Faiz kılıcı çekildi! Şimdi ne olacak? Kayserili Ekonomist çek-senet tahsilatına dikkat çekti…

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararı sonrası Kayseri Anadolu Haber'e açıklamalarda bulunan Ekonomist Zeki Karahüseyin, çek senet tahsilatında büyük sorun yaşanacağını belirtti. Peki karar sonrası döviz ne olacak? Türkiye'yi neler bekliyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Faiz kılıcı çekildi! Şimdi ne olacak? Kayserili Ekonomist çek-senet tahsilatına dikkat çekti…

Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün TCMB politika faizini 750 baz puan ile % 25’e yükseltti. Piyasa beklentisi % 2,5 iken piyasa beklentisinin çok üzerinde bir faiz artışı gerçekleşti. Böylelikle faiz 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Karar sonrası Kayseri Anadolu Haber’e açıklamalarda bulunan Ekonomist Zeki Karahüseyin, çek senet tahsilatında büyük sorun yaşanacağını belirtti. Karahüseyin, ‘Dünyada hemen hemen tüm ülkeler faiz artırırken ülkemizin faiz düşürmesi ve ısrarı sonucu bu duruma gelindi’ dedi.

Faiz kılıcı çekildi! Şimdi ne olacak? Kayserili Ekonomist çek-senet tahsilatına dikkat çekti…

Merkez Bankası’nın şok faiz kararı!

Türk Lirası’na istikrar kazandırmak, ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla ve dolarizasyon eğilimini tersine çevirerek döviz kurunun enflasyon üzerinde baskısını hafifletmek amacıyla 2021 yılı Aralık ayında devreye alınan Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılmak Hesabı (KKM) uygulamasına geçilmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da kritik faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini 750 baz puan artışla yüzde 25'e yükseltti. Böylelikle son üç aydaki faiz artışı 16.5 puanı buldu. 
Konuyla ilgili gazeteniz Kayseri Anadolu Haber’e konuşan Ekonomist Zeki Karahüseyin, yeni kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel ekonomi politikalarına dönüşü hızlandırdığını kaydeden Karahüseyin, “Mevcut ekonomi yönetimi KKM uygulaması ve faiz karşıtlığı dolarizasyon ve enflasyona çare olmayınca ekonomide kötü gidişe çare için ekonomi yönetimin başına Mehmet Şimşek ve ekibi getirildi. Yeni ekonomi yönetiminin Türk ekonomisinin başına getirilmesi rasyonel ekonomi politikalarına dönüşü hızlandırdı. Nas rafa kalktı. Faiz kılıcı çekildi. Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün TCMB politika faizini 750 baz puan ile % 25’e yükseltti. Piyasa beklentisi % 2,5 iken piyasa beklentisinin çok üzerinde bir faiz artışı gerçekleşti. Böylelikle faiz 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı’ dedi.

Parasal sıkılaşma başladı!

Parasal sıkılaşmanın başladığını belirten Karahüseyin, “Mevcut ekonomi yönetimi, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirmeye devam edecektir” ifadelerinde bulundu.

Krediye ulaşım zorlaştı!

Kayseri’de karşılıksız çek ve protesto senet tutarlarındaki ürkütücü artışın olumsuz tabloyu gözler önüne serdiğini aktaran Ekonomist Karahüseyin, “Firmalarının krediye ulaşımında zorluklar yaşadığı şu günlerde kredi maliyetlerinin yükselmesi firmaların alternatif finans arayışına yönlendirecektir. Firmalar bu süreçte vadeli ekonomi ile yani çek ve senetler ile birbirlerini finanse edeceklerdir. Ülke ve ilimiz ihracatındaki düşüş ve iç piyasadaki daralma etkisi ile çek ve senetlerin tahsilatında sorunlar yaşanacağı ve bununda ekonomiye olumsuz etkisi olacağı kaçınılmaz. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Türkiye ve Kayseri’de karşılıksız çek ve protesto senet tutarlarındaki ürkütücü artış olumsuz tabloyu gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

Döviz ve altın nasıl etkilendi?

Dünyada hemen hemen tüm ülkeler faiz artırırken Türkiye’nin faiz düşürmesi ve ısrarı sonucu bu duruma gelindiğini vurgulayan Ekonomist Zeki Karahüseyin, “KKM uygulamasından önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre KKM uygulaması önce Türkiye genelinde her 100 liralık mevduatın 52 lirası dövizde iken Kayseri’de ise her 100 liranın 72 lirası dövizde idi. KKM uygulaması ile mevduattaki döviz oranı azaldı. Dün Merkez Bankası Para Politikası faiz artışı ile döviz ve altında sert düşüş yaşansa da döviz ve altında hareketlilik sürüyor. Faizdeki bu artış enflasyonu indirir mi bekleyip göreceğiz. Dünyada hemen hemen tüm ülkeler faiz artırırken ülkemizin faiz düşürmesi ve ısrarı sonucu bu duruma gelindi” dedi.

>>Selma Kan