Felaketin resmi

Sultan Sazlığı'nın Develi sınırları içerisinde kalan Yay Gölü Bölgesi'nde, 9 ay arayla çekilmiş iki fotoğraf, küresel iklim felaketinin neden olduğu kuraklığın boyutunu göz önüne seriyor. Acil önlem alınmazsa, Konya Tuz Gölü'nde meydana gelen felaket, 321 kuş türünü barındıran Sultan Sazlığı'nda da yaşanabilir.

Felaketin resmi

9 AYDA SULAR ÇEKİLDİ

Sultan Sazlığı Yay Gölü Bölgesi’ndeki aynı yerde 2020 yılı Ekim ayı ile geçen hafta çekilen iki fotoğraf, son yıllarda dünyanın en büyük problemi olan ‘küresel iklim felaketi’nin resmini ortaya koydu. Ekim ayında çekilen fotoğrafta bölge oldukça sulak görülüyor. Geçen hafta çekilen fotoğrafta ise sudan eser olmadığı gibi toprak yüzeyi, üzerinde yürünecek kadar gün yüzüne çıkmış durumda.

KURAKLIK ORANI YÜZDE 40

Edindiğimiz bilgilere göre Kayseri’de kuraklık oranı yüzde 29, Sultan Sazlığı’nda ise yüzde 40’a ulaşmış durumda. Öte yandan, söz konusu yüzde 40’lık kuraklık bu bölgede en son 2009 yılında görüldü. Sultan Sazlığı’ndaki iki ayrı fotoğrafın resmettiği küresel iklim felaketi; arpa, buğday ve çavdar hasatında da kendini gösteriyor. Geçen yıl dekar başına ortalama 400 kilo ürün alan çiftçi, bu yıl ancak 100 kilo ürün alabiliyor.

HARİTALAR DA GERÇEĞİ KANITLIYOR

Google Earth’deki son 3 yıla ait fotoğraflar da Yay Gölü’nde görülen kuraklığın kanıtı niteliğinde. 3 Eylül 2018’de görüntülenen haritada Yay Gölü oldukça yeşil görünüyor. 3 Temmuz 2019’da bir önceki yıl kadar olmasa da gölde belli oranda su olduğu görülürken; en son 28 Ekim 2020 tarihinde fotoğraflanan haritada ise yer yer kurumalar göze çarpıyor. Zaten, elimizdeki Yay Gölü’ne ait Ekim 2020’ye ait fotoğraf da, Google Earth’ü destekler biçimde arazide belli oranda su olduğunu gösteriyor. Geçen haftaki fotoğrafa bakıldığında ise suların ne oranda çekildiği ortaya çıkıyor.

EROĞLU DA YER ALTI SULARINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

61. Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 13 Temmuz tarihinde, Küresel İklim Değişikliğinin Etkilerinin En Aza İndirilmesi Kuraklıkla Mücadele Ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Komisyonu Başkanı olarak, Komisyon üyeleriyle birlikte, Sultan Sazlığı Millî Parkı ve Ramsar Alanı’nı ziyaret etmişti. Basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, eğer önlem alınmazsa 2050 yılında su kıtlığı sorunu yaşanabileceğini belirten Eroğlu, bölgede vahşi sulama ve sondaj kuyularına bağlı olarak ortaya çıkan yeraltı suyu sıkıntısına da değinmişti.

YERALTI SULARI 5’TE BİR ORANINDA AZALDI

Araştırmalarımıza göre Eroğlu’nun da sözünü ettiği gibi, yeraltı suyu seviyesi, sondaj kuyularında 1 metreden 200 santimetrelere kadar geriledi. Çitçi, kuraklıktan dolayı geçen yıl dekar başına 400 kilo civarında ürün (buğday, arpa, çavdar) ürün alabilirken, bu oran bu yıl 100 kilolara kadar düştü.

YAMULA BARAJI’NDA ELEKTRİK ÜRETİMİ DURDURULDU

Öte yandan, Yamula Barajı Hidroelektrik Santrali (HES)’nde, zaten az olan suyun tarımsal sulamaya yetebilmesi için elektrik üretimi durduruldu. 22 Temmuz’a kadar durdurulan elektrik üretiminin, kuraklığın devam etmesi nedeniyle ileri bir tarihe kadar erteleneceği de biliniyor. Şimdi, söz konusu iki fotoğrafın kanıtladığı ve eski bakan Eroğlu’nun da ifade ettiği kapıda bekleyen su kıtlığı ve halihazırda devam eden kuraklığa dair, yetkililerin kalıcı önlem alınması bekleniyor.

>> Selma Kara