Fiyatı artık 300 liraya çıktı: Arabası olana büyük zam geldi

Oto yıkama fiyatları İstanbul'da yükselmeye devam ediyor. Artan maliyetler, özellikle su fiyatları ve kiraların etkisiyle, oto yıkama işletmeleri fiyatlarını artırdı. Beşiktaş'ta 450 TL'yi bulan fiyatlar, diğer bölgelerde 300 TL'den başlıyor. Akaryakıt istasyonlarındaki self servis yıkama hizmetleri ise daha düşük fiyatlarla sunulsa da, fiyat farkları dikkat çekiyor.

Fiyatı artık 300 liraya çıktı: Arabası olana büyük zam geldi

İstanbul’da oto yıkama ücretleri zamlandı. Su fiyatları, kiralar ve yüksek maliyetler, oto yıkama hizmetlerinin fiyatlarını etkiledi. Büyükçekmece’de 300 TL’den başlayan iç-dış yıkama fiyatları, Beşiktaş’ta 450 TL’ye kadar çıkıyor. Akaryakıt istasyonlarındaki self servis yıkama hizmetleri ise 100 TL ile 150 TL arasında fiyatlandırılmış durumda.

TÜİK’in Temmuz ayında açıkladığı verilere göre, İstanbul’da toplamda 5 milyon 693 binin üzerinde kayıtlı motorlu taşıt bulunuyor ve oto yıkama işletmeleri bu araçların 3 milyon 756 binini hizmet veriyor.

İBB tarafından Mayıs ayında uygulanan son su zammının ardından oto yıkama işletmeleri maliyetlerde artış yaşadıklarını, kiralar, malzeme ve personel giderlerinin de geçen yılın oldukça üzerine çıktığını belirterek bu artışın oto yıkama fiyatlarına yansıdığını aktarılıyor.

Ücretler, mahalleler arasında bile farklılık gösterirken, akaryakıt istasyonlarında yalnızca dış yıkama hizmeti sunulmakta ve jetonla köpük ve su hizmetinin maliyeti 100 TL ile 150 TL arasında değiştiği bilgisi elde edildi.

Örneğin, Bağcılar’da araç yıkama ücreti 300 TL bandındayken, Beşiktaş’ta bu rakam ortalama 450 TL civarında. Beşiktaş’ın Dikilitaş Mahallesi’nde 400 TL, Etiler’de 450 TL, Levent’te 500 TL ve Nişantaşı’nda ise 750 TL civarına olduğu tespit edildi.

Marmara Tüm Araç Yıkama, Bakım, Kuaför, Park ve Servis Esnaf ve Çalışanları Derneği (MAYBAK) Başkanı Murat Can Ertürk, akaryakıt istasyonları ve kaçak işletmelerin müşteri potansiyelini azalttığını, kayıtlı işletmelerin ise sektördeki istihdamı desteklediğini dile getirdi.

İÇ-DIŞ YIKAMA 300 TL

MAYBAK Başkanı Murat Can Ertürk konuyla ilgili olarak, “Büyükçekmece’de 300 TL başlıyor, 700-800 TL’ye kadar çıkıyor. Oto yıkama fiyatları; tabela değeri, franchise bedelleriyle artabiliyor. Şu an standart iç-dış yıkama ücretleri İstanbul’da 300 TL başlıyor 800 TL kadar çıkıyor.” İfadelerini kullandı.

OTO YIKAMA SAYISI ARTTI

Ertürk oto yıkama işletmelerinin sayısının arttığını dile getirerek, “Akaryakıt istasyonlarında araç yıkama işlemleri arttı. Self servis işi yapan arkadaşlarımız da var, artış gözettiklerini söylüyorlar. Buralarda genellikle tüm benzinliklerde kullanılan su, kötülemek için söylemiyorum; kuyu suyu. Mevcut araçlarına, boyalarına ciddi anlamda zarar veriyorlar. Güneş yanıklarının olma sebebi bu. Biz bunların önüne geçmek için fiyatlarımızı kabul edilebilir seviyede de tutmaya çalışıyoruz, artık en kötü araba 500 bin TL.” Şeklinde konuştu.

VATANDAŞIN YÜZDE 50’Sİ İSTASYONLARA KAYDI

Benzin istasyonlarında verilen araç yıkama hizmetlerine de değerlendiren Ertürk, “Müşterilerimizin en az yüzde 50’si kaydı diyebiliriz. Bunun yüzde 10’u bizden kaynaklı. 300 liraya da araba yıkanan yerler var, işine yaptığı yatırım, kirası, mesleki yeterliliği, eleman ücretleri bizden düşük ise bu kabul edilebilir. Yine de benzin istasyonunda araba yıkamak da nereden baksanız 120 lira, çok da ucuz değil, hem zaman kaybı.” Dedi.