Hala ibret almadık mı?
Kayseri İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli artan vaka sayılar için 'Hala ibret almıyor muyuz? Etrafımızda isimlerini bildiğimiz çok yakınlarımızda olan onlarca insan kaybedildi' dedi.
28 Ağustos-3 Eylül haftası Kovid-19 vaka sayılarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadan duyurdu. Kayseri’nin son üç haftadır sürekli artış gösteren vaka sayıları, bu hafta zirve yaptı. Türkiye’de en çok vaka sayısı yüz binde 119 bin 59 ile Kayseri’de yaşandı.
Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından “28 Ağustos-3 Eylül arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ilimiz: Kayseri, Elazığ, Karaman, Bolu, Malatya, Kırşehir, Yozgat, Kırıkkale, Tunceli, Bartın! Bu illerden birindeyseniz şimdi daha da dikkatli olmalısınız. Nihai çözüm aşı! Kurallar çok gerekli” diyerek vatandaşları uyardı.
VAKA ARTIŞINI GURBETÇİLER SAĞLADI
Kayseri İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli de vaka artışlarının sebebinin, “Kayseri’de ciddi sayılarda gurbetçi giriş çıkışı yaşanıyor. En büyük sebep gurbetçiler. Bir diğeri ise okulların açılmış olması” dedi. Ali Ramazan Benli hafta sonu oturmalarına ara verilmesi gerektiğini savunarak, “Kayseri bence bu vaka artışlarından gerekli mesajı aldı. Hızla yeniden evlere dönüşü sağlamalıyız. İşi olmayan vatandaşlar evinden çıkmamalı. Tedbir ve önlemlere riayet edilmediğini gözlemliyoruz. Onun dışında Kayseri’de bir rahatlama oldu. Düğün, kına, cenaze, kafelerde fazlaca vakit geçirmek gibi sosyal ihtiyaçtan artan hareketlilik vaka sayılarının artmasına neden oldu. Bizim Kayserimizde meşhurdur aile gezmeleri. Hafta sonları oturmalar düzenliyorlar, bunlara yine ara verilmeli. Düğünler kapalı mekânda ise davetli sayısına özen gösterilmeli. Bir de düğünler genelde yemekli oluyor, yemek yerken de haliyle maske çıkarılıyor. Daha özenli davranılmalı” diye konuştu.
ZAMAN KAYBETMEDEN AŞILARIMIZI TAMAMLAYALIM
Benli, aşıyla çıkışı yakalamak zorundayız diyerek, “Aşıda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Ancak bu da insanları yanıltıyor. İlk doz aşı da oran yüzde 83. Gayet de yüksek ama ikinci doz aşıda hala yüzde 64 oranındayız. İlk doz aşısını yaptıranlarda bir rahatlama oluyor. Ancak durum pek öyle değil. Asıl koruma ikinci doz aşıdan 2 hafta sonra başlıyor. İlk doz aşısını yaptıranlar, ikinci doz aşısına yaptırmaya gitmiyor. Bir de ben buradan özellikle söylüyorum. Eğer ki ilk iki dozu sinovac yaptırmışsanız lütfen üçüncü dozu biontec yaptırın. Zaman kaybetmeden aşılarımızı tamamlayalım. Çünkü toplum bağışıklığını sadece aşı ile sağlayabiliriz. Aşıyla çıkışı yakalamak zorundayız” ifadelerinde bulundu.
YATAKLARIN YÜZDE 90’I DOLU
Pandemi polikliniklerindeki yatakların yüzde 90’ının dolu olduğunu söyleyen Benli, “Eğer ki geçen yıl ile bu yılı bir kıyas yaparsak hastane yatışları geçen yıla oranla yarı yarıya düşmüş durumda. Ancak yine de şu an pandemi polikliniklerindeki yatakların yüzde 90’ı dolu. Vaka sayısı arttıkça daha çok yatak ayırmamamız gerekiyor. Bizler sıkışıyoruz. Ancak vaka sayıları ne kadar artarsa bizler yeni pandemi polikliniği açıyoruz. Evet, yeni poliklinikler açılıyor ama bu servislerde yatacak veya tedavi görecek diğer hastaları ötelemiş oluyoruz. Bu da diğer hastalar nezdinden bakıldığında pek hoş sonuçlar ortaya çıkarmıyor. Covid-19 salgınının 4. dalgasını yaşadığımız bu günlerde yoğun bakım ünitelerine ise daha çok ihtiyacımız oluyor. Örneğin önceki gün 30’lu yaşlarda çok genç bir gurbetçi vatandaşımızı Kovid-19 nedeniyle kaybettik. Hiçbir kronik rahatsızlığı olmayan yalnızca biraz obezite sorunu olan bir vatandaşımızdı. Hala ibret almıyor muyuz? Etrafımızda isimlerini bildiğimiz çok yakınlarımızda olan onlarca insan kaybedildi” şeklinde konuştu.
VİRÜSÜN NEREDE DURACAĞINI BİLMİYORUZ
Gebelerin de acil bir şekilde aşı olması gerektiğini söyleyen Benli, sölerini şu şekilde sürdürdü:
“Tüm bu süreci aşılanma ile toplum bağışıklığını artırarak atlatabiliriz. Bir an evvel yüzde 83 olan 1. doz aşılanma oranını daha yükseğe çıkarmalıyız. İkinci doz aşıda ise yüzde 64 olan oranı en az yüzde 75’in üzerinde görmeliyiz. Bunu ne kadar hızlı yapabilirsek o kadar iyi. Kovid-19 virüsü bir şekilde insana gelecek. Bizim bun aşılarla vücuda önceden tanıtmamız gerekli. Çünkü virüsün vücuda girdikten sonra nereye ne zarar vereceğini, nerede duracağını bilmiyoruz. Benim en acil gördüğüm iki önlem ise: Birincisi, ilk 2 dozda sinovac aşısını yaptıranlar zaman kaybetmeden üçüncü doz biontec aşısını yaptırmalı. İkincisi ise gebeler; hem jinekoloji derneği hem de ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) gebelerin aşılanmasını öneriyor. Önlemler vatandaşlar tarafından ertelenmiş görünüyor. Maske mesafe hijyen dediğimiz tedbirlere tam anlamıyla riayet edilmeli. Şu an vaka sayılarındaki artış da Kayseri birinci. Vaka sayısında ise Türkiye’de beşinci sıradayız.”
>>Özel Haber Dilek Bayram