Halka Arz nedir? İşte 2023 Halka Arz Takvimi...

Pek çok yatırımcının yüzünü güldüren halka arz nedir, nasıl yapılır konusu milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Siz değerli okuyucularımız için halka arz takvimini ve 2023 yılında halka arz olacak şirketleri derledik. İşte yaklaşan halka arz tarihleri ve konuya ilişkin ayrıntılar...

Halka Arz nedir? İşte 2023 Halka Arz Takvimi...

1 milyonun üzerinde yeni yatırımcı borsaya girerken halka arzlara giren ve kazanç elde eden küçük yatırımcıların sayıları önemli oranda arttı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) verilerine göre; 2022’de 40 şirket halka arz edilirken halka arza katılan yatırımcı sayısı 8 milyon 713 bin 686 kişi olarak kayıtlara geçti. Halka arz sonrası değeri 16 kat artan hisseler, getiriye yönelen yatırımcılar için halka arz takvimini önemli duruma getirdi.

Siz değerli okuyucularımız için halka arz takvimini ve 2023 yılında halka arz olacak şirketleri derledik. İşte yaklaşan halka arz tarihleri ve konuya ilşkin ayrıntılar...

Halka Arz Nedir?

Şirketlerin kendine kaynak oluşturmak için hisselerini borsada satışa sunmasına halka arz diyoruz. Halka arzın bir diğer tanımı ise, payların fazla sayıda ve önceden bilinmeyen yatırımcılara çağrı ve ilan yoluyla satışı... Şirketlerin, özkaynak yoluyla hisse senedi ihraç ederek fonlama oluşturması olarak da tarif edilebilir.

Halka arz ile yani bir şirketin borsaya açılmasıyla hisse senetleri halka arz edilmiş oluyor. İlk işlem günüyle birlikte hisse senedi hareketleri izlenir. Bazı halka arzlar günlerce tavan yaparken bazıları satıcılı seyreder. Aşağıda belirtilen faktörlerden uzak durmak gerekir.

Borsa takibinin nasıl yapılır?

Hisseler nasıl analiz edilir?

Panik satışından nasıl uzak durulur?

Yatırımlardan uzun vadede kazanç elde etmek için canlı hisse takibi işini al sat amntığı yerine haberdar olmak için yapmak gerekir.

Halka Arz ile ilgili önemli notlar

Hisse fiyatlarının aracı kurumla belirlenerek satışa çıkaracağı zamana halka arz tarihi, takvimdeyse şirketlerin halka arz tarihleri listeleniyor

Şirketlerin, halka arz için belirli şartlara uyum sağlaması önemli... Halka arz takviminde kendine yer bulmak isteyen şirketler, Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başvurusunu gerçekleştirir. Başvuruları onaylanan ve prosedürü biten şirketler, halka arz tarihi ve fiyatı gibi bilgiler için duyuru yapar.

Halka Arza nasıl katılabilirim?

Halka arza katılabilmek için bir hesabınızın olması gerekir. Bu hesap, SPK eliyle sermaye piyasalarında faaliyet göstermek üzere yetkilendirilmiş bir aracı kurumla olmalıdır.

Hesap açtığınız aracı kurum ya da banka üzerinden halka arz takvimi bağlamında başvurunuzu gerçekleştiriniz. Her bankadan halka arza katılmak mümkün değildir.

Şirketin halka arzına katılan bankalar ve aracı kurumlar ayrıntılı biçimde listelenir ve ilan edilir.

Büyük bankaların neredeyse tamamı arzlara katılırken, bazen katılım olmaz. Bu nedenle birkaç büyük bankada hesabınızın olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Bankanız ya da aracı kurum üzerinden başvuru yaptıktan sonra halka arz sürecinin tamamlanmasını bekleyiniz. Payınıza düşen lot sayısı hesabınızda netleşecektir.

Size verilen toplam hisse senedi fiyatından daha yüksek tutarda parayla arz talebi oluşturursanız, kalan miktar belirlediğiniz hesaba iade edilecektir. 

2023 Borsa Halka Arz takvimi

Halka Arz nedir? İşte 2023 Halka Arz Takvimi...