Gazeteciler Cemiyeti ve Eğitim Bir Sen'den Alman parlamentosuna tepki

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, tarihin en cani katliamına imza atan Almanya'yı kınadıklarını açıkladı. Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, Almanya Federal Meclisinin önceki gün sözde soykırımla ilgili almış olduğu kararı şiddetle kınadıklarını belirterek, sözde kararın yok hükmünde olduğunu açıkladı.

Gazeteciler Cemiyeti ve Eğitim Bir Sen'den Alman parlamentosuna tepki

Almanların tarihte unutulmayacak acılara imza atan bir millet olduğuna da işaret eden Metin Kösedağ “ 1934-1945 yılları arasında Almanya’nın en acımasız diktatörü Adolf Hitler, 6 milyon yahudiyi hunharca öldürerek Dünya tarihinde derin izler bırakacak büyük bir katliama imza atmıştır. Alman Nazi Partisinin liderinin Avrupa’da hegomanya kurma tutkusu 6 milyon yahudinin yanı sıra 17 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmuştur. Bu acı tabloyu yeniden üzülerek hatırlatırken Hitler zihniyetini şiddet ve nefretle kınıyoruz.” dedi.

Kösedağ açıklamasında şöyle dedi; “Alman Federal Parlamentosu’nun 1915 olayları ile ilgili tasarıyı onaylamasını anlaşılmaz buluyoruz. Anadolu’da 1. Dünya Savaşı koşullarında yaşanan ve belirli bir halkı ortadan kaldırmakla hiçbir ilgisi bulunmayan hadiselerin Almanya tarafından ‘soykırım’ olarak tevil edilmesi anlaşılamaz. Almanya gibi, ülkemizle tarihi, siyasi, kültürel ve ekonomik bakımdan yoğun ilişkileri bulunan bir ülkenin parlamentosunda bu iddiaların tartışma kabul etmez birer gerçekmiş gibi kamuoyu kanaatine dayatılmasına neden olacak ve toplumlar arasında husumet oluşturabilecek kararların alınması ülkemizin attığı adımların aksine çözüme ve uzlaşıya değil, soruna ve çatışmaya hizmet eder. Gerek Almanya Federal Parlamentosu’nun aldığı bu kararı gerekse lobilerin ve travmaların biçimlendirdiği anlayışını kınıyoruz.”

KALKAN: "YASAYI KINIYOR KABUL ETMİYORUZ"

Eğitim Bir Sen Kayseri Şube başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Aydın Kalkan, Almanya'nın 1915 olaylarıyla ilgili yasa tasarısını onaylamasını ilgili açıklamalarda bulundu. 

Ayın Kalkan, “Almanya Federal Parlamentosu’nun 1915 olaylarıyla ilgili Yasa Tasarısını onaylamasını kınıyor, yasayı yok hükmünde kabul ediyoruz.” “dedi

Kalkan, “İki ülke arasındaki ilişkilerin daha çok artarak gelişmesi gereken bir dönemde böyle bir yasanın Alman parlamentosundan geçmesi tarihi bir hatadır. Bu tasarıların sömürgeci geçmişleriyle milyonlarca insanı katletmiş ABD, Fransa gibi ülkelere ilaveten şimdi de Nazilik ve faşizm gibi yakın geçmişinde acımasız despotik yönetim şekli insanlığa sayısız ölümler armağan etmiş(!) Almanya’dan gelmesi çelişkinin de ötesinde gülünçtür. 5 milyondan fazla soydaşımızın yaşadığı Almanya’nın bu kararı akli, vicdani, kültürel ve tarihi dayanaklardan yoksundur; tarih ve toplum nezdinde gerçek bir karşılığı yoktur. Almanya Federal Parlamentosu’nun Namibya’dan Holokost’a uzanan utanç dolu sicilin şuuraltını ele vermesi yönüyle yorumlanabilecek olan bu karar, dostluğu yaralayıcı amaca hizmet eden niteliği ile stratejik de değildir. Bu vasfıyla, karar, iki devletin, ülke ve toplumun güven duygusuyla daha da geliştirilmesi gereken sıcak ve samimi ilişkilerine zarar verir.” diye konuştu.

Eğitim Bir sen Kayseri Şube Başkanı Kalkan, “Bu karar, başta ekonomi olmak üzere, hayatın her alanında, kalkınmasına katkı veren milyonlarca Türk’ü rencide etmesi bakımından olumsuz bir havanın esmesine neden olacaktır. Aidiyet ve kimliğini sorgulamaksızın insana değer veren bir medeniyetin mensupları olarak, bizim geçmişimizde soykırım diye bir hadise meydana gelmemiştir. İnanç ve medeniyet değerlerimiz böyle bir cürüm ve faciaya izin vermez. Her zaman hakkın ve hakikatin yanında olmayı şiar edinmiş Eğitim-Bir Sen olarak, bırakınız geçmişi, Suriye’de, Irak’ta, Arakan’da, Mısır’da dünyanın başka coğrafyalarında hâlâ yüz binlerce insanı bütün bir dünyanın gözünün içine baka baka katleden, milyonlarcasını yerinden yurdundan eden anlayışın, bu gayri ciddi ve gayri ahlâki tavrını kınıyor, bu kararı tanımadığımızı deklare ediyoruz.” ifadelerini kullandı.