Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 16 Ağustos)
Atasözleri ve deyimler kültürümüzün önemli bir parçası, ne zaman ve kimin tarafından söylendiği bilinmeyen bu sözler, çoğu zaman uzun cümleler kurmaktan bizleri kurtarıyor ve anlam denizinde bizlere serbest bir alan sunuyor. Gününüze anlam katacak, her gün yeni bir atasözü ve deyim Kayseri Anadolu Haber'de…
Her gün birbirinden farklı atasözleri ve deyimler örnek üzerinden açıklamalarıyla haberimizde.
Atasözü Nedir?
Atasözü, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz; deme, mesel, sav, darbımesel’ olarak tanımlanıyor. Bir söylemin atasözü olarak kabul edilmesi için üzerinden uzun bir zaman diliminin geçmesi ve nesiller boyunca aktarılması gerekiyor.
Deyim Nedir?
Deyim, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği; tabir’ olarak tanımlanıyor. Bir deyimin deyim olarak kabul edilebilmesi için tıpkı atasözleri gibi üzerinden zaman geçmesi ve halk tarafından kullanılan yaygın bir hal alması gerekmekte.
Günün Atasözü:
Atasözü: İki dinle, bir söyle.
Anlamı: Çok konuşmak yerine az söyleyip karşındakini daha çok dinlemek.
Örnek olay üzerinden: iki kişi karşılıklı sohbet ederken öncelikle karşısındakini daha çok dinlemeli ardından daha az konuşmalı
Günün Deyimi:
Deyim: Ağız aramak /yoklamak
Anlamı: Öğrenilmek istenilen şeyi söyleyecek şekilde cümleleri kullanmak.
Örnek olay üzerinden: bir konuda iki kişi konuşurken bir olayı söylemeden etrafından dolanıyorsa aslında öğrenmek istediği konu etrafında dolandığı konudur.