Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 6 Ağustos)

Atasözleri ve deyimler kültürümüzün önemli bir parçası, ne zaman ve kimin tarafından söylendiği bilinmeyen bu sözler, çoğu zaman uzun cümleler kurmaktan bizleri kurtarıyor ve anlam denizinde bizlere serbest bir alan sunuyor. Gününüze anlam katacak, her gün yeni bir atasözü ve deyim Kayseri Anadolu Haber'de….

Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 6 Ağustos)

Her gün birbirinden farklı atasözleri ve deyimler örnek üzerinden açıklamalarıyla haberimizde. 

Atasözü Nedir?

Atasözü, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz; deme, mesel, sav, darbımesel’ olarak tanımlanıyor. Bir söylemin atasözü olarak kabul edilmesi için üzerinden uzun bir zaman diliminin geçmesi ve nesiller boyunca aktarılması gerekiyor. 

Deyim Nedir?

Deyim, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği; tabir’ olarak tanımlanıyor. Bir deyimin deyim olarak kabul edilebilmesi için tıpkı atasözleri gibi üzerinden zaman geçmesi ve halk tarafından kullanılan yaygın bir hal alması gerekmekte. 

Günün Atasözü:

Atasözü: İstediğini söyleyen, istemediğini işitir.
Anlamı: Karşındaki kişiye lafının sonunu düşünmeden, saygısızca konuşan kişi hoşlanmayacağı şeyler işitebilir. 
Örnek olay üzerinden: Örneğin sohbet esnasında karşısındaki kişiye laf arasında hakaret eden ve laf söyleyen bir kişi karşısındaki kişiden istemediği laflar duyabilir.

Günün Deyimi:

Deyim: Acem Kılıcı Gibi.
Anlamı: Görünüşte etkileyici ama gerçek hayatta etkisiz olan durumlar için kullanılır.
Örnek olay üzerinden: Örneğin sürekli bir işi halledeceğini söyleyen kişinin aslında hiçbir iş yapamadığının ortaya çıkması gibi.