Gülcüoğlu: 'Gelecek yıl Bünyan'ı ciddi bir şantiye görünümü bekliyor'

Bünyan Belediyesi yönetimini devraldığı günden bugüne kadar sürekli çalışmalar yaparak gündeme gelen Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu ile Bünyan'a gerçekleştirilen hizmetler ve bundan sonra planlananlar hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

Gülcüoğlu: 'Gelecek yıl Bünyan'ı ciddi bir şantiye görünümü bekliyor'

Yaptığımız söyleşide, kısıtlı bütçesine rağmen bugüne kadar 10 milyon liraya yakın borç ödediklerini ve bunlarla birlikte bir o kadar da vatandaşa olan hizmet borcunu yerine getirdiklerini belirten Başkan Gülcüoğlu, “2016’da Bünyan’ı ciddi bir şantiye görünümü bekliyor” dedi.   

BELEDİYENİN BAŞINA GEÇTİĞİNİZ GÜNDEN BU YANA BİR ÇOK FAALİYETİNİZ, HİZMETİNİZ OLDU. HİZMETLER NOKTASINDA ŞU AN KENDİNİZİ NEREDE GÖRÜYORSUNUZ, HİZMETLERİN BAŞINDA MI, ORTASINDA MI, SONUNDA MI?

Bünyan’da ihtiyaçlar nelerdir, bunları araştırdık. İhtiyaçları tespit ederek ihtiyaç planlaması yaptık. Bu çerçevede bütün mahalleleri, beldeleri karış karış, adım adım gezdik. İlk geldiğimizde işte yeni geldik hele bir anlayalım, dinleyelim demedik. Hizmetlere, ihtiyaç duyulan durumlara yönelik çalışmalara başladık. O günden bugüne dek de sürekli çalışmalarımızı hamd olsun gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda hizmetlerin, ihtiyaçların, eksiklerin de aslında bir sınırı yoktur. Bizler tespit ettiğimiz her sıkıntıyı, ihtiyacı kaydedip bunların gereklilik önceliklerine göre çalışmalarını başlatıyoruz. Bünyan’ın yol, alt yapı sorunu vardı. Bugüne kadar Bünyan’ın tarihinde görülmemiş parke döşedik hem yeni bağlanan hem de Bünyan’ın merkez mahallelerine. Hane halkı sayısına bakılmadan, bize oy vermiş vermemiş diye bir ayrıma gitmeden bütün mahallelere dokunduk. Aşağı yukarı 250 bin metrekarenin üzerinde parkeyi biz yaptık, 100 bin metrekare parkeyi de Büyükşehir Belediyemiz yaptı. Biz 400 bin hedef koymuştuk. Bordür, oluk taşlarını da eklediğinizde bu hedefimizi de aştık bu konuda çok şükür. Bununla birlikte yeni bağlanan mahallelerin, beldelerin yolları asfaltlandı. Her birine bir çocuk oyun parkı kurduk. Başta Bünyan Belediyesi olmak üzere Tuzhisar, Güllüce, Süksün gibi beldelerimize de güzel parklar kurduk kurmaya da devam ediyoruz. Önümüzdeki yılın faaliyet stratejik planını da çıkardık. Yani biz çalışanının ücretini 4 aydır ödeyemeyen bir belediye devraldık. Borçları olan bir belediye vardı karşımızda. Ama biz bunların arkasına sığınmadık. Fakir, mağdur edebiyatı yapmadık ve işe giriştik. Ben bunları bir önceki arkadaşlarımızı eleştirmek için söylemiyorum. Realiteyi ortaya koymak adına diyorum. Allah’a şükür borcumuz var diye geri çekilmedik. Hem bugüne kadar 10 milyona yakın borç ödedik, belediyenin borcunu ödüyoruz, diğer taraftan da halkımıza olan hizmet borcumuzu ifa ediyoruz. Bugüne kadar da bir 10 milyon Liralık da hizmet ve çalışma gerçekleştirmişiz. Bu yapılanlarla bitti mi, bitiyor mu hayır tabi. Bu bağlamda yapılacak çok işimiz var diyorum. Kendimizi yolun başında olarak görüyorum.  

