Her Evde var! Fiyatı Rekor Kırdı Yüzde 289 Arttı!

Haziran ayında gıda enflasyonu aylık olarak yüzde 1,78, yıllık olarak ise yüzde 68,2 oranında artış gösterdi. Sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken meyve ve sebzelerdeki fiyat artışları, aile bütçelerini zorlamaya devam ediyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Her Evde var! Fiyatı Rekor Kırdı Yüzde 289 Arttı!

Haziran ayında gıda enflasyonu aylık olarak yüzde 1,78, yıllık olarak ise yüzde 68,2 oranında artış gösterdi. Sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken meyve ve sebzelerdeki fiyat artışları, aile bütçelerini zorlamaya devam ediyor.

Sadece bir yıl içinde armut fiyatları yüzde 525, limon fiyatları yüzde 289 ve fasulye fiyatları yüzde 260 oranında arttı. Bu zamlar, bütçenin ciddi şekilde bozulmasına neden oluyor.

Her Evde var! Fiyatı Rekor Kırdı Yüzde 289 Arttı!

Fiyat Artışlarında Dramatik Yükselişler

Toptancı hallerindeki bazı fiyatlar, son bir yıl içinde beş kat arttı. Günlük gıda harcamaları ise dört kişilik bir aile için yüzde 26 oranında arttı. Özellikle vişnenin fiyatı 25 TL'den 60 TL'ye, elmanın fiyatı 20 TL'den 25 TL'ye, sivri biberin fiyatı 20 TL'den 45 TL'ye kadar yükseldi. Soğan fiyatı aynı kalırken, patates fiyatı 20 TL'den 15 TL'ye düştü.

Ürünlerin Yükselen Fiyatları ve Aracıların Rolü

Üreticiden tüketiciye ulaşan ürün fiyatları, aracıların sayısı ve maliyetlerin eklenmesiyle birlikte önemli ölçüde artıyor. Üreticiden sofraya gelene kadar bir ürün 6 farklı kişiden geçiyor ve bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Elektrik ve suya gelen zamlar da eklenince, fiyatlar daha da yükseliyor.

Her Evde var! Fiyatı Rekor Kırdı Yüzde 289 Arttı!

Depolama ve Üretim Dengesizlikleri

Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, limonun bir dönem çok ucuz olduğunu, ancak şu anda aşırı pahalı olduğunu belirtti. Toktürk, bunun plansızlıktan ve depolama eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca üretim dengesizliği ve iklim koşulları da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Toktürk, ‘Bir ürün çok ucuzsa mutlaka pahalı olanın sinyalini veriyordur. Bu fiyat aralığının nedeni Kapadokya Bölgesi'nde olması gerekenin altında ürün depolanması. Üretim ve depolama planlamasında sorun var ve bu da arz-talep dengesini bozuyor’ dedi.

En Fazla Artan Ürün: Limon

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pazardaki fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 65,7 ile limon olduğunu kaydetti. Bayraktar, ‘Limonun sezon sonuna kadar gelinmesiyle, üreticilerin elinde ürün azalması ve fiyatları arttı. Hasat sezonu boyunca üreticimiz limonunu düşük fiyattan satmak zorunda kaldı. Bu aylarda üreticilerden düşük fiyatla alınan limon depolarda tutuluyor. Üreticide fiyatlar kilogram başına 15 lira iken, depolayanlar limonu kilogram başına 40 liraya satıyor’ dedi.

Böylelikle gıda fiyatlarının dramatik artışını ve bunun arkasındaki sebepleri gözler önüne seriliyor.