Faizsiz ev almanın en emin yolu: 'eminevim'

Yıllardır Türkiye genelinde faize bulaşmadan ev sahibi olmak isteyenleri ev sahibi yapan faizsiz ev alma sistemi Eminevim hakkında, Eminevim Kayseri Bölge Müdürü Sadık Sağol ile bir görüşme yaptık.

Faizsiz ev almanın en emin yolu: 'eminevim'

Kısaca elbirliği olarak tanımlanabilen ve bu sisteme göre faiz olmaksızın insanları ev sahibi yapan Eminevim’in, Anadolu’da varolan ‘imece’ yardımlaşma ve dayanışma mantığıyla çalıştığını kaydeden Bölge Müdürü Sağol, bugüne kadar Türkiye’de 71 bin 469 kişiyi faizsiz bir şekilde ev sahibi yaptıklarının altını çizdi.



EMİNEVİM NEDİR?

Eminevim, 24 yıldır Türkiye genelinde faaliyetlerine devam eden bir organizasyon şirketidir. Türkiye’de ve dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Eminevim sisteminde kişiler faiz ve vade farkı ödemeden, taksitlerini ve peşinat durumlarını kendileri belirleyerek diledikleri yerden beğendikleri gayrimenkulü ya da aracı alabiliyorlar. Sistem yıllardır Anadolu’da varolan imece yardımlaşma ve dayanışma mantığıyla çalışıyor. Bu yüzden sisteme ‘elbirliği sistemi’ de diyebiliriz. Bu sistem dolayısı ile de aslında faizsiz ev sahibi olmanın en emin yolu da diyebiliriz buna.



SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Halen uyguladığımız 3 farklı yöntemimiz var. Çekilişli, vade ortası ve peşinatlı sistem. Üç sistemden de kısaca bahsedeyim. Çekilişli sistem altın günü mantığında işleyen bir uygulama. Sistemde öncelikle kişi ne kadarlık bir ev alacağını belirler. Sistemde 40 aydan 120 aya kadar vadeler mevcut. Çekilişli sistemde grup sayısı aynı zamanda vade sayısı demektir. Örneğin 60 kişilik bir grup demek aynı zamanda 60 aylık vade demektir. Yani ödeme gücü yaklaşık aynı olan 60 ailenin ödemiş olduğu taksitler her ay bir ev parası etmektedir. Bu evi kimin alacağı ise noter huzurunda yapılan sıra tespiti sonucunda bulunur. Bu sistemde kişinin ödeme gücüne, peşinat durumuna göre vadesi tespit edilir. Peşinatı olan üyeler diğer üyelere nazaran daha kısa sürelerde ev sahibi olabilirler. Peşinat olmadan sadece firmanın kazancı olan organizasyon ücreti ödeyerek de çekilişe girilebilir. Sistemde çekilişe girdiğiniz ay ev sahibi olma imkanınız vardır. Taksit sayısının yarısına kadar yapılan çekilişte evi henüz çıkmamış kişiler daha fazla bekletilmez ve tamamının evi vadenin ortasında teslim edilir. Teslimat tarihinde istediğiniz yerden beğendiğiniz satılık olan herhangi bir gayrimenkul alabilirsiniz. Çekilişli sistemde kura sonucunda evini alan üyeler gruptaki diğer üyelerin desteğiyle ev sahibi oldukları için diğer üyelere bir miktar kira yardımında bulunurlar. Çünkü artık kiradan kurtulmuştur. Taksitleri bir miktar yükselir ve borcu bitene kadar herhangi bir artış olmadan aynı taksidi öder. Kurada çıkmayan üyelerin taksitleri de belirli oranlarda azalır. Yani kişi, evin kurada çıkmaması ya da geç çıkması sonucu mağdur olmaz. Sonuçta evini alanla almayan üyenin maliyeti yaklaşık olarak aynıdır. Vade ortası sistemde ise kişi alacağı evin rakamını ve taksitlerini belirler. Bu sistemde Çekiliş yapılmaz. Taksitler sabittir. Dahil olduğu vadenin yarısına geldiğinde teslimatı yapılır. Peşinatlı sistemde de çekiliş yapılmaz. İşleyiş vade ortası sistemle aynıdır tek fark müşterimizin verdiği peşinattır. Teslimat peşinat oranına göre hesaplanarak vade ortasından daha erken bir tarihte yapılır. Ödeme güçlüğü Çekilen durumlarda taksit dondurma seçeneği vardır. Kaç ay taksit dondurma işlemi yapıldıysa teslimat o kadar ötelenir. Herhangi bir maddi kaybınız olmaz. Vade de o kadar uzar. 



