Gurbetçilerin araçlarına el konuluyor!
185 gün kahrı olarak adlandırılan sistemle gurbetçiler mağdur oluyor. 185 günü geçen vatandaşların araçlarına teker teker el konuluyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşların yabancı plakalı arabalarını Türkiye’ye sokabilmeleri için en az 185 gün ülke sınırları dışında kalma şartı bulunuyor. Gurbetçiler sistemden dolayı mağduriyet yaşıyor.
Son olarak Almanya’da Solingen kentinden memleketi Aksaray’a tatile giden bir gurbetçi, vatandaşlar tarafından ‘185 gün kahrı’ diye adlandırılan ve Türkiye’de son genel seçiminde ‘30 güne’ düşürüleceği vadedilen, son bir yıl içerisinde toplamda ‘en az 185 gün yurt dışında bulunma şartı’ kurbanı oldu.
Annesine ait aracı, annesinden aldığı vekâletle Türkiye’ye götüren gurbetçi genç, kendi 185 şartına uysa da vekalet veren kişi olan annesi bu şarta uymadığı için mağdur oldu.
185 gün şartı nedir?
Avrupa’da ikamet eden ve yabancı plakalı araçla Türkiye’ye gidecek olan gurbetçilerin karşılaması gereken koşulların başında 185 gün kuralı geliyor. 185 gün şartı için kişinin Türkiye’ye giriş çıkış yaptığı tarihlere bakılıyor.
Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı bir adet yabancı plakalı otomobili geçici olarak Türkiye'ye götürebiliyor. Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ise ikamet yerleri dışındaki AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilir.
Ancak bunun için belirli şartların karşılanması gerekiyor. Taşıt götürecek kişilerin öncelikle yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir. Bunun dışında en önemli şartlardan bir başkası ise yurtdışında kalış süresi. Yabancı plakalı aracı Türkiye’ye götürmek için kişinin en az 185 gün yurtdışında kalmış olması gerekiyor.
Bu kurala uymayan gurbetçiler memleketlerinde mağduriyet yaşarken seçim sürecinde söylenen ’30 güne düşürülecek’ vaadinin bir an önce gerçekleşmesini talep ediyor.