Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 7 Ağustos)
Atasözleri ve deyimler kültürümüzün önemli bir parçası, ne zaman ve kimin tarafından söylendiği bilinmeyen bu sözler, çoğu zaman uzun cümleler kurmaktan bizleri kurtarıyor ve anlam denizinde bizlere serbest bir alan sunuyor. Gününüze anlam katacak, her gün yeni bir atasözü ve deyim Kayseri Anadolu Haber'de….
Atasözleri ve deyimler kültürümüzün önemli bir parçası, ne zaman ve kimin tarafından söylendiği bilinmeyen bu sözler, çoğu zaman uzun cümleler kurmaktan bizleri kurtarıyor ve anlam denizinde bizlere serbest bir alan sunuyor. Gününüze anlam katacak, her gün yeni bir atasözü ve deyim Kayseri Anadolu Haber’de….
Atasözü Nedir?
Atasözü, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz; deme, mesel, sav, darbımesel’ olarak tanımlanıyor. Bir söylemin atasözü olarak kabul edilmesi için üzerinden uzun bir zaman diliminin geçmesi ve nesiller boyunca aktarılması gerekiyor.
Deyim Nedir?
Deyim, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği; tabir’ olarak tanımlanıyor. Bir deyimin deyim olarak kabul edilebilmesi için tıpkı atasözleri gibi üzerinden zaman geçmesi ve halk tarafından kullanılan yaygın bir hal alması gerekmekte.
Günün Atasözü:
Atasözü: İş insanın aynasıdır.
Anlamı: Bir insanın nasıl birisi olduğu onun yaptığı işin kalitesine bakarak anlaşılabilir. Yani bir işi bir kişi nasıl yaptıysa o şekilde hatırlanır ve anımsanır.
Örnek olay üzerinden: Bir duvar ustası eğer duvarı düz şekilde örmez ve dalgalı eğik ve özensiz bir biçimde inşa ederse o şekilde hatırlanır ve anımsanır.
Günün Deyimi:
Deyim: Ağzı var dili yok.
Anlamı: Kendi halinde olup kimseyle muhattap olmayan derdini anlatmaya kimse için kullanılır.
Örnek olay üzerinden: Sınıfta kimseyle konuşmayan ve kimseye soru sormayan sadece soru sorulduğunda zorla konuşan öğrenci gibi düşünebiliriz.