EMİNEVİM İLE FAİZSİZ EV ALMA SİSTEMİNİN DOĞUŞU NE ZAMAN VE NASIL OLDU?

Şirket sahibi Abdurrahman Emin Üstün, 1991 yılında Ümraniye’de yıllardır Anadolu’da süregelen ve ciddi bir dayanışma örneği olan altın günü modeliyle ilk araç grupların oluşturmuş ve o dönemde aracı lüks olmaktan çıkarmıştır. 2005 yılından itibaren de müşterilerimizin de yoğun talebi üzerine aynı modeli ev sisteminde de uygulamaya geçirdik. Sistem sayesinde  birikimler ülkemizin yararına sunulmuştur, ekonomiye kazandırılmıştır. İnsanların kazançlarıyla hak ettikleri hayatı yaşamaları sağlanmıştır. Bugüne kadar güven ve dayanışmadan asla taviz vermedik vermeyeceğiz de inşallah.



BU SİSTEMİN BENZERLERİ VAR MIDIR?

Geçmişte benzeri firmalar oldu. Ancak farklı nedenlere kaybolup gittiler. Şuan dünyada benzeri bir sistemi yapan ikinci bir firma yok.



KAÇ SENEDİR BU SİSTEM DEVAM EDİYOR?

1991 yılından beri 24 yıldır devam ediyor şükür. Şuan Türkiye geneli 60  şubemiz var. Bugüne kadar 71 bin 469 teslimat yaptık.



EMİNEVİM'E OLAN İLGİ NE BOYUTTA?

Konut almak isteyen kişinin önünde kısıtlı seçenekler var. İnsanımız yıllardır maalesef kazançlarıyla hak ettikleri hayatı yaşayamadılar. Şuan ülkemizde ev almanın en kolay yolu biziz. Kişilerin maddi manevi ciddi kazanımları olduğu için tercih ediliyoruz. Ciddi bir iş yoğunluğumuz var şükür. Sürekli yeni şubeler açıyoruz. Şuan Türkiye geneli 60 şubemiz var. Sürekli de yeni şubeler açmaya devam ediyoruz. Mesela en son Kayseri’de 2. şubemizi açacağız inşallah Yoğunburç bölgesinde. Yılsonuna kadar Türkiye’de 85 şube hedefliyoruz. Yurt dışında da çalışmalarımız var.



KAYSERİ'DEN EMİNEVİM İLE BUGÜNE KADAR KAÇ KİŞİ EV SAHİBİ OLDU?

Türkiye’de bugüne kadar Ocak 2015 dahil 71 bin 469 teslimat yaptık. Toplam 41 bin 560 aktif ödeme yapan üyemiz var. Kayseri’de 1458  teslimat yaptık. Şuan 2 bin 650 adet ödeme yapan üyemiz var. 



MÜŞTERİLERİNİZİN GÖRÜŞLERİ NELERDİR?

Biz müşterilerimizle kocaman bir aileyiz. Çünkü onlarla 120 ay vadelere kadar görüşüyoruz. Mutlaka en az ayda bir kere bütün müşterilerimizle görüşürüz. Hal hatır ederiz. Sisteme dahil olan müşterimiz de etrafından akrabalarından yönlendirmelerde bulunurlar. Belirli dönemlerde birlikte kahvaltı, yemek, gezi programları yaparız. Kısacası biz büyük bir aileyiz çalışanıyla üyeleriyle. Nasıl biz müşterilerimizi ailemizin bir parçası olarak görüyorsak onlar da bizleri ailelerinden bir parça olarak görüyorlar.



EMİNEVİM OLARAK BAŞKA PROJELERİNİZ VAR MI, İLERDE OLACAK MI?

Eminevim olarak her zaman farklı projeler üretiyoruz. Biz üretken olmak zorunda olduğumuza inanıyoruz. İstanbul’da devam eden farklı inşaat projelerimiz var. Enerji sektöründe, tarım sektöründe farklı projelerimiz var. Orta ve uzun vade de Kayseri’de de proje planımız var. Kanada, Amerika, ve Avrupa’da da elbirliği modeliyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Ortadoğu’da, Afrika’da, Somali’de, Afganistan’da ve birçok ülkede yardım faaliyetleri yaptık çok şükür. Yapmaya da devam edeceğiz inşallah. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