Güven'den ara zamma çözüm önerisi

En düşük emekli maaşındaki artış sonrası asgari ücret ara zammı konusunda beklentiler doğdu. Konu ile ilgili konuşan Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, ara zam yapılmasının ancak işçilerden kesilen gelir vergisi oranın düşürülmesi ve işveren maliyetinin azaltılması ile mümkün olabileceğini söyledi.

Güven'den ara zamma çözüm önerisi

En düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye yükseltilmesinin ardından gözler asgari ücret ara zammı konusuna çevrildi. 2023 yılın asgari ücreti brüt 10 bin 8 TL, net olarak 8 bin 506 TL'ye yükselmişti. Tekrar ara zam yapılıp yapılmayacağı merakla beklenirken geçtiğimiz gün yayılan haberler kafa karıştırdı.

GÖZLER ASGARİ ÜCRETE ÇEVRİLDİ

En düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye yükseltilmesinin ardından gözler asgari ücret ara zammı konusuna çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in “Bir zam beklemiyorum. Olağanüstü bir durum olursa düşünülebilir. Asgari ücrete ara zam gelmeyecektir” dediği öne sürüldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ise Bakan Bilgin'in asgari ücret hakkında bir açıklamasının olmadığı bildirildi.

“HEM İŞÇİ HEM İŞVEREN RAHATLAMALI”

Konu ile ilgili Anadolu Haber’e açıklamalarda bulunan Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven işçilerden alınan verginin düşürülmesinin hem işçiyi hem işvereni rahatlatacağını söyledi. Böyle bir çözümün işverene de maliyetinin olmayacağını aktaran Güven, “Eğer böyle bir çare bulunursa bence asgari ücretin artması gerekir. Açlık sınırı bugün 9 bin küsürün üzerine çıkmış biz 8 bin 500 TL ile kıyaslıyoruz” dedi. Güven ayrıca asgari ücretin yılda bir kez değil 6 ayda bir belli oranlarda oturulup düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

“6 AYDA BİR DÜZENLEME GEREKİYOR”

Güven, “Kobilerden çok bahsettik. Kobilerin küçük esnafların desteklenmesi lazım. Devlet vergi adaletinden dolayı işçilerden kestiği vergi oranından düşülürse hem işveren hem de işçiler daha rahat eder. O zaman bu sebeple asgari ücretin artması işverene maliyetini artırmaz. Eğer böyle bir çare bulunursa bence asgari ücretin artması gerekir. Açlık sınırı bugün 9 bin küsürün üzerine çıkmış biz 8 bin 500 TL ile kıyaslıyoruz. Ben önceki dönemlerde de söyledim. Asgari ücret yılda bir kez değil 6 ayda ya da  belli oranlarda oturulup düzenlenmesi gerekiyor. Şimdi yine o sürece geldik. Son 2 ayda muhtemelen yine yüksek çıkacak enflasyon. O yüzden de asgari ücret iyice enflasyonun altında kalmış olacak. Bu sadece asgari ücret değil, diğer aylıklarla geçinen memurlar, işçiler emekçiler için de geçerli olan bir durum. İnşallah onunla ilgili bir düzenleme yapılır diye bir beklentimiz var. Artırırlarsa da hem işçinin hem işverenin düşünüldüğü bir düzenleme yapılması gerekiyor. Ülke çok büyük bir felaket atlattı. Hala da devam ediyor. Biz de çok etkilendik Kayseri olarak. Birlik beraberlik olmanın tam zamanı ancak birlik beraberlik olabilmek için de insanların ellerinden geldiği kadar depremzedelere yardım etmek için kendilerini parçaladıklarını görüyoruz. Türk milleti olarak bununla gurur duyuyoruz. Ancak bu insanların da şu anda ellerinde bir şey kalmadı. İnşallah devletimize Allah daha çok güç verir. Ben bu felakette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diliyorum” dedi.

>>Selma Kan

Güven'den ara zamma çözüm önerisi