Güvenliksiz Teknoloji Hayatınızı Karartabilir!

İnsanlık, teknoloji ile birlikte gittikçe dijitalleşen ve genişleyen bir dünya nedeniyle 'dijital güvenlik' gibi gün geçtikçe önem kazanan bir kavramla tanıştı. İlk başlarda sadece belirli bir kesimi ilgilendiren dijital güvenlik kavramı, artık internet kullanan her bireyin ilgi alanına girmiş durumda. Erciyes Teknopark'ta 'Siber Güvenlik, Entegre Donanım Çözümleri ve Yazılım' noktasında danışmanlık hizmeti veren bir firma yetkilisi, bir bilişim uzmanı ve bir bilişim avukatı güvenliksiz teknolojinin hayat karartabildiğini, dijital güvenliği sağlamanın herkesin sorumluluğunda olduğunu ifade ettiler. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Güvenliksiz Teknoloji  Hayatınızı Karartabilir!

‘Siber güvenlik’, ‘veri güvenliği’ adlarıyla da bilinen dijital güvenlik konusunu bilişim uzmanları, bilişim avukatları ve bu konuda mağdur olan vatandaşlarla görüşerek, detaylı ele alırken, bu konu hakkında literatürde ve makalelerde ne gibi çalışmalar yapıldığını araştırdık.
Anadolu’nun en büyük tekno kenti olan, 270’in üzerinde firmaya ev sahipliği yapan Erciyes Teknopark, yaklaşık 153 dönümlük arazi üzerinde, Erciyes Üniversitesi ile işbirliği halinde çalışmalarını sürdürürken, ‘dijital güvenlik’ alanında da önemli çalışmalar yapıyor. 

Erciyes Teknopark bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bir firma yetkilisi, günümüzde, internet ve teknolojinin hayatımızdaki yerinin artmasıyla birlikte dijital güvenlik öneminin daha da arttığına dikkat çekerek, “Bilgisayarlarımız, telefonlarımız, tabletlerimiz ve hatta akıllı ev cihazlarımız bile internete bağlı hale geldiğinde, kişisel verilerimiz ve mahremiyetimiz tehlikeye girebilir. Bu nedenle, dijital güvenliği sağlamak herkesin sorumluluğundadır” dedi.
Dijital güvenliğin öneminin her geçen gün arttığını ifade eden firma yetkilisi, “İnternet ve teknoloji dünyası, hayatımızın her alanına girmiş durumdadır. Artık banka işlemlerimizi, alışverişlerimizi, e-posta yazışmalarımızı, hatta sağlık verilerimizi bile internet üzerinden yapmaktayız. Bu durumda, kişisel verilerimizin çalınması veya kötüye kullanılması çok daha büyük bir tehlike arz etmektedir. Dijital güvenlik önlemlerini almak, hem kişisel verilerimizi hem de finansal durumumuzu korumak için önemlidir” diye konuştu.

Güvenliksiz Teknoloji  Hayatınızı Karartabilir!

‘DİJİTAL GÜVENLİK NASIL SAĞLANIR?’

Siyasetçisinden ünlüsüne kadar, neredeyse her gün bir hesabın hacklendiğine ve nahoş durumlar ortaya çıkabildiğine vurgu yapan firma yetkilisi, peki, bu durumda ‘Dijital güvenlik nasıl sağlanır?’ sorusunu şöyle cevapladı:
“İletişim Çağı olarak da tanımlanan günümüz dünyasında bilişim teknolojileri her gün biraz daha gelişmektedir. Bu gelişmelerin asıl amacı, insanlar arasındaki iletişim gereksinimlerini gittikçe daha kolay ve yaygın hale getirmektir. Özellikle Göz önünde bulunan Siyasetçi ve Ünlüler hackerların gözdesi haline gelmektedir. Bu süreçleri yürütebilmek için aşağıdaki maddeler sosyal medya kullanıcıları için önem arz etmektedir. Parola gerektirmeyen genel Wi-Fi ağlarına dikkat edin. Sosyal medya hesaplarınıza giriş yaparken iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın. Şüpheli bağlantıları açmayın. İlgi alanlarınızla ilgili bir şifre kullanmayın. Aldığınız her arkadaşlık isteğini kabul etmeyin. Bilinen ve Güvenilir Güvenlik yazılımları kullanmalısınız.”