BÜNYAN’IN MERKEZLE OLAN BAĞLANTISINI MI GÜÇLENDİRMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ, YOKSA BÜNYAN’IN BAŞLI BAŞINA BİR MERKEZ OLMASINI MI PLANLIYORSUNUZ? 

Bünyan, tarihine baktığınız zaman önemli bir yaşam merkezi idi. Göç veren değil, tam tersine göç alan bir yerleşimdi. Şimdi bizim öncelikli hedefimiz burada göçü durdurmaktır. Bu nedenle kaliteli bir yaşam konforu sergileyen bir belediye tablosunun ortaya çıkması gerekiyor. Daha sonra durdurulan göçün tersine bir göçle yeniden yerine gelmesini hedefliyoruz. Bu çerçevede imar ve şehircilik adına çalışmalarımız var. Mesela TOKİ çalışması bunun güzel bir örneği. Malumunuz Bünyan’a bir cezaevi yapılıyor. Bu cezaevinin yerleşimine kampus cezaevi deniyor. Burada yaklaşık 15 bin kişinin barınacağı ifade ediliyor Cumhuriyet Savcılığınca. Burada 480 tane lojman var. Burada minimum 2 bin 500 insanın çalışacağı ifade ediliyor. Bu çerçevede bu insanları ilçede tutabilmek, ilçe ekonomisine, sosyo-kültürel gelişmesine katkı sağlaması adına biz de kolları sıvadık ve TOKİ planlaması yaptık. Bununla ilgili planlamalar devam ediyor. İnşallah bunu da gerçekleştirdiğimiz zaman orada çalışanların hemen yanı başında konutlarını da yapmış olacağız. Bu proje yıllar içerisinde büyüyen bir proje olacak, ilçenin gelişimine katkı sağlayacak. 

BÜNYAN’IN GELİŞME İÇİN POTANSİYELİ VAR MI, BÜNYAN’IN BU NOKTADA NE GİBİ AVANTAJLARI VAR SİZCE?

Bünyan, kadim tarihi boyunca çok ciddi bir yerleşim merkezi olmuş. Geçmişte de çok canlı ve dokusu her an hareketli sosyo-kültürel iktisadi bir yaşamı vardı Bünyan’ın. İnşallah biz yeniden o günlere getirmeyi planlıyoruz. Zira bunu hem ticari açıdan, hem kültürel, hem de turizm açısından üçü aynı anda yürütüldüğü zaman Bünyan’ın tarihi ve turistik değerlerinin de ortaya çıkarılarak dışarıda bir turist ziyareti ilçe ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacak. Bu çerçevede gilaburunu tanıtımı ile ilgili bu yıl çok ciddi bir çalışmamız oldu. Biraz önce ifade ettiğimi projelerde Bünyan merkezimizde Kayabaşımız, gilaburumuz, Bünyan halımız, Anadolu Selçuklusu’na ait Cami Kebirimiz ve hemen yanı başımızda bulunan Sultanhanımız, Karatay hanımız, Elbaşı’daki Cumhuriyet tarihinin ilk mektebinin olması gibi turistik ve tarihi değerlere de sahip bir ilçeyiz. Bacasız sanayi olan turizm konusunda bunların ön plana çıkartılarak turistik faaliyetlerin de artırılmasını istiyoruz. 

HİZMETTE BÜNYAN İÇİN ÖNCELİKLERİNİZ NELERDİR? İSTİHDAM MI, ALT YAPI MI, İMAR MI, ULAŞIM MI?

