Gerçek Kayseriliden yağlama yeme ipuçları - Kayseri yağlaması nasıl yenir?

Kayseri'nin en sevilen yemeklerinden biri olan yağlama, hem lezzeti hem de kendine özgü yeme tarzıyla dikkat çekiyor. Kayserili Buket Didem Ulu, yağlamayı yerken dikkat edilmesi gereken incelikleri anlattı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Gerçek Kayseriliden yağlama yeme ipuçları - Kayseri yağlaması nasıl yenir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kat kat şebit aralarına serilen kıymalı harcı, sarımsaklı yoğurdu ve geleneksel sunumuyla sofraların vazgeçilmezi olan bu yağlama, Kayseri mutfağının en sevilen yemeği olarak öne çıkıyor. Ancak yağlamanın tadını çıkarırken doğru yeme şekline dikkat etmek büyük önem taşıyor. Kayserili Buket Didem Ulu, yağlamanın nasıl yenmesi gerektiğini anlattı.

Kayseri’nin geleneksel mirası

Kayseri denildiğinde akla ilk olarak mantı, pastırma ve sucuk gelirken, yağlama da şehrin zengin mutfak kültürünün en önemli temsilcilerinden biri olarak öne çıkıyor. Görünüm olarak lahmacunla kıyaslanan yağlama, kat kat sunulması ve yeme stiliyle farklı bir yerde konumlanıyor.

Kayseri kültürüne uygun yenmeli

Ulu, yağlamanın keyfini çıkarabilmek için iki farklı yeme tarzını öneriyor. Bu yöntemler hem yağlamanın lezzetini artırıyor hem de Kayseri mutfak kültürüne daha uygun olduğunu belirtti.

Ulu’ya göre, yağlama yenirken en geleneksel ve doğru yöntem, her bir katı elle kıvırarak yemektir. Şebitin kıvrılıp elde tutulması, hem pratik bir şekilde yeme imkânı sunuyor. Daha modern bir alternatif ise yağlama dilimlerini çatalla sararak yemektir. Ulu, bu yöntemin dış mekânlarda tercih edildiğini ifade ederek; ‘Çatalı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta, dilimleri dikkatlice sarmak ve kıymalı harcı şebitten ayırmamaktır’ ifadelerini kullandı.

Bıçakla kesmek tadını etkiliyor

Didem Ulu, yağlamanın yanında mutlaka sarımsaklı yoğurt bulunması gerektiğini özellikle vurguladı. Ayrıca yağlama yerken en büyük hatalardan birinin bıçak kullanmak olduğunun altını çizen Ulu; ‘ağlama kat kat bir yemektir ve katmanların bütünlüğü önemlidir. Bıçakla kesmek hem sunumu bozar hem de lezzetini etkiler’ dedi.