Genç: Mülakatı kaldıracağız dediniz, şimdi yeni sistem getiriyorsunuz

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TBMM Genel Kurulu'nda Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmelerinde dikkat çeken eleştirilerde bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Genç: Mülakatı kaldıracağız dediniz, şimdi yeni sistem getiriyorsunuz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TBMM Genel Kurulu'nda Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmelerinde dikkat çeken eleştirilerde bulundu. Genç, Millî Eğitim Akademisi'nin getirilmesi, iktidarın kamu mülakatlarını kaldırma sözlerine aykırı olduğunu belirterek, öğretmenlerin bu akademi aracılığıyla siyasi ve ideolojik bir süzgeçten geçirilerek şekillendirilmek istendiğini söyledi.

‘Öğretmenlik Meslek Kanunu, Öğretmenlerin Sorunlarını Çözmekten Uzak’

Aşkın Genç, yasa teklifinin öğretmenlerin temel sorunlarına çözüm getirmekten çok uzak olduğunu ifade ederek; ‘Geleceğimizi şekillendiren, eğitim sistemimizin temel taşları olan öğretmenlerimizi ilgilendiren bir yasayı görüşüyoruz. Ancak bu yasa teklifi, öğretmenlerimizin ihtiyaçlarını ve eğitimdeki sorunları çözmekten çok uzak. Türkiye'nin aydınlık yarınları için en değerli varlıklarımız, çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin karşılaştığı zorlukları giderecek kapsamlı ve adil bir yasa yerine, burada yüzeysel değişikliklerle yetinildiğini üzülerek görmekteyiz’ dedi.

Genç, Millî Eğitim Akademisi adı altında öğretmenlerin siyasi ve ideolojik bir yapı tarafından yetiştirilmek istenmesinden endişe duyduğunu belirtterek; ‘Eğitim fakültelerinin yerine geçmesi planlanan Millî Eğitim Akademisi, öğretmenlerimizin ideolojik bir süzgeçten geçirilerek yetiştirilmesine olanak tanıyacak şekilde kurgulanmıştır. Bu akademi, öğretmenlerin özgür birer eğitimci olmasını engelleyip, onları siyasi iktidarın çıkarlarına hizmet eden birer memur hâline getirme riski taşımaktadır’ diye konuştu. Genç, bu sistemin özgür düşünceyi ortadan kaldırarak, öğretmenlerin bağımsızlıklarını tehdit ettiğini vurguladı.

CHP'li vekil, iktidarın kamuda mülakatları kaldırma sözünü hatırlatarak, Millî Eğitim Akademisi'nin bu sözün tam tersi bir uygulama olduğunu öne sürdü. Genç, ‘Kamuda mülakatı kaldıracağız dediniz, şimdi de Millî Eğitim Akademisi adı altında yeni bir mülakat sistemi getirmektesiniz’ diyerek iktidarın söylemleriyle uygulamaları arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

‘Millî Eğitim Bakanı’nın zararlı bulmadığı tarikatlar mı?’

Genç, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte yasama, yürütme ve yargı erklerinin siyasallaştığını iddia ederek; ‘Aşağıdan yukarıya her alanı siyasallaştırarak ya yandaşlarınızı ya da tarikat üyelerini yerleştirdiniz. Peki, bu kurmak istediğiniz akademide öğretmenlerimizi kime seçtireceksiniz? Hangi tarikat üyesi, hangi yandaş karar verecek? Millî Eğitim Bakanı’nın zararlı bulmadığı tarikatlar mı?’ ifadelerini kullandı.

Aşkın Genç, eğitimde gerçek bir reformun yalnızca kanun değişiklikleriyle yapılamayacağını, bunun için eğitimcilerin ve öğretmenlerin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini savundu. Ayrıca yasa teklifinin laik ve bilimsel eğitim ilkelerini zayıflattığını ve Atatürk’ün adının yasada geçmemesinin düşündürücü olduğunu belirtti. ‘Bu yasa teklifi, eğitimde bilimsel ve laik ilkeleri zayıflatmakta, millî eğitim sistemimizi yozlaştırmaktadır. Kanunda Atatürk'ün adı bir kez bile geçmemektedir. Cumhuriyetimizin kurucusunun adı bile anılmadan bu milletin çocukları nasıl aydınlanacak?’ diye sordu.

Genç, öğretmenlerin özgür bir şekilde görev yapabilmelerinin eğitim sisteminin temel direği olduğunu, ancak bu yasa teklifinin öğretmenlerin mesleki bağımsızlığını kısıtladığını söyledi. Genç, konuşmasının sonunda tüm milletvekillerine çağrıda bulunarak, eğitimde özgürlük, bilim ve demokrasinin savunulması gerektiğini belirterek; ‘Cumhuriyet Halk Partisi olarak eğitimde laik, bilimsel ve demokratik ilkeleri savunmaya, öğretmenlerimizin haklarını korumaya, güvencesiz çalışmaya ve ideolojik kadrolaşmaya karşı çıkmaya devam edeceğiz. Gelin, çocuklarımızın geleceğini karanlığa sürüklemeyelim, öğretmenlerimize hak ettikleri değeri verelim’ dedi.