Bu zamana kadar yaptıklarımız ve dile getirdiğimiz bütün projelerimiz, çalışmalarımız aslında bizim öncelikli projelerimiz. Örneğin bunlardan biri; halkın sağlığını direkt olarak ilgilendiren, sağlığı tehdit eden birincil derece olan asbestli su borularının kaldırılması idi. Bunun tespitini, projelendirilmesini ve planlamasını yaptık ve don olayı olmasa idi ben şimdi başlatacaktım. Havaların ısınması ile de önümüzdeki yıl içerinde bu beladan halkımızı kurtaracağız inşallah. Bununla birlikte yine eş zamanlı bir sanayi sitesinin kurularak Bünyan’a hediye edilmesidir ki bununla ilgili çalışmalarda da sona gelindi, bugün yarın kazma vurulacak. Göçün de en büyük nedenlerinden olan işsizlikle ilgili ciddi istihdam da Bünyan Belediyesi olarak sağladık biz. Bununla ilgili resmi raporları da bu ayın sonunda kamuoyuyla paylaşacağız. Yani sağlık, istihdam konuları ile birlikte ulaşımı güçlendirecek çalışmalarımız var. Yeni yolların açılması hedefimiz var. Kayabaşı’nda, Doğanlar mahallemizde 18 uygulaması var. Yine belediye evlerinden TOKİ’yi ve diğer mahalleri de birbirine bağlayan, ana asfalta bağlayan bir yol planımız var. Bunlar tabii ki Bünyan merkezi için olan projeler. Bunun dışında Bünyan’a yeni bağlanan mahallerde de yol, alt yapı çalışmalarımız oldu. Diğer taraftan modern belediyecilik ile sosyal belediyecilik kapsamında faaliyetlerimiz bulunuyor işte hemen yanı başımızda kadın ve gençlik merkezi projesi var ve kadın ile gençlerimize burada meslek edinme noktasında hizmetler vereceğiz. AB çerçevesinde hazırladığımız projelerimiz var ve bunların da ön elemeleri geçildi sonuçlarını bekliyoruz. Biz önümüzdeki yıl ve görev süremizin sonuna kadar da bütün projelerimizi eş zamanlı çalışacağız. Bir de şunu hassaten söylüyorum. Bünyan Belediyesi’nin sorumluluk ve hizmet alanı artmış, bununla birlikte harcamaları da artmış ancak o oranda gelirleri artmamış bir belediyedir. Benim günlük kasa raporum bana her akşam getirilir. İşte bu ayın geliri burada yazıyor. İller Bankası’ndan bize gelen paradan KASKİ ve büyükşehir payına düşeni almış. Bize kalan para ortada. Bu para ile belediyemizin kadrolu çalışanlarının maaşı, sözleşmeli çalışanlarının maaşı, zabıtaların maaşı ve temizlik işleri personelinin maaşını verdiğiniz zaman bize aylık kalan paranın hesabı da ortada. Burada şu ortaya çıkıyor. Biz bu zamana kadar 10 milyon lira kadar borç ödedik. Bunlarla ödemedik, ödesek 10-15 sene sürer. Çok şükür bürokrasiden ve Ankara'dan gelmiş olmamız ve oradaki birçok diyalogumuzu da ortaya koymak suretiyle buraya dışarıdan ek gelir getirerek yapıyoruz. Bir yandan borcumuzu ödüyoruz, bir yandan da halka hizmet ediyor, bu borcumuzu ifa ediyoruz.

2016 YILI BÜNYAN’IN YILI OLACAK DEDİNİZ. 2016 YILINDA BÜNYAN’I BÜNYANLILARI NELER BEKLİYOR, BİZE PROJELERİNİZDEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

