Geçmişten Günümüze Bayram Şekerleri…
Bayramların olmazsa olması şeker ve çikolatalardır. Geçmişten günümüze bayram şekerleri de değişime uğradı. Bakın bu lezzetleri hatırlayacak mısınız? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Bayramların olmazsa olması çikolata ve şekerlerdir. Yıllara meydan okuyan tatlarıyla günden güne farklılaşan lezzetleri bakın hatırlayacak mısınız? Sizleri geçmişe götürmek için bayram çikolata ve şekerlerinin değişimini derledik.
70’li yıllarda ‘Karamela Şekeri’ ön plandaydı. Çikolatalısı, sütlüsü ve meyvelisi gibi çeşitleri bulunan bu yumuşak şekerler, kremamsı dokuyla yiyenleri mest ederdi.
80’li yıllarda çikolata kaplamalı şekerler ön plana çıktı. Bunların ortasında da meyve ezmesi veya fındık kreması bulunuyordu.
80’li yılların sonu, 90’lı yılların başında yaprak çikolata (madlen) modası başladı. Eski nesillerin favorisi olan madlen çikolata olmadan bayram olmazdı. Hala bazı babaanne ve dede evinde madlen çikolatayı bulabilirsiniz.
Bayramda gelen çocuklar için yumiyum, altın çikolata, içi meyve dolgulu yumuşak şekerler, meybon şekerle, sütlü kahveli bonbon şekerler ve meyveli bonbon şekerler çocukların vazgeçilmeziydi.
Ayrıca bu dönemde popüler olan iki çikolata da raflarda yerini almıştı. ‘Ender’ ve ‘Elit’ marka çikolatalar pakete sarılı olarak sunulmuş, birçok kişinin vazgeçilmezi haline gelmişti. Öyle ki hala ender marka çikolatayı sevmeyenler, elit çikolatanın tadına bayılan bir kesim insan bulunuyor.
2000’li yılların başlaması ile kakao bolluğu ile çikolataya talebin arttığı yıllardı. Kakaodaki vergilerin kaldırılmasıyla çikolata fiyatlarının düşmesi, herkesin kolayca alabileceği bir durma gelmesine neden olmuştu. Öne çıkan çikolatalar yine madlen çikolatalardı. Bunun yanında içi çerezli baton çikolatalar raflarda alıcılarıyla buluşmak için ilk bu yıllarda ortaya çıkmıştı.
Günümüzde hala çerezli çikolata furyası devam ediyor. Antep fıstıklı, fındıklı, bademli ve fıstıklı çikolatalar raflarda yerini alırken, çerez kremaları çikolatalarla buluştu.