HESABINIZA GELEN BİR MESAJLA DOLANDIRABİLİRSİNİZ

Öte yandan, ‘dijital güvenlik’ konusunun önemine işaret etmek için yaptığımız araştırmada, telefon üzerinden dolandırıcılık yapan şahıslar Facebook ve İnstagram hesaplarını çalıp vatandaşları kandırmaya devam ediyor. Kişilerin hesaplarını çalarak arkadaş listesindekilere "iyi akşamlar nasılsın" diyerek gülücük emojisi ile mesaj atan art niyetli kişiler, sosyal medya kullanıcılarını dolandırıyor.
Kendisine gelen mesajı cevaplayan kişilere ikinci mesaj olarak “Ben de Ziraat Bankasından 1250 TL dağıtıyoruz, seni de düşündüm, herhangi bir kredi kartın var mı?” diye cevap geliyor. Bu mesaja inanan kişiler kartın arka ve ön yüzünü gönderiyor ve dolandırılıyor. 
Kayseri’de Facebook ve İnstagram hesabı çalınan Z.M.K. isimli bir sosyal medya kullanıcısı, tüm takipçilerini, arkadaşlarını ve ailesini bu konuda uyardı.

Güvenliksiz Teknoloji  Hayatınızı Karartabilir!

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI ARTIK DAHA BİLİNÇLİ

Hesabının çalındığını ve hesabı çalan kişinin kendisiymiş gibi davrandığını söyleyen Z.M.K. "Facebook hesabım çalındı. Bu kişi sayfamdaki arkadaşlarıma benim adıma mesaj atıyor. Bu hesaptan gelen hiç bir mesaja itibar etmeyiniz. Bazı arkadaşlarım ne yazık ki bu tuzağa düşmüş. Teknolojiyi kullanmaya başladığımızdan beri bu konu çok önemli bir hal almaya başladı. Dijital güvenlik konusunda artık daha bilinçli, daha dikkatli davranıyoruz. Etrafımızdaki kişileri de dolandırılmamaları konusunda uyarıyoruz" diye konuştu. 

BİLİŞİM AVUKATI, BU ALANDA ONLARCA SUÇ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Sosyal medya kullanıcıları, ‘dijital güvenlik’ konusunda büyük sorun yaşayan kesim olarak dikkat çekiyor. Sosyal platformlarda milyonlarca üyenin kişisel verileri çalınıyor. Kimlik, adres, kredi kartı ve özel hayata dair tüm bilgilerin kötü amaçlı kişilerin eline geçme ihtimali her an bulunabilirken, bu konuda Kayseri Barosu’ndan bir avukat uyarılarda bulunuyor.
Kayseri Adliyesi’nde ‘bilişim suçu’ olarak geçen dava dosyalarının çok fazla arttığını ifade eden bir avukat, “Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 243'üncü maddesi doğrultusunda, bir başkasının sosyal medya hesabına hukuka aykırı bir şekilde girmek ve orada kalmaya devam etmek fiiline karşı hapis cezası verilebilmektedir” dedi.
Avukat, siber suçlar arasında Bilişim sistemine girme suçu (TCK m.243), Sistemi Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu (TCK m.244), Haksız Çıkar Sağlama Yoluyla Bilişim Suçları (TCK 244/4), Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu (TCK m.245) ve Yasak cihaz veya program kullanma suçu (TCK m.245/a) gibi onlarca suçların yer aldığını, bu suçların niteliğine göre hem Asliye Ceza Mahkemeleri’nde hem de Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılamalar yapıldığını söyledi.

15 DAVADAN 5’İ DİJİTAL DOLANDIRICILIK

Dijital güvenlik açıkları ve dolandırıcılık nedeniyle bu suçların çok arttığına işaret eden avukat, bir ağır ceza mahkemesinde günde ortalama 15 suç davasının 5’inin dijital yoldan teknolojiyi kullanarak dolandırıcılık davası olduğuna dikkat çekti. 
Avukat, dosyaların çoğunun  ‘Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık Suçu’ olduğu görülürken, dolandırıcılıkların temel amacının, kredi kartı hırsızlığı, kullanıcı oturum açma ve şifre bilgilerini ele geçirme ve hatta kimlik hırsızlığı olabildiğine işaret etti.

Güvenliksiz Teknoloji  Hayatınızı Karartabilir!

BANKALARDAN ‘DİJİTAL GÜVENLİK’ UYARISI

Özellikle ‘dijital güvenlik’ konusunda bankalar tarafından müşterilerini sürekli kısa mesaj (SMS) atarak ve telefon yoluyla arayarak uyardığı, müşterilerine dijital güvenlik kapsamında kart şifrelerinin ele geçirilmesi sonrası oluşabilecek mağduriyet için yıllık bir ücret karşılığında sigorta yaptırabileceği de ifade ediliyor. Bir devlet bankası, bu konuda müşterilerini şu şekilde uyarıyor:
“Değerli müşterimiz; kendisini BANKACI, POLİS, SAVCI vb. olarak tanıtarak sizleri arayan, hesabınızdan ŞÜPHELİ İŞLEMLER yapılmış diyerek sizlerden dijital parola, kart bilgisi, SMS şifresi veya mobil onay vermenizi talep eden kişilere itibar etmeyiniz. Paylaşılan parola, şifre ve diğer bilgiler ile kötü niyetli kişilerin hesaplarınıza erişerek işlem yapabileceğini unutmayınız. Şüpheli durumlarda bizi arayabilirsiniz.”