Gelecek yıl Bünyan’ı ve Bünyanlıyı ciddi bir şantiye görünümü bekliyor. Öncelikle onu söylemek istiyorum inşallah. Tabi Bünyan ve Bünyanlıdan kastımız tüm mahalleleri ile… Bütün mahallelerimizde, tüm sathımızla yeniden bir şantiye görünümü alacağız biz yine. Önümüzdeki yıl daha da planlı, daha programlı ve profesyonel bir yaklaşımla inşallah sergilenecek. Birçok mahallemizde arıtma, kanal, içme suyu, yol, park ve bahçe çalışması olacak ki Bünyan’da yeni yılda bundan nasibini alacak. Diğer taraftan asbestli boruların değişmesi ile asbest tehlikesinin giderilmesi, doğal gazın gelmesi, elektrik şirketinin bütün enerji nakil hatlarını yer altına alması gibi devasa projelerdir bunlar. Sadece demin ifade etmeye çalıştığım içme suyu projesi 17 milyon liranın üzerinde bir projedir. Önümüzdeki dönemde 40 milyon liranın üzerinde bir yatırım planlaması söz konusudur. Diğer taraftan ilçemizin sosyal hayatına dönük de birçok park ve bahçe çalışmamız oldu, olacak da. Mesela Karakaya ve Elbaşı mahallelerimize mesire alanı yapacağız. Hemen yanı başımızda kadın ve gençlik merkezimiz açılacak ve mesleki olarak vatandaşlarımıza büyük katkı sağlayacak. Doğalgaz yatırımımız sadece 8 milyon doların üzerinde bir yatırım olacaktır. Belediye olarak biz ilçenin estetiğine de önem veriyoruz ve estetiği bozacak çalışmalar yapmıyoruz. Enerji nakil hatlarını hem güvenlik hem de estetik için yer altına aldık, alıyoruz. Şu an Sağlık Mahallesi, Sümer Mahallesi ve TOKİ yolunda hiçbir havai elektrik hattı kalmadı. Bakın diğer taraftan, normalde Kayseri Gaz’ın Bünyan ile ilgili hiçbir doğalgaz planlaması yoktu. Bir kere gittik görüştük, yok düşünmüyoruz dediler. Doğalgazla ilgili daha önce Bünyan’da bir çalışma yapılmış fakat arzu edilen bir talep oluşmayınca doğal gaz Bünyan’a gelmekten vazgeçmiş. Biz seçildiğimiz günden beri belki 25-30 kere ziyarete gittim, onlar bize geldi defalarca. İlk gittiğimde bizim Bünyan için bir doğal gaz düşüncemiz yok dediler. Daha sonraki ziyaretlerimizde ya bir bakalım falana dönüştü, daha sonraki ziyaretlerimizde bir dersimize çalışalım da ona göre bakalım dedik daha sonraki ziyaretlerimizde ise  tamam yapalıma dönüştü. Tabi biz halktan katılım bedeli istemedik, istemeyeceğiz de. Şu anda Sağlık Mahallemizde, TOKİ’de bütün evlere bağlandı doğalgaz. İsteyen alıyor. Bakın bu ve bu gibi saydıklarım bile Bünyan için çılgın projedir. Çünkü doğal gaz konusunda bakın Bünyan’ın böyle bir gündemi, düşüncesi yoktu. Buna da inandırılmıştı Bünyanlı. Yani baktığınızda inanın bu projeler Bünyan için çılgın projedir. Biraz da işin çılgınlığı, yani kısıtlı bütçemiz varken, elimizde doğru düzgün paramız olmadan yapılmasından doğuyor. Başkaları para ile yapıyor, biz paramız olmadan yapıyoruz. Bir de biz belediye olarak şeffaflığı hakim kıldık. Bütün meclis çalışmalarımız, encümen ihaleler tamamı kayıt altında. Video kamerayla buradan halka yansıtılıyor. Burada kapı yoktu, kapıyı söktürmüştüm ben, daha sonra takıldı. Vatandaşla aramızda engel olmasın. Herkes Bünyan Belediyesi’nin denetlenebilirliğini bilsin ve gelsin denetlesin. Şunu diyorum ben; herhangi bir mali müşavirlik firmasıyla, kanunun elverdiği ölçüde, önceden haber vermeksizin Bünyan Belediyesi denetlenebilir diyorum ve çalışanlarla, halkla birlikte yapıyoruz bütün bunları.   

SON OLARAK BÜNYAN İÇİN KRİTİK OLAN VE VATANDAŞLARIN SAĞLIĞINI İLGİLENDİREN ‘SU BORULARININ ASBESTLİ OLUŞU’ VE BUNLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA NELER SÖYLEYECEKSİNİZ, NE ZAMANA DEĞİŞMİŞ OLACAK BU BORULAR?

12 bin metrelik bir asbestli boru var altta. Bunların tespiti yapıldı. Planlamaları yapıldı. 2016 yılında, yani önümüzdeki yıl bu borular çelik borular ile değiştirilecek önümüze bir mani çıkmazsa. Söz konusu sağlık olunca hiçbir maliyeti insanın gözü görmez malumunuz. 

