Hacılar ilçesine neden 'Hacılar' derler? - İşte Hacılar'ın hikayesi...
Kayseri'nin öne çıkan ilçelerinden Hacılar ilçesinin ismi nereden geliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Kayseri’nin önemli ilçeleri arasında yer alan stratejik olarak da çok değerli bir konuma sahip olan Hacılar ilçesinin isminin nereden geldiği araştırılıyor. Peki Hacılar ilçesine neden Hacılar denmiş? İşte Hacılar ilçesinin hikâyesi…
15. yüzyılda Adana’nın Kozan ilçesinden gelen bir sülale burada Hacılar Köyü’nü kuruyor. Hacılar halkı ilk defa 1411-1500 yılları arasında, ilçe sınırları içerisindeki Beğendik Mahallesi’nin ‘Dört Kuyular’ mevkiine yerleşmiş olup, daha sonra Kayseri yöresinde büyük etkinlik kuran Avşarların baskıları sonucu 1726 yılında yerleştikleri Dört Kuyular mevkiini terk ederek şu anda bulunulan yere yerleşmişlerdir.
İdari bakımdan önceleri Kayseri Merkez ilçeye, daha sonra ise Melikgazi ilçesine bağlı olan Hacılar, 18 Mayıs 1990 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 3647 Sayılı Kanunla 09 Eylül 1991 tarihi itibarı ile ilçe olmuştur.
Hacılar’ın öyküsünü anlatan bir kitapta şöyle bilgiler yer alıyor , ‘Kitaba göre Hacılar halkı ‘Oğuz Türkleri’nin Kayı boyundan.’ Asya’dan gelmişler ‘buraya’ yerleşmişler. Yüzyıllar önce, aşiretin reisi bir rüyasında ‘peygamberi’ görmüş. Peygamber demiş ki, - Halkı topla, hacca götür.
Köy halkı ertesi gün meydanda bir araya gelmiş.
Aşiret reisi,
- Peygamber rüyamda bana böyle dedi... Ne yapalım?
Köy halkı,
- Hepimiz birlikte hacca gidelim. Gitmişler. Bir köy halkı ‘topluca hacı olmuş.’
Ve oturdukları toprağın adı da o gün, bugün ‘Hacılar’ olarak kalmış’
Hititlerden kalan kutsal kalıntılar…
Erciyes’in eteklerine kurulan bu gözde ilçenin sakinleri bağcılık, hayvancılık, tarla ziraat, işleri ile uğraşıyor. İlçenin isminin Hacılar olması ise bölgedeki eski bir yerleşimden kaynaklanıyor. Rivayetlere göre bölgede Hititlere ait pek çok kutsal kalıntı bulunmuş ve dini faaliyetlerle ilgili ziyaret edilen yerler olması sebebiyle buranın ismi Hacılar olarak adlandırılmış.