Her Gün Bir Atasözü Bir Deyim ( 9 Ağustos)
Atasözleri ve deyimler kültürümüzün önemli bir parçası, ne zaman ve kimin tarafından söylendiği bilinmeyen bu sözler, çoğu zaman uzun cümleler kurmaktan bizleri kurtarıyor ve anlam denizinde bizlere serbest bir alan sunuyor. Gününüze anlam katacak, her gün yeni bir atasözü ve deyim Kayseri Anadolu Haber'de….
Her gün birbirinden farklı atasözleri ve deyimler örnek üzerinden açıklamalarıyla haberimizde.
Atasözü Nedir?
Atasözü, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz; deme, mesel, sav, darbımesel’ olarak tanımlanıyor. Bir söylemin atasözü olarak kabul edilmesi için üzerinden uzun bir zaman diliminin geçmesi ve nesiller boyunca aktarılması gerekiyor.
Deyim Nedir?
Deyim, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği; tabir’ olarak tanımlanıyor. Bir deyimin deyim olarak kabul edilebilmesi için tıpkı atasözleri gibi üzerinden zaman geçmesi ve halk tarafından kullanılan yaygın bir hal alması gerekmekte.
Günün Atasözü:
Atasözü: Acele işe şeytan karışır.
Anlamı: Düşünmeden, alelacele davranmak suretiyle hızlıca bir işi yapıp bitirme düşüncesinin kötü sonuçlar doğurabilir.
Örnek olay üzerinden: Bir kasap et doğrarken müşterileri çoğalınca elindeki işi hızlı şekilde yapmak için düşünmeden hızlıca hareket eder bunun sonuncunda bir kaza geçirirse acele işe şeytan karışır şeklinde bir atasözü kullanılabilir.
Günün Deyimi:
Deyim: Cadı kazanı
Anlamı: Fısıltının, konuşmanın ve dedikodunun çok olduğu kimsenin kimseyi duymadığı ve anlaşılmanın güç olduğu yer.
Örnek olay üzerinden: Örneğin bir toplulukta eğer çok sayıda kişi varsa ve hepsi bir ağızdan konuşuyor, kimse kimseyi dinlemiyorsa herkes birbirinin arkasından konuşuyorsa dışarıdan bakan bir göz bu sözü kullanabilir.