Hazımsızlık için su kaynatın – Bir kaşık da bundan dökün!

Gerek Ramazan ayında gerekse normal zamanda yemekten sonra hazımsızlık yaşıyor musunuz? İşte bu noktada bitki çayları sizin en büyük yardımcınız olacak. Peki hazımsızlığa hangi bitki çayı iyi gelir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde….

Hazımsızlık için su kaynatın – Bir kaşık da bundan dökün!

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte metabolizmanın düzene girmesi vücut sağlığı açısından önem taşıyor. Bu sürede yemeği çok kaçırırsanız ve hazımsızlık yaşarsanız imdadınıza bitki çayları yetişiyor. İşte hazımsızlığa en iyi gelen bitki çayları…

Diyetisyen Kübra Dal, Ramazan sonrası beslenme düzenine dengeli ve sağlıklı bir şekilde adapte olmanın püf noktalarını paylaştı. 

3-5 porsiyon sebze

Ramazan boyunca normal beslenme düzenine kıyasla azalan öğün sayısıyla beraber vücudun az ve hafif beslenmeye alıştığını, bu sebeple kademeli olarak vücudu alıştırarak geçiş yapılması gerektiğini anlatan Dal, ‘öğün sayısı ve porsiyonlar yavaş yavaş artırılmalı. Sabah hafif bir kahvaltı mutlaka yapılmalı, sonrasında öğle ve akşam yemekleri dengelenerek ilerlenmeli. Uzun süren açlık dönemi sonrası aşırı yemek tüketmek sindirim problemlerine yol açabilir. Sindirimi kolaylaştırmak ve varsa kabızlık şikayetlerini azaltmak için mutlaka lifli besinler tercih edilmeli. Günlük beslenme düzeninde mutlaka 3-5 porsiyon sebze meyve tüketilmeli. Vücutta yaşanan sıvı kaybını dengelemek için bol su tüketilmeli, çay kahve gibi içeceklerin su yerine geçmediği unutulmamalı. Bu önerilere dikkat ederek vücudun adaptasyon sürecini kolaylaştırabiliriz.’ İfadelerini kullandı. 

Bu bitki çayları hazımsızlığa iyi geliyor

Hazımsızlık için bitki çayı içilebileceğini dile getiren Dal, bitki çayı çeşitlerini sıraladı.  Dal, hazımsızlığın uzun sürmesi durumunda doktora başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetleri rahatlatabilmek amacıyla bitki çaylarından destek alınabileceğini ifade eden Diyetisyen Kübra Dal, şunları kaydetti: ‘Rezene, nane, zencefil, papatya gibi bitki çayları tüketilebilir. Ayrıca, yürüyüş gibi hafif fiziksel aktivitelerle sindirimi desteklemek faydalı olabilir. Probiyotik içeriği yüksek besinler olan yoğurt kefir gibi besinlerle sindirim kolaylaştırılabilir. Bu gibi yöntemlerle şikayetler hafifletilebilir fakat uzun dönem devam eden şikayetleriniz varsa mutlaka doktora danışmalısınız.’