Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 21 Ağustos)

Atasözleri ve deyimler kültürümüzün önemli bir parçası, ne zaman ve kimin tarafından söylendiği bilinmeyen bu sözler, çoğu zaman uzun cümleler kurmaktan bizleri kurtarıyor ve anlam denizinde bizlere serbest bir alan sunuyor.

Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 21 Ağustos)
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her gün birbirinden farklı atasözleri ve deyimler örnek üzerinden açıklamalarıyla haberimizde.

Atasözü Nedir?

Atasözü, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz; deme, mesel, sav, darbımesel’ olarak tanımlanıyor. Bir söylemin atasözü olarak kabul edilmesi için üzerinden uzun bir zaman diliminin geçmesi ve nesiller boyunca aktarılması gerekiyor. 

Deyim Nedir?

Deyim, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği; tabir’ olarak tanımlanıyor. Bir deyimin deyim olarak kabul edilebilmesi için tıpkı atasözleri gibi üzerinden zaman geçmesi ve halk tarafından kullanılan yaygın bir hal alması gerekmekte. 

Günün Atasözü:

Atasözü: Can çıkmayınca huy çıkmaz!
Anlamı: Kötü huylu bir insan, huylarından vazgeçmez ve sadece ölümü ile bu huylar son bulur. 
Örnek olay üzerinden: Sürekli kumar oynayan bir kişi tüm uyarılara rağmen huyundan vazgeçmiyorsa o kişi için bu atasözü kullanılabilir.

Günün Deyimi:

Deyim: Bal dök yala!
Anlamı: Her tarafın, tertemiz olduğu ve hiç bir kirliliğin bulunmadığı.
Örnek olay üzerinden: Temizlik sonrası ortaya çıkan bir görüntü karşısında kullanılabilir.