Suyumuz çok kaliteli ve rezervi de oldukça fazla ben araştırmasını yaptırdık. Ancak bu asbest bir taraftan suyumuzu, sağlığımızı tehdit ederken, diğer taraftan da bozulmuş olan su boruları nedeniyle karışan maderler su kalitemizi oldukça düşürüyor. Bu boruların değişimi ile birlikte inşallah suyumuzun tertemiz olduğunu, kaliteli bir hal aldığını göreceğiz. Bu proje ile Pınarbaşı Mesire Merkezi’nden içme suyu hattımız değişiyor tamamen, 4 tane su depoları yapıyoruz belli noktalara ve oradan çıkan suları şebekeye alıp şehir merkezine alıyoruz. Buraya gelen şebeke buradan ayrılıp köprü istikametine ve buradan da ayrılıp altmış evler istikametine gidiyor. Önümüzdeki yıl bunların hepsini söküp alacağız. Toprak don olmasa şimdi başlatacağım. Ama toprak don. 34 bin metrelik olan bu projede 12 bin metrelik bir asbestli boru var ve bunun tamamını değiştireceğiz. Bu proje 17 milyon liralık bir projedir. Bunun yarısı hibedir. Projenin bitiş tarihi 2017’dir. Yani öngörülen süre budur. Ancak biz eğer bir mani olmazsa gelecek yıl bu işe girip çıkmayı düşünüyoruz. Belki bu tür altyapılara girişen başkanlar, vatandaşın mağduriyetinden dolayı kaybedebilirler fakat biz kaybetmeye de bu noktada hazırız. Yeter ki vatandaşımız, sağlığını birinci dereceden tehdit eden bu unsurdan kurtulsun. Bizim yegane kaygımız bu. Bakın tüm bunlar yapılırken, bu hizmetler bir bir gerçekleşirken diğer taraftan da maalesef suyumuz bulandırılmaya çalışılıyor. Hizmet reddediliyor. Küçük bir güruh tarafından ideolojik yaklaşılıyor ve hizmet sulandırılmaya çalışılıyor. Doğalgazı istemeyenler var, buraya lüks olduğunu söyleyenler var. Sıcak asfalta karşı çıkanlar var, hizmeti sulandırmaya çalışanlar var. TOKİ'de de böyle bir durum meydana geldi maalesef. Biz Bünyan'da bir TOKİ yaptıralım dedik. Nereye yaptırılıyor, arsa maliyetini vatandaşa yüklememek için hazine arazisine yapılıyor. Elimizdeki hazine arazisine baktım. İki yer bulduk. Her ikisinin de jeolojik etütlerini yaptırdım, bunlarla ilgili belgeler kayıtlı. Daha sonra TOKİ'de inceleme yaptı. Burayı uygun gördü, fakat maliyet 1 iken 10'a çıkar dedi. Haliyle burada bizim dar gelirli vatandaşları düşünmemiz lazımdı. Oraya da kendisi karar kıldı. Şimdi bunu da sulandırmaya çalışıyorlar. İşte almayın buradan şeklinde tezviratlar yapılıyor. İşte yerin uzaklığı ile yerinin uygun olmadığına ve yolunun küçük olduğuna dair tezviratlar var. Kardeşim biz belediyeyiz. Oraya biz duble yol yapacağız zaten. Ancak bunlara üzülüyorum. Maalesef yıpratmaya çalışıyor, hizmet istenmiyor ufak bir güruh tarafından. Bu oyun TOKİ’de de oynandı, park ve bahçeler üzerinde de oynandı, diğer yaptığımız yollar üzerinde de oynandı. Hatta ve hatta yaptığımız asfaltın kalitesinin düşük olduğu iddia edildi. Oradan örnek alabilir inceleyebilirler. Birinci kalite asfalt yaptık biz. Ama küçük güruhun dışında vatandaşlarımız kadirşinastır, vefakâr bir toplumuz biz. Görüyor ve biliyorlar sağ olsunlar. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