Gilaburu Nasıl Saklanır- Nasıl Hazırlanır?

Gilaburu bitkisi çalı şeklinde Kayseri ve civarından yetişen genellikle bakım istemeyen 3 metreye kadar boyu uzayabilen bir bitkidir. Minik taneler halinde salkım şeklinde yetişir. Peki nasıl saklanır? Nasıl tüketilir ? Detaylar Kayseri Anadolu Haber, Kayseri haberlerinde…

Gilaburu Nasıl Saklanır- Nasıl Hazırlanır?

Gilaburu bitkisi Kayseri ve çevresinde yetişen Kayseri’nin bazı ilçelerinde de tescillenmiş bir çalı çeşididir. Gilaburu meyvesi Sonbahar mevsimine doğru olgunlaşır ve saklanması için salamura yapılması gerekir.

Gilaburu Nasıl Toplanır ve Saklanır ?

Gilaburu meyvesinin saklanması için olgunlaşan gilaburular hafif yumuşak bir hal alınca toplanır ve cam veya plastik bidon içerisine konulur. Üzerini geçinceye kadar oda sıcaklığında su eklenir ve acısı gidene kadar yaklaşık 1-2 ay bu şekilde bekletilir. Ardından bidon içerisindeki su dökülür ve gilaburu bir süzgeçte yıkanarak bekletilir.

Bez Torba Vasıtasıyla...

Yıkanarak süzgeç üzerine alınan gilaburular öncelikle  bez torbaya konulur ve ardından temiz bir kaba sıkıca sıkarak süzülür. Süzülmesi sırasında tanecikler ve posasının içine dökülmemesi için bez torbanın sık dikişli olmasına dikkat edilir.

Gilaburu Nasıl Saklanır- Nasıl Hazırlanır?

Şeker Katılarak Tüketilebilir.

Süzülen gilaburular buzdolabına alınarak soğutulur. Yoğunluğuna göre içerisine suda eritilerek hazırlanan şekerli şerbet katılır. Şerbetin ölçüsü ise bulunmamaktadır istenilen şeker oranında  katılabilir. 

Sıkılan Gilaburu Nasıl Saklanır?

Sıkılan ve şişelere konulan gilaburular buzdolabının dondurucu kısmında uzun süre taze şekilde saklanabilir.

Böylece gilaburular kış günlerinde ve yaz sıcaklarında doğal bir serinletici içecek olarak sofralarınızda yer almaya hazır.