Havacılıkta zirveye çıkacağız!

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş. 200 milyon dolarlık yatırımla yeniden faaliyete geçiriliyor. Havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu bütün alt sistemlerin üretileceği ve uçak bakım faaliyetlerinin gerçekleştirileceği fabrikaya 2 bin nitelikli istihdam sağlanırken, havacılık ekosisteminin yüzde 80'ine hizmet verileceği açıklandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Havacılıkta zirveye çıkacağız!

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş. 200 milyon dolarlık yatırımla yeniden faaliyete geçiriliyor. Havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu bütün alt sistemlerin üretileceği ve uçak bakım faaliyetlerinin gerçekleştirileceği fabrikaya 2 bin nitelikli istihdam sağlanırken, havacılık sektörünün yüzde 80’ine hizmet verileceği açıklandı.TOMTAŞ Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekşi; “TOMTAŞ planlamalarında ilerleyen aşamada TOMTAŞ dışında havacılık sektörüne dahil olacak ulusal ve küresel firmalar eklendiğinde ise milyar doların üzerinde ciro ve 5000’in üzerinde nitelikli istihdam öngörmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş. yeniden faaliyete geçiriliyor. Cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra açılan, 2 yıl hizmet verdikten sonra Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’na dönüştürülen fabrika, TUSAŞ, ASFAT, Erciyes Teknopark ve Kayserili iş adamlarının ortak girişimiyle yeniden üretime başlıyor. Yüzde 49 kamu ortaklığı ile devletin yönetimde doğrudan müdahil olması otokontrol mekanizması sağlıyor. 

Havacılıkta zirveye çıkacağız!

10 gün önce kurulumu tamamlandı

Havacılık ekosistemi yerleşkesi için ilk adım Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geldi. Farklı siyasi partilere mensup meclis üyelerinin oybirliği ile karar alındı. Tesiste bakım ve üretim hangarlar, AR-GE merkezleri, test laboratuvarları, rüzgâr türbinleri, simülasyon merkezleri olacak. Deneme uçuşlarına elverişli pistler ve entegre bir kampüs içerecek proje çerçevesinde uçak yapısalı imalatından uçak bakımına, genel havacılık faaliyetlerinden uçuş eğitim programlarına, alt birim montajından retrofite, özgün ve milli platform üretimine kadar birçok temel alanda faaliyet gösterilecek. Kayseri’de oluşturacağı istihdam kapasitesinin yanı sıra 2’nci faz yatırımların başlamasıyla önemli bir kısmının halka açılacak olması sebebiyle Kayserililere yatırım ve katkı imkânı sağlayacak. Fabrikada faaliyet gösterecek tezgahların ilkinin 10 gün önce kurulumunun da tamamlandığı öğrenildi.

Şehrin ortak aklı ve kolektif gayreti sonuç verdi

Havacılık gibi yüksek teknolojiye sahip ve diğer sektörler içinde sürükleyici kapasitesi olan bir alanda yatırım konusunda Kayseri’nin dışında Anadolu’dan önemli sanayi şehirlerinden bazıları da uzun süredir çalışmalar yürütüyordu. Ancak şehrin ileri gelenleri, iş adamları, devlet büyükleri ve vatandaşların oluşturmuş olduğu fikir ve eylem birliği sayesinde bu yatırım bir anlamda önemli rakipler ile yarışarak Kayseri’ye kazandırıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TOMTAŞ Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekşi şunları söyledi;

"Kayseri hatta ülkemiz için vizyon proje olarak değerlendirilebilecek proje Kayseri Erkilet Havaalanının çevresinde Havacılık ve uzay teknoloji ekosistemi olarak can bulacaktır. Havacılık ekosisteminin üzerinde bulunacağı yerleşke için ilk adım Büyükşehir Meclis’inde muhalefet temsilcileri dahil tüm meclis üyelerinin oy birliği ile atılmıştır. Öncelikle emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yatırım tamamlandığında vücut bulacak havacılık teknoloji geliştirme bölgemiz taksi yoluyla piste erişim imkânı olan, hem askeri hem sivil havaalanının yanı başında yer alan, Kayseri gibi 3 saat uçuş yarıçapıyla dünya havacılık network’ünün yüzde 80’ine hizmet verebilir durumda olan konumuyla global pazarda hizmet edecek rekabetçi bir havacılık ve uzay ekosistemi için benzersiz durumda olacaktır.

İçerisinde yer alacak hangarlar, arge merkezleri, test laboratuvarları, rüzgâr türbinleri, simülasyon merkezleri, deneme uçuşlarına elverişli pistler ile entegre bir kampüs içerecek proje uçak yapısalı imalatından, uçak bakımına, genel havacılık faaliyetlerinden, uçuş eğitim programlarına, alt birim montajından retrofite ve nihayetinde özgün ve milli platform üretimine kadar birçok temel alanda faaliyet gösterilmesine fırsat verecektir.”

2 bin istihdamdan 5 bin istihdama…

200 milyon dolarlık yatırım ile 2000 kişiye istihdam müjdesi de veren Ali Ekşi; “TOMTAŞ planlamalarında 200 milyon dolarlık yatırım ile 2000 kişilik doğrudan istihdamı hedeflerken, ilerleyen aşamada ise TOMTAŞ dışında havacılık sektörüne dahil olacak ulusal ve küresel firmalar ve bu firmalara hizmet üretecek özellikle kayserili firmalar ve start-uplar eklendiğinde ise milyar doların üzerinde ciro ve 5000’in üzerinde nitelikli istihdam öngörmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“İnşallah yaklaşık 6 yıldır üzerinde yoğun emek sarfettiğimiz şehrimizin ve projesi çok şükür can buldu ve emeklemeye başladı” diyen Ekşi şunları kaydetti; “Sırasıyla yürüyecek, koşacak ve muhakkak kanatlanıp uçacak. Artık devlet aklı ve kamuoyu bilinci 70 yıl öncesine göre çok farklı. Yüz yıl önce başlayan hayalin önünün kesilmesi artık mümkün değil. Önce Nuri Demirağ’ı önünü kesip sonra Tomtaş’ın faaliyetlerini engellemeye çalışan dahili ve harici zihniyetin karşısında devlet, millet ve şehir olarak çok güçlü bir birliktelik söz konusu.” 

Havacılıkta zirveye çıkacağız!