Gelin adetleri enflasyona yenik düştü

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla beraber evlenecek çiftlere aileleri tarafından birçok adet uygulanır. Bunlardan bir tanesi olan gelin adeti enflasyona yenik düştü. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Gelin adetleri enflasyona yenik düştü

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber farklı adetler uygulanmaya başlandı. Eski zamanlarda olmazsa olmaz olan adetler şimdilerde ‘masrafa gerek yok’ olarak neredeyse unutulmaya yüz tuttu. Eski dönemlerde evlenmek üzere olan nişanlı çiftlerde erkek tarafı gelin adayına kurban bayramında kurbanlık koç getirir bir de bilezik bağlardı. Bunun yanı sıra gelin adayına bayram için bayramlık alırlardı. Tepeden tırnağa yeni kıyafetler alarak bayramda gönülleri hoş ederlerdi. Artan enflasyonlar beraber genç çiftler adet olarak birçok yapılan davranışı yok saymaya başladılar. Neredeyse unutulmaya yüz tutmuş  adetlerden işte bazıları;
Düzen Düzmek :Kayseri Yöresinde düzen geleneği önceleri şerbetliği kız evi alırdı. Daha sonra düzen düzmek oğlan evinin yükümlülüğüne girmiştir.Düzen düzmeye gelin kız, pek yaşlı olmayan 2-3 yakın akrabası, kaynata, kaynana, bir evli, bir bekâr kadınla gidilir. Akşama kadar çarşıda kalınır, alış-veriş yapılırdı. 
Dünürlük çığırma :Kayseri Yöresinde dünürlük çığırma geleneği nişandan sonra iki ailenin yakınları arasındaki gezmelere dünürlük çağırma denilir. Bu davete kız ve oğlan evinin yakınları katılırlar. Bu gezmelere erkekler katılmazlar. Her gezmede gelin kız, tüm giysilerini sırasıyla giyerek bir süre durur. Bu gezmelerde iki taraf akrabaları birbirlerini tanımış ve yakınlaşmış olurlar.
Kalın duasına çıkma :Düğün haftasının ikinci günü olan pazartesi günü sabahleyin, oğlan evinin en yakınları olan yaşlı ve genç erkek akrabalar “Kalınınız mübarek olsun” demeye oğlan evinde toplanırlar. Gelen misafirlere şeker veya çikolata ikram edilir. kalında, gelin için iki üç kat elbise; kız anasına başörtüsü ve elbiselik kumaş; kız babasına takım elbiselik kumaş, gömlek, çorap; dede, amca, babaanne, anneanne, kardeşler gibi yakınlara da çeşitli hediyeler verilir.
Yenge Alayı (Koçu) :Kayseri Yöresinde yenge alayı geleneği düğün haftasının Perşembe gününde, geceyi kız arkadaşlarıyla birlikte geçiren gelin kız, öğleye doğru gelinliğini giyer. Öğleden hemen sonra kız almaya gelen oğlan evinin yengeleri, içeri girip gelin kızın koluna girer ve yakınlarıyla vedalaştırırlar.