HAYATIMIZ PAHALI
Kayseri, hayat pahalılığı konusunda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerle yarışıyor. Gıda, lokanta ve otel fiyatlarının zirve yaptığı Kayseri'de, eğitim ve ulaşımda fiyatlar adeta uçtu.
Son dönemlerde doğalgaz, elektrik ve akaryakıta yapılan zamlar, enflasyonu azdırırken, 7’den 70’e tüm ürünler bu artışlardan önemli ölçüde etkilendi.
Gıda, ulaşım, eğitim ve sağlık harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 60’a varan oranlarda yükseldi. Bazı şehirlerde, mal ve hizmetlere yansıtılan zamlar düşük seviyede kalırken, bazı bölgelerde de bu oranlar adeta ikiye katlandı.
Türkiye’nin birçok ilinde aynı mal ve hizmetlere farklı fiyatlar uygulanıyor. Son yapılan zamlar, bu fiyatlar arasındaki makası iyice açmış gibi gözüküyor.
Öteden beri İstanbul, İzmir ve Ankara, ülkenin en pahalı şehirleri arasında yer alıyor. Kayseri, hayat pahalılığının orta seviyede olduğu şehirler arasında yer alırken, son dönemlerdeki fiyat artışları, Kayseri’yi zirveye taşıdı.
Kayseri’de son bir yılda yapılan zamlar nedeniyle, gıda, eğitim ve ulaşım maliyetleri yüzde 50’nin üzerinde yükseldi. Özellikle perakende gıda sektörü bu zamların ayarını iyice kaçırdı.
Bu süreçte en çok artan fiyatlar lokanta, kafeterya ve çay fiyatlarında görüldü. Kayseri’de ortalama bir lokantada yemek yemenin bedeli kişi başı 50 lirayı geçti. Lüks sınıfta hizmet veren lokantalarda bu fiyatlar 100 lirayı geçti. Birçok çevre ilde bu fiyatlar yarı oranında uygulanıyor. Bu durum Kayseri’deki lokantaların fırsatçılığı olarak yorumlanıyor. Benzer bir durum, pastırma, sucuk ve mantı fiyatlarında da yaşanıyor.
Pastırmanın anavatanı olan Kayseri’de 1 kilo pastırma 180 liraya kadar çıktı. Oysa en kaliteli pastırmanın maliyeti 80 ila 90 lira arasında hesaplanıyor. Benzer şekilde sucuğun da kilosu 70 lirayı aştı. Sucuğun maliyeti ise 30 lirayı ancak buluyor. Maliyeti 15 lira olan 1 kilo mantı Kayseri’de 45 liraya satılmaya başlandı. Bu durum, esnafın zamları fırsat bilerek, fahiş oranda fiyat artışı yapmasına bağlanıyor. Kayseri, sebze ve meyve konusunda da talihsizlik yaşamaya devam ediyor. Kaliteli sebze ve meyvenin gelmediği kentte, çevre illere göre daha yüksek fiyatlarla sebze meyve tüketiliyor. Konaklama fiyatları da kentte yüzde 60 oranında artış gösterdi. Yine ulaşım ve eğitim harcamaları okulların faaliyete geçmesi ile birlikte adeta uçtu. Son aylarda art arda gelen bu zamlar, Kayseri’yi hayat pahalılığının en yüksek olduğu İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illerle yarışır hale getirdi. Fiyat artışlarında doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların etkisi olsa da, oranların bu kadar artması keyfi tutumun bir sonucu olarak değerlendiriliyor.(HM)