G 20'DE KÜRESEL EKONOMİNİN SINAMALARINI ELE ALACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Arjantin'e hareketi öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 'G20 toplantılarında oldukça geniş bir gündemle, küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı sınamaları ele alacağız. Küresel ekonomik görünümü değerlendirerek, dünya ekonomisindeki temel risklerin bertaraf edilmesine ilişkin atacağımız adımları tespit edeceğiz' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak ve daha sonra Paraguay ile Venezuela resmî ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e gitti.
Arjantin’e hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerine ilişkin açıklamada bulundu. Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı.
G20 Arjantin Dönem Başkanlığı’nın, zirve kapsamındaki temel değerlendirme alanlarını; “çalışma hayatının geleceği”, “kalkınma için altyapı ve sürdürülebilir gıda geleceği” olarak belirlediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında yıl içinde bakanlar düzeyinde 12 toplantı ve çok sayıda teknik düzeyde çalışma yapıldığını belirtti.
“ZİRVEDE SERBEST TİCARET VURGUMUZU GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YİNELEYECEĞİZ”
Türkiye’nin bu faaliyetlere aktif olarak katılıp görüşlerinin G20 ortaklarıyla paylaşıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 toplantılarında küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı sınamaları ele alacaklarını, küresel ekonomik görünümü değerlendirerek dünya ekonomisindeki temel risklerin bertaraf edilmesine ilişkin atılacak adımları tespit edeceklerini açıkladı.
Ticaret konusunun, son dönemde özellikle bazı ülkelerin tek taraflı korumacılık yanlısı eylemleri sebebiyle ciddi tartışmalara yol açtığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, serbest ve adil uluslararası ticaretin, küresel ekonomik büyümenin ana itici unsurlarından biri olduğunu söyledi.
Türkiye olarak başından beri korumacılıkla mücadele edilmesi ve ticaretin serbestleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede de serbest ticaret vurgusunu güçlü bir şekilde yineleyeceklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında bu konuların yanında eğitim, sağlık, istihdam, tarım, kalkınma ve enerji dâhil olmak üzere birçok farklı alanda görüşlerini paylaşacaklarını sözlerine ekledi.
Programı çerçevesinde, resmî toplantıların dışında pek çok ikili görüşme de gerçekleştireceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın önde gelen ülkelerinin liderleriyle küresel, ekonomik ve siyasi konuları ele alma fırsatı bulacaklarını dile getirdi.
PARAGUAY VE VENEZUELA’YA CUMHURBAŞKANI SEVİYESİNDE İLK ZİYARET
G20 Liderler Zirvesi’nin ardından Paraguay ve Venezuela’ya resmî ziyaretlerde bulunacağı bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika ve Karayiplere açılım politikası çerçevesinde, 19 Kasım’da Paraguay’ın Başkenti Asuncion’da açılan büyükelçilik ile birlikte Türkiye’nin bölgedeki büyükelçilik sayısını 16’ya çıkardıklarını hatırlattı. Sao Paulo Başkonsolosluğu dâhil, Türkiye’nin 17 misyonuyla bölgede en geniş temsil ağına sahip ülkelerden biri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paraguay’a yapacağı ziyaretin, Türkiye’den bu ülkeye Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyaret olma özelliğini taşıdığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyükelçiliğimizin açılmasından da yararlanarak Paraguay’la siyasi alandaki iyi ilişkilerimizi diğer alanlara taşımayı, genişletmeyi, ekonomik ve ticari alanlardaki iş birliğimizi daha ileri bir düzeye çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Ziyaretinin son ayağında Venezuela’nın olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretinin de Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ziyaret olarak bir ilki teşkil ettiğini ifade etti. Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’yla yakın dönemde farklı vesilelerle görüşme fırsatının olduğunu ve bu görüşmelerin siyasi ve ekonomik ilişkilere ciddi bir ivme kazandırdığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinde ikili ilişkileri mümkün olan her alanda daha da ileriye taşımak için atılması gereken adımları ele alacaklarını kaydetti.
RUSYA-UKRAYNA GERGİNLİĞİ
Son Millî Güvenlik Kurulu bildirisinde “Suriye’de herhangi bir emrivakiye göz yumulmayacağı” yönündeki ifade ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile bugün yaptıkları telefon görüşmesi hatırlatılarak, G20 Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı ile yapacakları ikili görüşmede bu konunun ele alınıp alınmayacağı sorusuna verdiği cevapta Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Sayın Putin’le yaptığımız görüşmenin ana ekseninde malum şu anda aralarında Ukrayna’yla devam eden süreç ve bu konuda neler yapılabilir, burada bir arabuluculuk rolü üstlenebilir miyiz, bu konuyu her iki tarafla görüştük. Gerek Sayın Putin’le, gerek Sayın Poroşenko’yla yaptığımız görüşmeler neticesinde her ikisinin de bizden bazı talepleri oldu ve bu talepleri de bizler Sayın Putin’le Arjantin’de yapacağımız görüşmede kendilerine aktaracağız. Yine aynı şekilde Trump’la yapacağımız görüşmede de bu konuları ele alacağız.”
ZİRVE KAPSAMINDA İKİLİ GÖRÜŞMELER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cevabının devamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İdlib konusunu da ele aldıklarını, geçen hafta Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın Moskova’da muhataplarıyla bu konuda neler yapılabileceğini konuştuklarını aktardı.
Suriye konusunun bir diğer ayağının ise Münbiç meselesi olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyu ABD Başkanı Trump ile Arjantin’de yapacakları ikili görüşmede ele alacaklarını sözlerine ekledi.
RUSYA'DAN S-400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ALIMI
Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Türkiye’ye S-400 hava savunma sisteminin satışının ABD dolarıyla yapılmadığı ve alım satımın ABD dolarına takılmayacağı açıklaması hatırlatılarak, ödemenin hangi para birimiyle yapılacağı yönündeki soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cevabı verdi: “Bu işe başladığımızda bizim sürekli ilke bazında bir tezimiz vardı, o da şuydu: Yerli parayla bu alım-satımları yapalım diye. Dolayısıyla işin nihai noktada bunun Ruble-TL olup olmayacağı noktasında aramızda bir mutabakat var, fakat Merkez Bankalarımızın nihai çalışması henüz noktalanmış değil diye biliyorum. Ve zaten yaklaşık bir yılımız falan var, inşallah 2019’un sonuna doğru bu teslimatlar yapılacak ve o gün itibariyle de bizim Hazine ve Maliye bakanlarımızın, Merkez Bankalarımızın müşterek çalışmasıyla baştan beri yerli-millî parayla alışveriş yapma tezimiz böylece hayata geçmiş olacaktır.” HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