Günümüzde yaşasaydı Sakıp Sabancı'dan daha zengin olurdu?
Mimar Sinan, Kayseri'ye ve dünyaya kazandırdığı 365 eserle anılan büyük bir deha, 436 yıl sonra bile hayranlık uyandırıyor. Sinan'ın hayatının maliyeti ve Kayserili Sakıp Sabancı'dan daha zengin olma ihtimaliyle ilgili detaylar Kayseri Haberimizde...
Kayseri'nin gururu, Osmanlı'da yaptığı eserlerle tarihe damga vuran Mimar Sinan, ölümünün ardından geçen 436 yıla rağmen hala konuşulmaya devam ediyor.
Mimar Sinan, 100 yıllık hayata sığdırdığı 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 hastane, 6 suyolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere toplamda 365 eserle konuşuluyor. Bu yapıları görenler, Mimar Sinan'ın dahiyane yeteneğine ve gücüne hayran kalıyor. Kayserililerin zekası ortaya çıkarken, Sakıp Sabıncı’nın da adı geçiyor. Mimar Sinan Mimari eserleriyle, Sakıp Sabancı da Türkiye’deki yatırımlarıyla döneme damga vurdu.
Mimar Sinan'ın Eserlerinin Tahmini Maliyeti ne kadar?
Mimar Sinan'ın eserlerini para karşılığında yapmış olsaydı, ne kadar kazanırdı? Bu hizmetin ne para kazanacağı sorusu merak ediliyor. Projeleriyle yıkılmayan, depremlere karşı dayanıklı ve estetik açıdan kusursuz eserleriyle tanınan Mimar Sinan'ın yapıtlarının maliyetinin miktarı günümüz ekonomisiyle bilmek mümkün değil, fakat milyarlarca dolar olduğu tahmin ediliyor. Eğer Mimar Sinan günümüzde yaşamış ve bu üretim karşılığında ücret almış olsaydı, Türkiye'nin zengin insan olması muhtemeldi. Kayseri'nin diğer gururu olan Sakıp Sabancı'dan bile zengin olması beklenen Mimar Sinan, muazzam bir servete sahip olabilirdi.
Mimar Sinan ne yazık ki Kayseri'de tek eser yapmış
Osmanlı döneminin en büyük mimarı olan Mimar Sinan’ın ne yazık ki, Kayseri’de, sadece tek eseri bulunuyor. Bu durum da Mimar Sinan'ın hemşehrilerini üzüyor. Kurşunlu Camii dışında, Kayseri'de başka bir eseri bulunmayan Koca Sinan'ın, 50 yaşından sonra mimar olması dikkat çekici bir detay olarak göze çarpıyor. Sinan'ın gösterdiği başarılar, onun ne denli büyük bir deha olduğunu da bir kez daha kanıtlıyor.
Mimar Sinan'ın eserlerinin dayanıklılığı ve estetiği hayran bırakıyor
Osmanlının en şaşalı Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan Mimar Sinan'ın eserlerindeki sır hala çözülmüş değil. Mühendislik harikaları ile dolu koca Sinan, aynı zamanda depremlere karşı dayanıklı ve uzun ömürlü yapıtlar yapması onun ne kadar büyük bir zekaya sahip olduğunu da gösteriyor. Sinan'ın yaptığı yapılar, yüzyıllar boyunca ayakta kalmayı başarmış ve günümüzde hala kullanılıyor. Bu durum, Koca Sinan’ı sadece bir mimar değil, aynı zamanda bir mühendis ve dahi olduğunu açık bir şekilde ispatlıyor.
Kurşunlu Camii'ndeki Mercedes Logosuna Benzeyen Amblemi Dikkat Çekmişti
Geçtiğimiz günlerde Kayseri'deki tek eseri olan Kurşunlu Camii'nin mihrabında bulunan ve Mercedes logosuna benzeyen amblemler, dikkat çekmişti. Biz de Kayseri Anadolu Haber olarak, bu detayı siz değerli okuyucularımızla paylaşmıştık. Bu ayrıntının aynısının Koca Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği Selimiye Camiinde de olması yine dikkatlerden kaçmamıştı. Mimar Sinan'ın eserlerinin modern çağlarda bile ne denli ilgi çekici ve gizemli olduğunu Avrupa’nın ünlü mimarları tarafından dikkat çekiyor. Böylelikle Kayseri'nin iki ayrı gururu Mimar Sinan ve Sakıp Sabancı'yı rahmet ve özlemle anıyoruz.