranları ile karşılaştığını ifade ederek, ‘1 liraya neredeyse 4 lira faiz kesiliyor. İnsanlar bu oranları gördükten sonra alım yapmaktan vazgeçiyorlar’ dedi.
Yerel seçimlerden sonra bu sürecin daha da zor bir hale geleceğini öngördüğünü ifade eden Bilal Çetin, ‘Döviz kuru, maliyetler, enflasyon ve sürekli artan faiz kararından sonra, fiyat artışı yaşanabilir’ ifadelerinde bulundu.