Günlük Hayatımızdaki Yanlış Bilgiler ve Doğruları!

Günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz bazı bilgiler, doğru olduklarına inanılarak nesilden nesile aktarılır. Ancak bu bilgilerin birçoğu gerçekte yanlış anlaşılmalar sonucunda yayılmış olabilir mi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Günlük Hayatımızdaki Yanlış Bilgiler ve Doğruları!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Günlük yaşamımızda sıkça duyduğumuz bazı bilgiler, doğru olduklarına inanılarak nesilden nesile aktarılır. Ancak bu bilgilerin birçoğu gerçekte yanlıştır ve yanlış anlaşılmalar sonucunda yayılmış olabilir. Doğru sandığımız bu mitleri ve ardındaki gerçekleri öğrenmek, doğru bilgiye ulaşmamız açısından büyük önem taşır. İşte, yanlış yayılan bilgilerin doğruları...

 Saçınızı boyarsanız daha çabuk beyazlar

Bu yanlış bilgi büyük ihtimalle ebeveynlerin, çocuklarının saçlarını sık sık boyamaktan vazgeçirmek istemesinden kaynaklanıyor. Saç, rengini melanin pigmentinden alır. Bu nedenle yaşlılık, sağlıksız yaşam tarzı veya stres nedeniyle pigment bozulmaya başladığında saçlar grileşmeye başlar. Yani boyamak, pigmentin bozulmasına neden olmaz, dolayısıyla saçın beyazlamasına neden olan bir faktör olamaz. Ancak saçlarınızı sık sık boyamak saç derisinde veya diğer cilt tahrişlerine yol açabilir.

Günlük Hayatımızdaki Yanlış Bilgiler ve Doğruları!

 

 

 Öldüğünüzde saç ve tırnaklar uzamaya devam ediyor

 

Öldükten sonra saçlarınızın ve tırnaklarınızın uzamaya devam ettiğine dair çağlardır dolaşan bir söylenti var. Öldüğünüzde hücreleriniz artık çalışmadığı için bu bilgi doğru değildir. Saçınızda ve tırnaklarınızda hücreler var bu yüzden gömüldüğünüzde büyümeye devam etmiyorlar. Bir cesedin tırnakları uzamış gibi görünebilir ancak bunun nedeni derinin bir süre ölü kaldıktan sonra küçülmesidir. Bu da tırnakların ve saçların daha uzun olduğu izlenimini verir.

Günlük Hayatımızdaki Yanlış Bilgiler ve Doğruları!

Yemekten sonra yüzmek için bir saat bekleyin

Yazın hevesli bir yüzücüyseniz, muhtemelen aileniz size tekrar suya atlamadan önce en az bir saat beklemeniz gerektiğini söylemiş olabilir. Yemek yemek sanıldığı gibi kramp olasılığını artırmaz. Ancak dolu bir karın, nefesinizin biraz kısalmasına neden olabilir, yine de yemek yedikten sonra beklenmesi gerekmez.

Günlük Hayatımızdaki Yanlış Bilgiler ve Doğruları!

Sabun kullanımı mikropları öldürür

İnsanların çoğunluğu ellerini yıkarken mikropları öldürdüğünü düşünüyor ancak sabunun gerçekte yaptığı bu değildir. Bakteriler ellerinizde biriken yağlara yapışır ve hayatta kalır. Sabun ve su kullanmak, bakterilerin potansiyelini ortadan kaldırmak için ellerinizdeki yağı temizler. Aslında hiçbir mikropu öldürmez.

Günlük Hayatımızdaki Yanlış Bilgiler ve Doğruları!

Mikrodalganın yanında durmak kanser yapar

Radyasyon insanlar için çok kötüdür ve mikrodalgalar yiyecekleri ısıtmak için radyasyona ihtiyaç duyar. Ancak mikrodalgalar, vücudumuzdaki hücreleri etkileme gücü olmayan iyonlaştırıcı olmayan radyasyon kullanır. Yani mikrodalga düşünüldüğü kadar zararlı değildir.

Günlük Hayatımızdaki Yanlış Bilgiler ve Doğruları!

Köpekler nefes nefese kaldıklarında terlerler

Köpekler koştuklarında nefes nefese kalır gibi gözükürler ve bunun terleme olduğu düşünülür ancak bu doğru değil. Nefes nefese kalmak, köpeğin vücut ısısını düzenleme yoludur. Aslında terleme ayak tabanları aracılığıyla gerçekleşir. Köpeklerin pençe yastıklarında merokrin bezleri adı verilen ter bezleri bulunur. Yerde küçük pati izleri fark ettiğinizde köpeğin patilerine dokunup nemli olduklarını görerek bunu test edebilirsiniz.

Günlük Hayatımızdaki Yanlış Bilgiler ve Doğruları!