Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 5 Ağustos 2024)

Atasözleri ve deyimler kültürümüzün önemli bir parçası, ne zaman ve kimin tarafından söylendiği bilinmeyen bu sözler, çoğu zaman uzun cümleler kurmaktan bizleri kurtarıyor ve anlam denizinde bizlere serbest bir alan sunuyor. Gününüze anlam katacak, her gün yeni bir atasözü ve deyim Kayseri Anadolu Haber'de….

Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 5 Ağustos 2024)

Her gün birbirinden farklı atasözleri ve deyimler örnek üzerinden açıklamalarıyla haberimizde. 

Atasözü Nedir?

Atasözü, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz; deme, mesel, sav, darbımesel’ olarak tanımlanıyor. Bir söylemin atasözü olarak kabul edilmesi için üzerinden uzun bir zaman diliminin geçmesi ve nesiller boyunca aktarılması gerekiyor.

 Deyim Nedir?

Deyim, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği; tabir’ olarak tanımlanıyor. Bir deyimin deyim olarak kabul edilebilmesi için tıpkı atasözleri gibi üzerinden zaman geçmesi ve halk tarafından kullanılan yaygın bir hal alması gerekmekte. 

Günün Atasözü:

Atasözü: Gülme komşuna, gelir başına.
Anlamı: Bir kişinin yaşadığı olumsuz ve tatsız bir olayı alay konusu yaparsan bir gün sende aynı şeyi yaşayabilirsin aynı şey senin de başına gelebilir.
Örnek olay üzerinden: Örneğin bir kişi yolda yürürken ayağı takılıp düşerse ve çevresindeki kişiler ona yardım etmek yerine gülmeye başlarsa, gülme komşuna gelir başına atasözü kullanılabilir veya gülen kişinin başına bu olay geldiğinde yine bu atasözü kullanılabilir.

Günün Deyimi:

Deyim: Ağlamakla sızlamakla iş bitmez.
Anlamı: Bir işi yaparken eğer zorluk çekiliyor ve işi yapan kişi mızmızlanıyorsa bu kişiye karşı kullanılan yaygın bir deyimdir. 
Örnek olay üzerinden: Örneğin bir takım malzemeleri taşıyan birisi sürekli homurdanır ve işi yapmanın zorluklarından bahsederse, bu kişiye karşı kullanılabilir.