Hamarat Ellere Günün Tavsiyesi – Bugün Ne Pişirsem?
Hamaratlı ellere sahip ev hanımlarını, bugün ne pişirsem derdinden kurtarıyoruz. Lezzetli ve her damak tadına uygun yemek tarifleri Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Hamarat hanımlarımızın bugün ne pişirsem derdinden kurtarmak için günün tavsiye menüsü: kabak dolması – yayla çorbası Tariflerimiz 4-6 kişiliktir…
Kabak Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- 5 adet kabak
- 1 adet domates
İçine;
- 1 çay bardağı pirinç
- Bir tutam maydanoz
- 2 adet soğan
- 1 adet yeşil biber
- 150 gr kıyma
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
Suyu için;
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su
Üzerine;
- Sarımsaklı yoğurt
Kabak Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
1. İlk olarak kabakları yıkayalım ve çizgili bir biçimde soyalım.
2. Daha sonra ortadan ikiye keserek iç kısmını oyma aparatı ile oyalım.
3. İç harcı için soğan ve biberi ince ince doğrayalım, maydanozu da kıyalım.
4. Yıkadığımız pirinçleri, kıyılmış maydanozu, soğan ve biberleri, kıymayı, salçayı, sıvı yağı, tuz ve baharatları derin bir kabın içinde karıştırıp elinizle harmanlayın.
5. Hazırladığımız harcı oymuş olduğunuz kabakların içine tatlı kaşığı ile doldurarak kabakları tencereye sıralayalım.
6. Domatesi küçük küçük keserek kabakların üstlerine kapak yapalım
7. Salçalı sos için 1,5 su bardağı sıcak suda yarım yemek kaşığı salçayı ezelim ve tencereye ekleyelim.
8. Tencerenin kapağını kapatalım ve dolmalarımızı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler pişip kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.
9. Pişen kabak dolmalarımızı ılık veya sıcakken servis edelim. Servis yaparken isterseniz kabakları bütün halinde isterseniz de halka halka keserek servis edebilirsiniz.
10. Yanında ya da üzerinde sarımsaklı yoğurt ile çok güzel oluyor. Afiyet olsun…
Yayla Çorbası Yapılışı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
Yayla Çorbası Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır?
1. Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
2. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
3. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
4. Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır.
5. Şık bir sunum olması açısından;
Çorba kaselere alınır. Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır. Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir. Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın.
6. Mis kokulu yayla çorbamız servise hazır.
Yayla Çorbası Yapılışının Püf Noktaları
Haşlanan pirinçlere ekleyeceğiniz terbiyeyi pürüzsüz kıvam alana kadar çırpmalısınız.
Kaynayan sudan terbiyeye bir miktar ekleyerek terbiyenin ısınmasını sağlamalısınız. Ardından terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ilave edebilirsiniz.