Hakim Daştan'ın adalet mağdurlarına ithaf ettiği 'Aforizmalar' kitabı çıktı
İstinaf Hakimi Necati Daştan'ın adalete gönül koymuş tüm kader mahkumlarına ithaf ettiği 'Aforizmalar' kitabı çıktı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan hakim Daştan, ‘Aforizmalar’ kitabında yazılanlar hiçbirinin yaşanmadan, masa başında yazılmadığını ifade ederek, eserde başta adalet olmak üzere devlet, iman, hakikat, erdem, dünya gibi pek çok konuyu içerdiğini sözlerine ekledi.
KİTABIN TAMAMI ÖZGÜN
İstinaf Hakimi Daştan, yeni kitabı ‘Aforizmalar’ın içerisindeki görseller de dahil her şeyi ile kendisine ait ve özgün olduğunu belirterek şunları katardı; “Burada her söz yaşanmış bir olayın sonucudur. Yani oturup masa başında yazılmış sözler değil. Bir nevi mesleğim döneminde, yani 20’nci yılın sonunda yaşadıklarımız, sıkıntılar, sorunlar, hepsinin bir nevi özeti, çekirdeği. Aforizma yazmak zordur, makale yazmak daha kolaydır. Bazen bir makalede anlatamadığınızı aforizmada yazabilirsiniz. Onu özlü hale getirmek, çok şey anlatmak çok zordur. Bazen aforizmaları farklı insanlar farklı anlayabiliyor. Aynı aforizmayı iki insan farklı farklı anladılar. Biri çok ters tarafa çekti, diğeri 180 derece diğer tarafa çekti. Bu tarafların zenginliği, Ben bundan gocunmuyorum. O her insanın kendi bakış açısını yansıtır. Bizde aforizma yazmak çok adet değildir. Biraz aforizma maskeli bir yazı tarzı. Yani dolaylı anlatım. Her şeyi açık açık değil de dolaylı anlatım vardır. İnsanlar almak istediği mesajı alır, o tarzda yazdım. Hemen hemen her konuya değindim. Bu kitap aslında benim bir önceki Erdemli İnsanın Yol Haritası’nın devamı gibi. Ondan esinlendim. Ondan aldığım esintilerle bu kitabı çıkarmaya karar verdim. Orada aforizmalara yöneldim. Aslında bu kitapta olmayan, şu anda en az bu kitabın yarısı kadar aforizmam var. Çünkü sürekli aforizma yazıyorum, kenara not ediyorum. Bundan sonraki baskılarda onu kullanabiliriz. Aforizma çünkü oturup da yazayım, bitireyim dediğiniz bir kitap değil. Sürekli yaşayan bir konu. En ummadığınız zamanlarda aklınıza bir söz gelir, not edersiniz, yaşadığınız bir hadise sizde söz üretir bunu not edersiniz. Bunlar kitapta yer almak üzere bir kenarda not edilmiş sözler olarak duruyor.
“BU KİTABI TÜM ADALET MAĞDURLARINA İTHAF EDİYORUM”
‘Aforizmalar’ kitabını adalete gönül koymuş, adaletten muzdarip olmuş tüm kader mahkumlarına ithaf ettiğini ve bunu da kitabın başında belirttiğini dile getiren hakim Daştan, “İşin özünde ‘ben bu adaletten memnun değilim, haksızlığa uğradım’ diyen kim varsa onların sesi olmaya çalıştım” dedi.
“OKUDUKLARIM İLE YAŞADIKLARIMIN HARMANLANMASI”
Eserde son 2-3 yıldaki yaşadığı sorunları, çalkantıları ele aldığını paylaşan hakim Daştan bu kitapta yazdıklarının okudukları ve yaşadıklarının harmanlanması olduğunu ifade ederek; “Ne sadece okuduklarım, ne de sadece yaşadıklarım. Bu kitap ikisinin de birleşimi” ifadelerinde bulundu.
“DEVLET GÖREVLİSİ GAFİL OLAMAZ”
Aforizma ile bir sayfada anlatılmak istenenin bir sözle anlatılabildiğini ve aforizmanın anlam derinliği vererek, insanları düşünmeye sevk ederek anlatmak olduğunu söyleyen hakim Daştan, aforizmanın güzel yönünün 3,4 sayfalık bir makaleyi okumanın insanlar tarafında sıkıcı olabileceğini ancak aforizma ile bir cümlede anlatılmak isteneni anlamanın mümkün olması olduğunu vurguladı. Açıklamalarında bir aforizma örneği veren hakim Daştan, “Mesela hiç ihtimal vermediğimiz bir söz var; ‘gaflet ihanete en yakın suçtur’ diye. Yani bu gaflet o kadar önemli ki! Bir insan kendisi gaflette olursa kendine zararı olur ama devlet görevlisi ise, bir vali ise, bir general ise, albay ise onun gafleti devlete ve orduya zarar verir. Mesela orada bu mesajı verdim. Devlet görevlisi gafil olamaz. Bizi gaflete götürecek her şeyden arınmamız, etrafımızı temizlememiz gerekiyor. O yüzden bu sözler uzun düşünceler sonucunda yazıldı. Okuyanların da bunu düşüne düşüne, sindire sindire ve bitirdikten sonra tekrar başa dönerek düşünmesini tavsiye ediyorum.
OKURLARIMDAN GÖRÜŞ BEKLİYORUM
Sözlerinin sonunda üzüldüğü hadiseleri, kendisini sıkıntıya sokan, insanoğlunun aşamadığı sorunları yazdığını söyleyen hakim Daştan, Sezai Karakoç’un ‘Şairler yaşamadıklarını yazarlar. Onlar yaşarlarsa susarlar’ sözüne atıfta bulunarak kendisinin de bu kitapta yaşamadıklarını yazdığını belirtti. Okuyanların sözlerdeki çıplak anlamdan ziyade yazarın burada neyi kastettiğine yönelik düşünmelerini isteyen ve bu sayede daha yoruma dönük ve zengin bir kitap olduğunu anlayacaklarını göreceklerini bildiren hakim Daştan, okurlarının görüşlerine de önem verdiğini dile getirdi. Daştan, okurların, yayınevinden de kendilerine ulaşabileceklerini bildirerek [email protected] adresine de okurlardan görüşlerini iletmeleri ricasında bulundu.
Daştan son olarak bundan sonra üç kitabın da tamamlanma aşamasında olduğunu bunların ise; ‘Mülkün Adaletle İmtihanı, Adalet Hakikat ve Marifet, Erdemli Gençliğin Yol Haritası’ olduğunu duyurdu. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