Güneş'ten ilginç çözüm önerisi

Son dönemlerde çiftçileri canından bezdiren domuz istilasını bitirmek için Kayseri Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş'ten ilginç bir öneri geldi.

Güneş'ten ilginç çözüm önerisi

Son dönemlerde çiftçileri canından bezdiren domuz istilasını bitirmek için Kayseri Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş’ten ilginç bir öneri geldi.

Dün gazetemizde yayınlanan “Özvatan domuz istilasında” haberi üzerine Anadolu Haber’e açıklamalarda bulunan Kayseri Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdülkadir Güneş’ten çözüm geldi. Güneş, “Bir domuz kuyruğu getirene, 20 mermi odamızdan verilecek” dedi.

Kayserili çiftçilerin başı domuzlarla dertte. Ekili tarlalara giren domuzlar ürünlere büyük oranda zarar veriyor, bu nedenle de çiftçi tarla başında nöbet tutuyor. Abdülkadir Güneş, önlem alınmadığı sürece domuzların şehir merkezine kadar ineceğinin altını çizdi.

Bu sorun devlet yetkilileri ile çözülür

İlde bu sene yaban domuzu sayısında oldukça fazla miktarda artış görüldüğünü söyleye abdülkadır Güneş, “ Yaban domuzuyla mücadele etmek için şu anda sürekli ne yapılması gerektiği üzerine çalışıyoruz. Yaban domuzu çiftçilerimizin ekili alanlarında özellikle nohut, mısır, ay çekirdeği, kabak ekili alanlara oldukça çok zarar vermektedir. Özellikle hasat zamanı tarlaların yarısına kadar zarar veriyor.  Bu konuyu Sayın Bakanımız Taner Yıldız ve Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, Özvatan AK Parti ilçe başkanı, Tarım İl Müdürü ve çiftçilerle görüşüyoruz.  Konuyu Valimize de izah ettik. Devlet olarak, belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, valiliğimiz, tarım il müdürlüğümüz hep birlikte bir koordine edip bununla nasıl mücadele edebiliriz? Öyle bir toplantının yapılması bizim arzumuzdur” dedi.

Sürü halinde geziyorlar

Taner Yıldız’ın biz devlet olarak tabii ki çiftçilerimizin mallarının zarar görmesini istemeyiz dediğini aktaran Güneş, “ Yaban domuzları 30’ar- 40’ar sürüler halinde geziyorlar. Biz tarlada bekleyerek önlemimizi alsak da; gece sabaha kadar beklesek de bir gün geliyor, bir gün gelmiyor. Ama bunlarla yoğun bir şekilde mücadele edemiyoruz. Çünkü arazi engebeli olduğu için tek tek vurma şansımız da olmuyor. Drone veya helikopterle havadan müdahale edilmesi yönünde yetkililere ortak karar bildirdik” ifadelerinde bulundu.

Domuz kuyruğu getirene 20 mermi odadan

Domuzla mücadelede odanın etkin olduğunu vurgulayan Güneş şu şekilde konuştu:

“Ben özellikle yıllardır sürek avı da yaptırıyorum kışın. Ama çiftçilerimiz ferdi, kendi tarlalarını korurken kendi tarlalarında yaban domuzlarını vurdukları zaman ben çiftçilerimize bir domuz kuyruğuna 20 tane de mermi veriyorum. Çiftçilerimizden domuz vuran varsa bir tane kuyruk getirene ben 20 tane odadan mermi veriyorum.”

Yakında il merkezine inebilir

Domuzların hızla ürediğinin altını çizen Güneş, “ Geçen sene ekili alanlarımızda bu kadar yoktu. Yozgat tarafından ormanlık yerlerde çok rahat edemediler veya doymadılar mı oralarda da bizim bölgemize akın ettiler, bilemiyor. Özellikle Sarıoğlan, Özvatan, Felahiye, Kocasinan bölgelerinde oldukça yoğun. Geçen gece benim evimin yakınlarından sürü halinde geçtiler, yakında il ve ilçe merkezilerine inerlerse şaşırmam” diye konuştu.

Zararlar sigorta kapsamında

Yaban domuzlarının tarlalara yarı yarıya zarar verdiğini söyleyen Güneş, “Bazı tarlada iki dönüm yiyor, bir dönüm yiyor, bazı tarlalarda içinden geçiyor. Eksperlere de bilgi vereceğiz. ÇKS'sinde arpası, buğdayı, mısırı, ay çekirdeği tam yazanların ürünlerinde domuza karşı sigorta yapılıyor. Mücadele edeceğiz. Biz domuz var, ekmeyelim, dikmeyelim diye bir şey yok. Gelecek sene bu sorunu tüm sigorta kapsamına aldırabilirsek sigorta öder. Eksperi gelir, zararını tespit eder, kaç kilo verim kaybı varsa onları öder” ifadelerinde bulundu.

Vatandaşlar dikkatli olsun!

Güneş konuşmasını şu şeklide sürdürdü:

“Ben çiftçilerimizden özellikle gece domuzların yoğun olduğu yerlerde tarlalarını eğer müsaitlerse kontrol etmelerini, hatta bir iki saat gidip beklemelerini öneririm. Geçmiş yıllarda cana da zarar vermişliği vardı bu hayvanların. Bu yıl böyle bir haber gelmedi ancak yine de vatandaşlar dikkatli olsunlar.”

>>Dilek Bayram